Un oraș olandez va deveni primul din lume care va interzice reclamele pentru carne din spațiile publice, într-un efort de a reduce consumul și emisiile de gaze cu efect de seră.
Haarlem, care se află la vest de Amsterdam și are o populație de aproximativ 160.000 de locuitori, va adopta interdicția din 2024, după ce carnea a fost adăugată pe o listă de produse care ar contribui la criza climatică.
Reclamele nu vor fi permise în autobuzele, stațiile de autobuz și ecranele din locurile publice din Haarlem, fapt ce a determinat plângeri din partea sectorului alimentar al cărnii că municipalitatea „merge prea departe în a spune oamenilor ce este mai bine pentru ei”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Deși unele surse sugerează că producția mondială de alimente este responsabilă pentru o treime din toate emisiile de încălzire a planete sau că utilizarea animalelor pentru carne ar reprezenta de două ori poluarea producției de alimente pe bază de plante.
Recent 1.100 de oameni de știință au semnat un apel prin care afirmă că nu există nicio urgență climatică.
Pădurile care absorb dioxid de carbon sunt tăiate pentru pășunatul animalelor, în timp ce îngrășămintele folosite pentru creșterea hranei lor sunt bogate tot în azot, care poate contribui la poluarea aerului și a apei, la schimbările climatice și la epuizarea stratului de ozon. De asemenea, animalele produc cantități mari de metan, un puternic gaz cu efect de seră.
Ziggy Klazes, un consilier al partidului GroenLinks, care a redactat moțiunea de interzicere a publicității pentru carne, a spus că nu știa că orașul va fi primul din lume care va aplica o astfel de politică atunci când a propus-o.
„Nu ne referim la ceea ce coc și prăjesc oamenii în propria lor bucătărie. Dacă oamenii vor să continue să mănânce carne, bine… Însă nu le putem să le spunem oamenilor că există o criză climatică și în același timp să-i încurajăm să cumpere produse care o produc.
Desigur, există o mulțime de oameni care consideră decizia scandaloasă, dar există și mulți oameni care cred că este în regulă. Este un semnal, iar dacă este preluat la nivel național, ar fi un lucru foarte frumos. Există multe grupuri de GroenLinks care cred că este o idee bună și doresc să o încerce”, a spus ea pentru postul Haarlem105.
Interdicția acoperă și zborurile cu avionul, combustibilii fosili și mașinile care funcționează cu combustibili fosili. Interdicția este amânată până în 2024 din cauza contractelor existente cu companiile care vând produsele, conform The Guardian.
În același timp, Comisia Europeană a autorizat, la începutul acestui an, includerea greierului de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă emis de executivul european. Greierele de casă este a treia insectă care a fost aprobată pentru consum în Uniunea Europeană după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. Greierele de casă a primit autorizație spre a fi consumat atât în formă congelată, uscată sau pudră.
lasa ca e bun si postul, face bine la sanatate, mai ales dupa atatia ani de carnagiu culinar.. Pustnicii traiau cu cateva boabe de mazare si nu mai mureau.
Daca de bunavoie nu am vrut, acum o sa renuntam de nevoie..
Tot raul spre bine, mie nu-mi place nici de cei care ne tot sperie cu greierii, sunt doar fata cealalta a aceleiasi monede.. ideea e sa fii tot timpul inspaimantat de cate ceva..
Și ce vor mânca? Greieri și gândaci?
Sau vor ieși direct la păscut iarbă.