duminică, februarie 5, 2023
OPINIIPandemia pe final

Pandemia pe final

În vremurile premoderne, când o armată dorea să cucerească o cetate care avea zidurile prea groase și o armată suficient de puternică încât să facă față atacurilor, soluția invadatorilor era să-i întrerupă legăturile cu exteriorul. Oamenii dinăuntrul cetății rămâneau, după un timp, fără resurse de hrană. Asediul se putea prelungi multe luni, dar era mai mult o așteptare decât atacuri serioase, până când apărătorii nu mai puteau rezista din cauza foamei, care dintre ei mai rămâneau în viață până la final. Dacă întreruperea alimentării cu resurse reușea, atunci cetatea cădea fără greș.

Cam asta se întâmplă cu ocazia protestului camionagiilor din Canada. Poliția le ia mijloacele de a se încălzi cu gaz sau lemne, la o temperatură cu multe grade sub zero, cu toate că erau cumpărate legal. S-au strâns 10 milioane de euro în câteva zile prin campanii de donații pe Gofundme ca să susțină protestele, dar sumele au fost blocate. S-au mai strâns alte 10 milioane, dar și acestea au fost blocate. Acum le-au blocat și cardurile bancare personale. Protestatarii nu-și pot folosi propriile resurse, prin ordinul guvernului condus de Trudeau, în speranța că astfel vor fi înfrânți.

Acțiunile poliției și ale guvernului sunt tot mai clare. Nu-i pot convinge să renunțe, să se ducă acasă sau să-și reia activitatea. Protestatarii sunt hotărâți să continue, oricare ar fi riscurile la care se supun. Primul ministru Justin Trudeau a instituit starea de urgență, care îi permite să le blocheze conturile. Ei bine, asta este o măsură eficientă. În lumea de azi ca să lași pe cineva fără resurse nu e nevoie să-l asediezi, nici de vreun act violent. Suntem toți nevoiți, pentru bine nostru, desigur, să fim plătiți pe card, și să avem conturi bancare, astfel că orice cumpărătură pe care o facem poate fi verificată iar, dacă guvernul hotărăște, nu mai ai acces la proprii tăi bani, tot din motive de siguranță națională. E mai eficient și mai rapid ca în evul mediu.

„Aceste decizii ne amenință democrația și libertățile noastre civile. Nu există amenințări care să ne sperie. Nu vom ceda”, a anunțat Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile. Premierul canadian a explicat că noile măsuri „sunt despre menținerea siguranței canadienilor și protejarea locurilor de muncă”. Și trebuie să-l înțelegem pe Trudeau. Degeaba s-au vaccinat majoritatea canadienilor, țara are 38 de milioane de locuitori, iar primul ministru a cumpărat 400 de milioane de doze de vaccin.  Nu s-au făcut decât o mică parte din ele. Cum să fie în siguranță canadienii cu atâtea doze pe stoc?

Peste tot în lume gloria covidului apune. Deja sunt alte subiecte care țin capul de afiș. Și ele vor rămâne, peste câtva timp, în urmă, lăsând locul altora.  Țările au început, pe rând, să renunțe la restricții, să nu mai impună masca în spațiile publice, s-o lase mai moale cu vaccinarea, să nu mai ceară certificate verzi. Dar nu le convine tuturor situația asta. Când guvernul României cumpără 120 de milioane de doze, pentru o populație de 20, din care 5 trăiesc în afara țării, cum să-ți convină să rămâi cu atâta marfă pe stoc? Cum să explici sumele imense cheltuite? Plus că erau și alte planuri de cheltuieli exorbitante, probabil firme care își făcuseră previziuni de încasări în viitor își văd visurile spulberate, iar acum încă mai caută moduri în care să mai existe pericolul covid, iar ele să joace rolul bunului samaritean dispus să ajute lumea.

De aceea este explicabil, așa cum este lesne explicabilă ticăloșia, că atunci când s-a văzut că omicron dă forme mai ușoare ale bolii, au fost presiuni să nu se spună asta. Angelique Coetzee, doctoriță sud-africană care a descoperit mutațiile aduse de noua tulpină, a trecut printr-un calvar când a dorit să comunice lumii rezultatele obținute. Pentru că e preferabil să se întrețină o stare de isterie, căci atunci toate măsurile par raționale și corecte, inclusiv vaccinarea forțată a celor care nu erau în grupele de risc, lockdown-urile, interzicerea protestelor și toate măsurile care au mai fost luate.

Ne vom întoarce, sper, la normalitate, dar vom ține minte cât de ușor lumea poate să cadă în cele mai negre distopii, iar tot ce a fost construit cu greutate, în decursul a zeci și sute de ani, democrație, respectul legii, al drepturilor omului, poate să cadă foarte repede, ca un castel de nisip la o adiere de vânt. Lumea devine mult prea slabă ca să mai facă față unor provocări de intensitate medie sau joasă.

*

Dacă încă nu aflat toată lumea, ar fi bine să reluăm declarația lui Djokovici, dată la BBC, dar reluată de presa din toată lumea, inclusiv de cei care vedeau în el un balcanic șmecher care minte și vrea să fenteze legea, și își arătau dezamăgirea progresistă că un mare sportiv ca el are un caracter atât de mic: „Am fost foarte trist și dezamăgit de felul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia. Nu a fost ușor. Cererea pentru scutirea medicală a fost făcută în mod anonim și a fost acceptată de două comisii independente australiene. Cu toate acestea, a existat o declarație de călătorie separată, care includea o eroare. Absolut, eroarea de declarare a vizei nu a fost făcută în mod deliberat.

Am fost acceptat și confirmat de către Curtea Federală și chiar de la Ministerul pentru Imigrări din Australia. Deci, de fapt, ceea ce oamenii probabil nu știu este că nu am fost expulzat din Australia pe motiv că nu am fost vaccinat, sau că am încălcat vreo regulă sau că am făcut o eroare în declarația mea de viză. Toate acestea au fost de fapt aprobate și validate de Curtea Federală a Australiei și de Ministrul Imigrării. Motivul pentru care am fost expulzat din Australia a fost că ministrul Imigrării și-a folosit discreția pentru a-mi anula viza pe baza percepției sale că aș putea crea un sentiment contra vaccinării în țară, lucru cu care nu sunt complet de acord”, a concluzionat Djokovici pentru BBC.

Practic, Djokovici a fost acceptat să joace la Australian Open pe baza dosarului medical, când nu se știa cine este, dar apoi, când s-a aflat, autoritățile s-au răzgândit. Un om tânăr și sănătos care joacă tenis era un exemplu rău pentru australienii care erau îndoctrinați că trebuie să se vaccineze ca să se salveze de covid. El nu urma narațiunea oficială, de aceea nu i s-a permis să joace, căci exemplul lui ar fi putut să le dea idei și altora. Ce s-ar fi ales atunci de toată propaganda? Omul rămâne consecvent, ar putea ajunge jucătorul cu cele mai multe trofee câștigate din istorie, dar dacă i se va impune vaccinare obligatorie anti-covid este dispus să nu joace și astfel să nu-și atingă obiectivul, a mai declarat în același interviu.

Cum însă restricțiile anti-covid încep să slăbească, cu excepția unor politicieni mult prea consecvenți în cazul de față, sper să-l vedem jucând la următoarele turnee.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate