România ar putea produce mult mai multă energie decât consumă, dar nu o face, preferând să importe la prețuri foarte mari, scrie jurnalistul Patrick Andre de Hillerin într-un articol din Cațavencii.
Acesta explică faptul că nu există niciun pericol de black-out în România, pentru că puterea instalată depășește cu mult consumul din perioadele de vârf.
Mai mult, chiar ministerul energiei (foto, Sebastian Burduja) a solicitat oamenilor să reducă din consumul de energie pentru a suprasolicita sistemul.
Cu toate acestea, aceste capacități nu sunt folosite nici măcar la 80% din capacitate, pentru a lăsa piața liberă pentru producătorii energiei zise „verzi”, precum fotovoltaicele și eolienele, care sunt controlate de privați.
„Indiferent de ora din zi și de ziua din săptămână, România importă energie electrică aproape tot anul, deși ar putea produce de două-trei ori mai multă energie decât consumă.
Problema, însă, nu este la modul în care se produce energia, ci, mai dergabă, la forma de proprietate. Statul controlează marile capacități de producere a energiei electrice: hidro, nuclear, hidrocarburi și cărbune. Dacă le-ar porni la capacitate maximă sau măcar la 80%, nu ar mai fi nevoie de energia din fotovoltaice sau de la eoliene. Care, în marea lor majoritate, sunt capacități de producție controlate de privați. Or nu se face să-i lași pe privați fără afacerile lor bănoase, construite, la rândul lor, cu generoase subvenții bugetare.
Astfel, cu un stat care se face că nu înțelege ce se întâmplă, producătorii privați controlează piața de energie. Pentru că ei nu doar produc, ci și importă. Iar când importul este mai profitabil pentru ei decât producția, brusc nu mai bate vântul, soarele se ascunde în nori inexistenți și așa mai departe”, a scris de Hillerin.