sâmbătă, iulie 19, 2025
ȘTIRIOwen Matthews, The Spectator: Ucrainenii și-au pierdut încrederea în Zelenski

Owen Matthews, The Spectator: Ucrainenii și-au pierdut încrederea în Zelenski

Donald Trump a consolidat săptămâna aceasta apărarea antiaeriană a Ucrainei cu noi baterii Patriot, l-a amenințat pe Vladimir Putin cu sancțiuni dacă nu acceptă un armistițiu și, potrivit unor relatări, ar fi dat chiar aprobarea tacită pentru mai multe atacuri ucrainene asupra Moscovei.

Sprijinul recent al lui Trump pentru Ucraina este o linie de salvare binevenită. Întrebarea este dacă ajutorul său va fi suficient pentru a opri atacurile necruțătoare ale Rusiei înainte ca Ucraina să fie copleșită de o criză militară, politică și socială care amenință să o distrugă din interior.Putin a ales războiul în locul păcii în această primăvară, deoarece spionii și generalii săi i-au spus că Ucraina este pe punctul de a se prăbuși.

În mod alarmant, s-ar putea să aibă dreptate. Ucrainei îi lipsesc oamenii de luptă, soldații din prima linie sunt epuizați, iar sprijinul militar al SUA s-a limitat la apărarea antiaeriană.
Guvernul de la Kiev este zguduit de scandaluri de corupție și epurări, încrederea publicului în viitor și în lideri scade, iar presiunea pentru a face pace cu aproape orice preț crește.

Ce a mai rămas din Ucraina?

În multe privințe, cel mai remarcabil aspect al conflictului este că Ucraina continuă să lupte, în ciuda pedepsei nemiloase și titanice pe care Rusia a aplicat-o soldaților, civililor și infrastructurii sale.

„Dacă războiul continuă, în curând nu va mai rămâne o Ucraină pentru care să lupți”, mi-a spus un fost oficial de rang înalt din administrația Zelenski. Aceștia cred acum că fostul lor șef „prelungește războiul pentru a rămâne la putere”.

Chiar și susținători fermi ai lui Zelenski, precum Mariia Berlinska, șefa Centrului de Sprijin pentru Recunoaștere Aeriană, o mișcare de voluntari proeminentă din Ucraina, își exprimă disperarea. „Suntem atârnați deasupra prăpastiei”, a spus recent Berlinska.

„Ucraina este un pion sacrificabil într-un joc american… Trump, Putin, Xi ne vor cheltui ca pe mărunțiș dacă va fi nevoie.”
Moralul ucrainean, admirabil de ridicat pe parcursul mare parte a războiului, se prăbușește. În octombrie 2022, chiar și după șase luni de violență și vărsare de sânge, 88% dintre ucraineni credeau că vor fi „o țară înfloritoare în cadrul UE” în decurs de un deceniu. Acum, 47% consideră că „Ucraina va fi o țară depopulată, cu o economie ruinată”.

Corupția ucide…moralul

Un alt sondaj a constatat că 70% dintre ucraineni cred că liderii lor folosesc războiul pentru a se îmbogăți.Nimic nu este mai coroziv pentru moralul din timpul războiului decât ideea că liderii unei națiuni fură în timp ce poporul său luptă și moare.

„Corupția ucide și pierde războaie”, spune Kîrîlo Șevcenko, fost șef al Băncii Centrale a Ucrainei, aflat în exil în Austria după ce a fost acuzat de corupție în 2023. În ultimele săptămâni, Ucraina a fost zguduită de scandaluri de corupție. Doi vicepremieri, ministrul pentru unitate națională Oleksiî Cernîșov și ministrul pentru reconstrucție Oleksandr Kubrakov, au fost investigați pentru delapidare și trădare.

Zelenski a încercat în mod repetat să-l demită pe generalul-maior Kîrîlo Budanov, șeful informațiilor militare ale Ucrainei, presupunându-se că din cauza popularității sale în creștere. Doar presiunea ambasadei SUA la Kiev a împiedicat demiterea unuia dintre cei mai populari generali ai Ucrainei, mi-a spus un diplomat european de rang înalt care cunoaște cazul.

Valul recent de arestări și percheziții împotriva loialiștilor lui Zelenski sugerează lupte politice interne serioase în inima guvernului de la Kiev – și, de asemenea, o disponibilitate nechibzuită de a elimina criticii proeminenți, atât din interiorul, cât și din afara statului, indiferent de cum arată acest lucru în ochii lumii.
Poate cea mai șocantă dintre toate arestările recente este cea a lui Vitaliî Șabunin, unul dintre cei mai proeminenți activiști anti-corupție din Ucraina, acuzat de evitarea serviciului militar și fraudă.

Putinism finanțat de Occident

Șabunin, președintele consiliului executiv al Centrului de Acțiune Anti-Corupție și un important activist în domeniul combaterii corupției militare, a atacat guvernul la scurt timp după arestare.

„Profitând de război, Volodimir Zelenski face primii pași siguri către un autoritarism corupt”, a scris Șabunin pe Telegram. El a criticat o propunere de lege privind achizițiile de apărare care ar permite Ministerului Apărării să scutească anumite companii care implementează contracte guvernamentale de răspundere penală.

În același timp, administrația a blocat numirea unui nou șef independent al Biroului de Securitate Economică, o agenție de aplicare a legii puternică, cu un istoric incomod de urmărire penală a oponenților politici ai lui Zelenski.

„Ucraina are doi dușmani, doi Vladimir: Zelenski și Putin”, spune un fost ministru ucrainean, odată un fervent susținător al lui Zelenski.

„Putin distruge Ucraina din exterior, dar Zelenski o distruge din interior, distrugându-i voința de a lupta și moralul. Drepturile omului sunt călcate în picioare, există presiuni împotriva oponenților politici, oamenii bogați și influenți care ar putea susține opoziția sunt expropriați, iar presa de opoziție este redusă la tăcere.

Ironia este că această putinizare a Ucrainei este finanțată de Occident.

„În conformitate cu starea de urgență din timpul războiului, peste 5.000 de ucraineni au fost supuși sancțiunilor și li s-a confiscat proprietatea.

Măsura, inițial concepută pentru a împiedica politicienii, grupurile media și oligarhii conectați la Rusia să influențeze politica ucraineană, este acum folosită pe scară largă pentru a reduce la tăcere oponenții regimului, spun criticii, precum și pentru a controla presa.

„Sancțiunile au dus la închiderea a trei canale YouTube aparținând criticilor lui Zelenski în ultima lună”, spune Șevcenko.
„Cenzura protejează adesea liderii autoritari, iar puterea necontrolată generează dictatură.”

Oameni luați cu forța la război

Mandatul lui Zelenski a expirat oficial în mai anul trecut. Deși mulți susțin că este imposibil să se organizeze alegeri în timpul războiului, există frustrare că Zelenski a exilat adversari politici importanți și i-a închis sau sancționat pe alții.

„În mai 1940, Churchill l-a invitat pe liderul opoziției, Attlee, să fie adjunctul său și a unit întregul parlament într-un singur guvern”, notează deputatul opoziției Oleksiî Goncearenko.

„Zelenski a făcut opusul, ținându-se de putere prin toate mijloacele posibile.” Goncearenko a stârnit controverse comparându-l pe Zelenski cu Kim Jong-un și Ucraina cu Coreea de Nord.

Între timp, resentimentele, rezistența și furia cresc din cauza măsurilor agresive luate de autorități pentru a recruta forțat bărbați de vârstă militară – un proces cunoscut sub numele de „busificare”.

Spre deosebire de armata rusă, formată din soldați contractuali, Ucraina a instituit mobilizarea totală a bărbaților peste 26 de ani care nu sunt angajați în muncă civilă vitală. Rețelele sociale din Ucraina sunt pline de videoclipuri zilnice cu bărbați luați cu forța în dube de ofițeri de recrutare, uneori sub amenințarea armei.

