miercuri, februarie 1, 2023
ȘTIRIOMS: Europa se îndreaptă spre finalul pandemiei

OMS: Europa se îndreaptă spre finalul pandemiei

Varianta Omicron a mutat pandemia de Covid-19 într-o nouă fază și ar putea pune capăt acesteia în Europa, a declarat duminică directorul OMS pentru Europa, informează AFP.

„Este plauzibil ca regiunea să se îndrepte către un fel de final de pandemie”, a declarat Hans Kluge (foto) într-un interviu acordat AFP, adăugând că Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.

Odată ce valul actualul al Omicron care se extinde în prezent în Europa va înceta, „va exista pentru câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate din cauza infecției și, de asemenea, scăderea sezonului”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Anticipăm că va exista o perioadă de liniște înainte ca Covid-19 să revină spre sfârșitul anului, dar nu neapărat sub formă de pandemie”, a spus Kluge.

O părere asemănătoare a emis și Ministrul Sănătății din România, dr. Alexandru Rafila. El a spus că anul 2022 poate fi cel în care se va „încheia această urgență globală”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În același context, tot OMS recomanda zilele trecute ridicarea certificatului verde și a interdicțiilor de călătorie.

Dr. Anthony Fauci și-a exprimat duminică un optimism similar.

El a declarat în emisiunea  „This Week” pentru ABC News că, în condițiile în care cazurile de Covid-19 au scăzut „destul de brusc” în anumite părți ale Statelor Unite, „lucrurile arată bine”.

Deși a avertizat împotriva excesului de încredere, el a spus că, dacă scăderea recentă a numărului de cazuri în zone precum nord-estul SUA continuă, „cred că veți începe să vedeți o schimbare în întreaga țară”.

Biroul regional al OMS pentru Africa a mai spus săptămâna trecută că cazurile de Covid au scăzut în acea regiune, iar decesele au scăzut pentru prima dată de când al patrulea val de virus dominat de Omicron a atins apogeul.

Varianta Omicron, despre care studiile au arătat că este mai contagioasă decât Delta, dar duce în general la infecții mai puțin severe în rândul persoanelor vaccinate, a suscitat speranțe mult așteptate că Covid-19 începe să treacă de la o pandemie la o boală endemică mai gestionabilă, cum ar fi gripa sezonieră. .

Dar Kluge a avertizat că este încă prea devreme pentru a considera Covid-19 endemic.

„Se vorbește mult despre endemism, dar endemic înseamnă… că este posibil să prezicem ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, așa că trebuie să fim foarte atenți”, a spus Kluge.

Cu Omicron răspândindu-se atât de larg, alte variante ar putea apărea, a avertizat el.

Concentrați-vă pe „minimizarea perturbărilor” 

Comisarul european pentru piețele interne, Thierry Breton, al cărui mandat include producția de vaccin, a declarat duminică că va fi posibilă adaptarea vaccinurilor existente la orice variante noi care ar putea apărea.

„Vom putea rezista mai bine, inclusiv la noi variante”, a declarat el pentru televiziunea franceză LCI.

„Vom fi pregătiți să adaptăm vaccinurile, în special pe cele ARNm, dacă va fi necesar să le adaptăm la variante mai virulente”.

În regiunea OMS Europa, care cuprinde 53 de țări, inclusiv câteva din Asia Centrală, Omicron a reprezentat 15 la sută din cazurile noi la 18 ianuarie, comparativ cu 6,3 la sută cu o săptămână mai devreme, a spus OMS.

Omicron este acum varianta dominantă în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE, sau Norvegia, Islanda și Liechtenstein), a declarat săptămâna trecută  ECDC-ul.

Din cauza răspândirii foarte rapide a variantei în Europa, Kluge a spus că accentul ar trebui să se pună pe „minimizarea perturbărilor spitalelor, școlilor și economiei și pe depunerea de eforturi uriașe pentru protejarea celor vulnerabili”, mai degrabă decât măsurile de oprire a transmiterii.

Între timp, el a îndemnat oamenii să-și exercite responsabilitatea personală.

„Dacă nu te simți bine, stai acasă, fă-ți un autotest. Dacă ești pozitiv, izolează-te”, a spus el.

Kluge a spus că prioritatea este stabilizarea situației din Europa, unde nivelurile de vaccinare variază între 25 și 95% din populație, ceea ce duce la diferite grade de presiune asupra spitalelor și a sistemului de sănătate.

„Stabilizarea înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleșit din cauza Covid-19 și poate continua cu serviciile de sănătate esențiale, care, din păcate, au fost într-adevăr perturbate pentru cancer, boli cardiovasculare și imunizare de rutină”.

Întrebat dacă ar fi necesare a patra doză pentru a pune capăt pandemiei, Kluge a fost precaut, spunând doar că „știm că acea imunitate crește după fiecare injecție de vaccin”.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Europa da, pentru ca s-a gaurit suficienti. In Romania continua dementa, pana cand s-or gauri cat mai multi.
    Oricum, multi romani, la cat sunt de spalati pe creier, vor purta masti ani de zile dupa ce se ridica restrictiile. Ei nu mai cred in Dumnezeu, credinta lor e ca daca-ti pui o bucata de carpa peste fata, vei fi ferit de boli. Niste credinte asemanatoare cu ale triburilor preistorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate