ȘTIRIOrganizația Black Lives Matter, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Organizația Black Lives Matter, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Organizația globală Black Lives Matter Global Network Foundation (BLM) a fost propusă pentru Premiul Nobel pentru Pace de Petter Eide, deputat al Stângii Socialiste (SV) în Parlamentul norvegian, informează Daily Wire.

În declarația sa de motivare a nominalizării, Eide spune: „Constat că una din provocările fundamentale pe care le-am văzut în America, dar și în Europa și Asia, este amplificarea conflictului bazat pe inegalitate. Black Lives Matter a devenit o mișcare foarte importantă la nivel mondial în lupta împotriva nedreptăților rasiale. Aceasta a dus la realizări imense prin conștientizarea la nivel global cu privire la acest tip de discriminare.

Au reușit să mobilizeze oameni din toate clasele sociale, nu doar afro-americani, nu doar oameni asupriți, a fost o mișcare largă, într-un mod diferit față de predecesorii lor. Studiile au arătat că cele mai multe demonstrații organizate de Black Lives Matter au fost pașnice.

Bineînțeles că au existat și incidente, dar cele mai multe dintre acestea au fost cauzate de activitățile poliției sau a contra-protestatarilor… Există, de fapt, o tradiție de a face acest lucru. Este o legătură strânsă între mișcările antirasism și pace și recunoașterea că fără această manieră de a face dreptate nu va fi pace și stabilitate în societate.”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Proiectul de date privind evenimentele și situația conflictelor armate (ACLED) a realizat un studiu amplu despre violență bazat pe demonstrațiile Black Lives Matter, studiu concluzionat în luna septembrie a anului 2020. Acesta arată că marea majoritate a demonstrațiilor asociate cu mișcarea BLM au fost non-violente, aproximativ 93% din toate manifestările nemanifestând violență sau activități distructive.

Totuși, ACLED a subliniat că aproape 570 de proteste BLM din Statele Unite între 24 mai și 22 august au implicat violență.

Publicația americană Axios a calculat anul trecut în septembrie costurile aproximative ale daunelor cauzate de agresivitatea protestelor BLM: „Vandalismele și jefuirile ce au izbucnit după moartea lui George Floyd cauzată de poliția din Minneapolis vor costa industria de asigurări mai mult decât orice alte demonstrații violente din istoria recentă. Protestele ce au avut loc în 140 de orașe din S.U.A. în primăvara aceasta [2020] au fost, în mare parte, pașnice, dar incendierile, vandalismul și tâlhăria ce au avut loc au culminat prin daune de asigurare în valoare de 1 până la 2 miliarde de dolari americani – eclipsând recordul stabilit la Los Angeles în 1992 după achitarea polițiștilor care l-au brutalizat pe Rodney King.”

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Organizația non-profit PolitiFact menționa în august, anul trecut, următoarele date cu privire la daunele cauzate de manifestările BLM, în cadrul unui program de verificare a informațiilor din spațiul public:

„Polițiști răniți: The New York Post a scris în 8 iunie, citând Departamentul de Justiție al Statelor Unite, că mai mult de 700 de oameni ai legii au fost răniți în timpul serviciului din cauza protestelor la nivel național pentru moartea lui George Floyd.

Oameni uciși: La începutul lui iunie, știrile raportau un număr aproximativ cuprins între 12 și 19 victime. Printre acestea se numără un căpitan de poliție retras, în vârstă de 77 de ani din St. Louis și o femeie de 22 de ani din Davenport, Iowa.

Daune cauzate: La finalul lunii iunie, Fox News raporta, conform experților în asigurări și oficialilor orașului, faptul că protestele pentru Floyd ar putea eclipsa revoltele din 1992 din Los Angeles, devenind astfel cele mai costisitoare tulburări civile din istoria Statelor Unite. Manifestările din 1992, pricinuite de achitarea a patru polițiști care l-au agresat pe Rodney King, au costat $1.4 miliarde în dolari americani din 2020, conform raportului care nu a dat date specifice cu privire la costurile estimate ale daunelor cauzate de protestele pentru George Floyd. O purtătoare de cuvânt a Institutului de Informare a Asigurărilor a declarat pentru Scripps National News că «cel mai probabil» protestele pentru Floyd «vor duce la pierderi mai mari», dar nu a specificat o estimare.”

Organizația Black Lives Matter nu a oferit niciun comentariu la solicitările PolitiFact.

Conform The Guardian,  nominalizările la Premiul Nobel pentru Pace „sunt acceptate din partea oricărui politician de nivel național și sunt admise doar 2000 de cuvinte pentru a susține motivația nominalizării.” Termenul limită pentru înscrieri în acest an este 1 februarie, urmat de selectarea unei liste finale până la finalul lunii martie și, în final, alegerea câștigătorului în octombrie.

În istorie au existat și alte nominalizări controversate la Premiul Nobel Pentru Pace, precum Adolf Hitler (1939, în timp ce anexa Austria și invada regiunea Sudetă), Benito Mussolini (1935, după ce invadase Etiopia) și Iosif V. Stalin (1945 și 1948).

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar Mondial (WFP), agenție deținută de Organizația Națiunilor Unite (ONU), cu sediul în Roma, Italia. Acest program este cel mai amplu proiect umanitar pentru acordarea de ajutoare în alimente la nivel internațional.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...