Totuși, mulți dintre cei recrutați forțat par să aibă puțină dorință de a lupta. În primele șase luni ale acestui an, Procuratura Ucrainei a raportat că a deschis 107.672 de cazuri penale noi pentru dezertare.

Din 2022, aproximativ 230.804 astfel de cazuri penale au fost inițiate, sugerând că mai mulți soldați au dezertat din armata ucraineană decât numărul total de militari activi din armatele britanice, franceze și germane de astăzi la un loc.

Cei care rămân pe front sunt epuizați. Soldații ucraineni mobilizați servesc până la sfârșitul ostilităților, ceea ce înseamnă că unii au luptat continuu timp de trei ani și jumătate. Un proiect de lege care prevedea eliberarea personalului militar după 36 de luni a fost abandonat de guvern anul trecut, de teama că personalul retras nu ar putea fi înlocuit.

Niciun bărbat cu vârsta între 18 și 60 de ani nu a avut voie să părăsească țara din februarie 2022 fără o permisiune specială.
De la invazia rusă, peste 6,8 milioane de ucraineni au părăsit țara, iar alte opt milioane sunt strămutați intern. Aceasta reprezintă echivalentul a 40% din populația de vârstă activă. Inflația galopantă sărăcește din ce în ce mai multe segmente ale țării. Astăzi, 8,8 milioane de oameni din Ucraina trăiesc sub pragul sărăciei, față de șase milioane înainte de război.

Niciun interes financiar pentru reconstrucția Ucrainei

Săptămâna trecută, guvernele și companiile s-au reunit la Roma pentru a treia Conferință anuală pentru Reconstrucția Ucrainei. Piesa centrală a conferinței ar fi trebuit să fie dezvăluirea unui fond de reconstrucției a Ucrainei de mai multe miliarde de dolari, la care gigantul american de investiții BlackRock lucra din 2022.

Dar la începutul acestui an, BlackRock a anunțat că închide fondul „din cauza lipsei de interes”. Friedrich Merz al Germaniei, Giorgia Meloni a Italiei și Donald Tusk al Poloniei au fost prezenți pentru a face obișnuitele promisiuni de sprijin.

Totuși, în ceea ce privește ajutorul concret, UE a reușit să strângă doar 2,3 miliarde de euro – o picătură într-un ocean în comparație cu estimarea Băncii Mondiale de 524 de miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii Ucrainei.

„Întreaga elită politică înțelege că Ucraina are nevoie de un nou sistem de guvernare pentru a stabiliza situația”, spune fostul ministru din cabinetul Zelenski.

„Oamenii vor să înceteze să trăiască în frică. Dar, în loc să întrebe cum să ajute la o tranziție a puterii în Ucraina, UE închide ochii.”

Mulți dintre aliații lui Zelenski, inclusiv unii dintre cei mai importanți miniștri ai țării, se tem că ar putea fi urmăriți penal sau exilați dacă părăsesc puterea.

Echipa lui Zelenski „și-a făcut mulți dușmani” în clasa politică a Ucrainei, explică un diplomat european de rang înalt care a participat la conferința de la Roma.

„Le este frică că viitorul lor este exilul sau închisoarea” – ceea ce, la rândul său, crește doar „tentația de a-și umple buzunarele cât mai pot”.

Pachetul Patriot anunțat recent de Trump este o veste binevenită. La fel sunt și promisiunile continue ale Europei de sprijin neclintit. Dar niciunul dintre aliații Ucrainei nu poate ajuta cu adevărat la penuria cronică de forță de muncă a țării sau la criza de legitimitate tot mai profundă cu care se confruntă Zelenski.

Cel mai îngrijorător, niciun străin nu poate inversa spirala arestărilor foștilor loialiști ai regimului, reprimarea membrilor opoziției și închiderea canalelor media care erodează atât de mult încrederea ucrainenilor în efortul de război și în conducerea lui Zelenski.

Articol scris de Owen Matthews pentru The Spectator

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE