sâmbătă, decembrie 9, 2023
ACTUALITATEPapa Francisc a făcut un apel către Putin să oprească războiul și...

Papa Francisc a făcut un apel către Putin să oprească războiul și către Zelenski să fie deschis la propuneri serioase de pace

Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea față de amenințarea nucleară și escaladarea militară a conflictului din Ucraina, dedicându-și întreaga predică din slujba de duminică războiului, informează Vatican News. În cuvântul său, Papa s-a arătat întristat de anexările teritoriilor ucrainene, a cerut respect pentru integritatea teritorială a fiecărei țări și pentru drepturile copiilor.

Sanctitatea Sa s-a arătat întristat de miile de victime ale conflictului, inclusiv copii.

„Cursul războiului din Ucraina a devenit atât de grav, devastator și amenințător, încât a provocat mare îngrijorare. Așadar, astăzi aș dori să dedic întreaga reflecție dinaintea Angelusului acestui lucru. Într-adevăr, această rană teribilă și de neconceput pentru umanitate, în loc să se vindece, continuă să varse și mai mult sânge, riscând să se răspândească mai departe.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Sunt întristat de râurile de sânge și de lacrimi vărsate în aceste luni. Sunt întristat de miile de victime, în special de copii, și de distrugerea care a lăsat multe persoane și familii fără adăpost și amenință teritorii vaste cu frig și foame. Anumite acțiuni nu pot fi niciodată justificate, niciodată! Este tulburător faptul că lumea învață geografia Ucrainei prin nume precum Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaparizhzhia și alte zone, care au devenit locuri de suferință și frică de nedescris. Și cum rămâne cu faptul că omenirea se confruntă din nou cu amenințarea atomică? Este absurd.

Ce urmează? Cât de mult sânge trebuie să mai curgă pentru ca noi să realizăm că războiul nu este niciodată o soluție, ci doar distrugere? În numele lui Dumnezeu și în numele simțului umanității care sălășluiește în fiecare inimă, îmi reînnoiesc chemarea pentru o încetare imediată a focului. Să se oprească armele și să căutăm condițiile pentru negocieri care să ducă la soluții care nu sunt impuse prin forță, ci consensuale, juste și stabile. Și vor fi așa dacă se bazează pe respectul pentru valoarea sacrosantă a vieții umane, precum și pe suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărei țări, precum și pe drepturile minorităților și preocupările legitime.

Deplâng profund situația gravă care a apărut în ultimele zile, cu acțiuni ulterioare contrare principiilor dreptului internațional. Crește riscul escaladării nucleare, dând naștere la temeri de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial.

Apelul meu este adresat în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală a violenței și a morții, tot de dragul propriului popor. Pe de altă parte, întristat de suferința imensă a poporului ucrainean ca urmare a agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de încrezător către președintele Ucrainei de a fi deschis la propuneri serioase de pace. Îi îndemn pe toți protagoniștii vieții internaționale și pe liderii politici ai națiunilor să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului, fără a se lăsa atrași în escalade periculoase, și să promoveze și să susțină inițiativele de dialog. Vă rugăm să lăsați generațiile tinere să respire aerul salutar al păcii, nu aerul poluat al războiului, care este nebunie!

După șapte luni de ostilități, să folosim toate mijloacele diplomatice, chiar și cele care poate nu au fost folosite până acum, pentru a pune capăt acestei tragedii teribile. Războiul în sine este o eroare și o groază!”, a spus Papa Francisc.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Papa Francisc a uitat sa faca apel si la americani, nato si ue care au pornit si intretinut situatia. Adica vina e a “efectului” nu a “cauzei”!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE