Autoritățile albaneze refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească prin care României i se retrocedează teritoriul pe care l-a deținut între 1934 și 1939, dar și între 1943 și 1944.
Mai precis, este vorba despre clădirea Casei Iorga, de la Saranda, fostul sediu al Institutului Român din Albania.
Clădirea și teritoriul din jurul ei au fost donate marelui savant, Nicolae Iorga, de Regele Zogu al Albaniei în 1931.
Nicolae Iorga le-a donat statului român cu condiţia înfiinţării unui Institut român în Albania şi construirea pe terenul de la Saranda a unui edificiu propriu, destinat institutului şi a unui spațiu anume rezervat profesorului.
Astfel, între 1934 și 1939, România a avut ieșire la Marea Mediterană. Din păcate, ocuparea Albaniei de către italieni a dus și la sfârșitul institutului. Problema a fost repusă pe tapet de către mareșalul Ion Antonescu, în 1943. Acesta a numit un director al Institutului, dar totul s-a sfârșit în 1944.
Zilele trecute, senatorul Titus Corlățean i-a atras atenția premierului albanez, Edi Rama, că România nu va mai tolera neretrocedarea acestei proprietăți.
„I-am cerut lui Edi Rama, Primul ministru al Albaniei, țară prietenă, cu care avem legături istorice importante și pe care România o susține în traseul său european, să își onoreze promisiunile politice făcute de-a lungul anilor autorităților române, inclusiv subsemnatului, în perioada în care eram ministru de externe, pentru retrocedarea către statul român a Casei Iorga de la Saranda!
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Mi-am permis să avertizez guvernul albanez (e pentru PRIMA OARĂ când procedăm așa, după ani lungi de promisiuni neonorate..) că retrocedarea a fost obținută de România inclusiv printr-o decizie a unei curți de apel din Albania, rămasă definitivă în 2015, hotărâre care NU a fost încă executată și că neexecutarea hotărârilor judecătorești este o problemă majoră pentru capitolul “Justiție și stat de drept” , care ar urma sa fie deschis spre negocieri în viitor de Albania, ca stat candidat la Uniunea Europeană. Nu voi ezita, cu toată prietenia pentru țara a cărei independență a plecat în 1913 din București (!), a cărei recunoaștere ca stat independent s-a realizat în conferința de pace de la Londra tot în 1913, în baza argumentelor prezentate de Nicolae Iorga în prima Istorie scrisă a Albaniei, care i-a aparținut (!) și care are în prezent Imnul de stat, pe muzica lui Ciprian Porumbescu (!), să acționez pentru..temperarea negocierilor de aderare la capitolul “Justiție”, dacă guvernul albanez nu va realiza această reparație istorică în favoarea României!
Dacă cineva crede că privatizarea frauduloasă a proprietății din Saranda, care a aparținut lui Nicolae Iorga și statului român, în favoarea unui dubios individ local (rog apreciați faptul că nu folosesc termenul de “mafiot” local, care are..priză la justiția și autoritățile locale..) va fi acceptată la nesfârșit, se înșală!”, a spus Corlățean.
Interesant…nu stiam aceste lucruri.
un dubios individ local Corlățean:
“noi am incetat orice fel de discutie de natura juridica constitutionala privind procedura de urmat…”
Lovitură de stat în România, 19.03.2020 ! Titus Corlățean în senat …
(‘ca-ti-ai vorba corlatzene!)