sâmbătă, decembrie 7, 2024
ACTUALITATEOSCE ar pregăti punerea sub semnul întrebării a alegerilor din Ungaria. Organizația...

OSCE ar pregăti punerea sub semnul întrebării a alegerilor din Ungaria. Organizația a publicat un raport în care își exprimă „îngrijorarea“ privind „dominația guvernamentală“ a lui Viktor Orbán

Conservatorii din Ungaria își exprimă îngrijorarea că un raport al Misiunii de observare a alegerilor din cadrul Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE) pregătește scena pentru a pune sub semnul întrebării rezultatele alegerilor din Ungaria, sondajele actuale proiectând o victorie electorală pentru premierul ungar Viktor Orbán.

Raportul interimar al OSCE de 15 pagini, publicat luni seara, examinează alegerile parlamentare din Ungaria și referendumul național care urmează să aibă loc pe 3 aprilie. Raportul detaliază unele critici asupra mediului pre-electoral, a peisajului mediatic maghiar polarizat, precum și alte chestiuni procedurale. Potrivit unor observatori din partea conservatoare a politicii maghiare, această critică este menită să pregătească terenul pentru a pune sub semnul întrebării corectitudinea și, prin urmare, rezultatele alegerilor din Ungaria, în care, dacă sondajele sunt corecte, actualele partide guvernamentale ar câștiga majoritatea.

Sondajele indică coaliția de guvernământ Fidesz-KDNP la 49%, în timp ce opoziția unită este de doar 44%. Cu două săptămâni înainte de alegeri, acesta este un avans semnificativ, iar candidatul opoziției la funcția de prim-ministru, Péter Márki-Zay, scade în prezent în popularitate cu aproape fiecare declarație politică pe care o face.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Printre alte puncte, raportul OSCE concluzionează că unii dintre observatorii misiunii lor „au exprimat îngrijorări cu privire la ceea ce ei consideră o părtinire politică sistemică și o absență virtuală a politicienilor de opoziție în programele radiodifuzorului public. Legea obligă radiodifuzorul public să ofere concurenților cantități egale de timp de antenă gratuit pentru publicitate politică.”

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Această afirmație este, de fapt, incorectă. Radiodifuzorii publici maghiari au oferit timp de antenă partidelor de opoziție cu mult peste limita stabilită legal în perioada premergătoare alegerilor.

De asemenea, raportul își arată părtinirea ideologică atunci când susține că referendumul privind legea de protecție a copilului din Ungaria, care se desfășoară concomitent cu alegerile naționale, „oferă anumite oportunități doar guvernului, ca inițiator al referendumului”.

În mod clar, este oarecum bizar să critici guvernul pentru că a încercat să-și valorifice propriile politici, extrem de populare, de sprijinire a familiei în alegeri printr-un referendum democratic. Prin aceasta, partidul Fidesz al lui Orbán se comportă la fel ca orice partid politic normal, încercând să câștige voturi cu politici populare. Opoziția de stânga a fost implicată în ultimele săptămâni într-o campanie prin care își îndeamnă alegătorii să-și anuleze buletinele de vot la referendum.

Centrul pentru Drepturi Fundamentale (CFR) a reacționat la raportul OSCE spunând că acesta se bazează parțial pe surse de stânga și parțial pe surse obscure, în timp ce aduce acuzații nefondate despre sistemul electoral maghiar. Potrivit CFR, în document există și o serie de erori de fapt, inclusiv pasajul în care János Áder este numit „fost președinte al republicii”, în timp ce mandatul său expiră de fapt abia pe 10 mai.

OSCE repetă, în esență, semi-informațiile difuzate pe scară largă de opoziția maghiară, a afirmat CFR. Aceștia au menționat că părtinirea politică a misiunii OSCE nu este o surpriză, întrucât echipa de observare a alegerilor a fost inițiată de 20 de ONG-uri aparținând rețelei Fundațiilor pentru o Societate Deschisă și de 62 de europarlamentari de stânga liberali, adăugând că majoritatea membrilor delegației OSCE au avut, de asemenea, legături în trecut cu organizații finanțate de oligarhul miliardar George Soros.

CFR concluzionează că direcția raportului este clară, adică să pună la îndoială natura democratică a sistemului electoral maghiar în prealabil pentru a explica orice înfrângere a stângii.

Potrivit CFR, raportul critică presupusa „dominanță guvernamentală” în componența comisiilor electorale, ignorând faptul că comisiile electorale naționale individuale de circumscripție (OEVB) sunt alese de guvernele locale, inclusiv de multe de stânga, și de partidele de opoziție. Raportul aduce, de asemenea, laude la adresa opoziției de stânga maghiare și a unor ONG-uri politice, conform Remix News.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE