vineri, septembrie 22, 2023
OPINIIOm cu om să sprijinim Mânăstirea Turnu din Prahova

Om cu om să sprijinim Mânăstirea Turnu din Prahova

În dimineața zilei de 6 iunie 2023, în jurul orei 3:10, la Mănăstirea Turnu din Târgșoru Vechi, județul Prahova, a izbucnit un incendiu, a precizat într-un comunicat de presă Părintele Protosinghel Valentin Mîțu, starețul sfântului așezământ monastic. Suprafața avariată este estimată între 600 și 800 mp din totalul de 1200 mp al cădirii, iar cauzele incendiului nu sunt cunoscute cu exactitate. Din fericire nu a existat nicio persoană rănită, cei 10 viețuitori de aici reușind să evacueze clădirea și să acționeze cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiului.

La fața locului au ajuns la scurt timp echipaje de la ISU Prahova, care au acționat pentru izolarea și stingerea incendiului cu un efectiv de 45 de salvatori, 8 autospeciale și două autoscări. Până acum valoarea pagubelor nu a fost estimată. Ca prin minune, biserica din incinta Mănăstirii, ctitorită de Vlad Țepeș în urmă cu peste 560 de ani a rămas intactă.

Hristos ne revelează cât de mare putere au cei doi bani ai văduvei. Importanța lor făcând diferența. Ei vin din trudă, din sărăcie, din nevoința omului fără posibilități materiale și necondiționat. Vin din dragoste și din milostenie, două virtuți fundamentale ale creștinului. Așa au fost ridicate cele mai multe biserici din țara noastră până pe la începutul secolului 19, ba chiar și mai târziu. Astăzi însă, cu toții dispunem de posibilități materiale cu mult mai substanțiale și putem mai lesne să ajutăm atunci când e nevoie.

Acest așezământ și loc de suflet, nu numai pentru mine (pentru că de el mă leagă o seamă de legături spirituale), este un leagăn important al credinței din zona de sud a țării noastre, dar și un punct istoric covârșitor ca importanță identitară a noastră ca neam.

Ei bine, în copilărie, fiind născut în Ploiești, obișnuiam să ajung măcar o dată pe an aici, unde nu se aflau decât un sit arheologic rudimentar, întins pe câteva sute de metri pătrați și biete ruine ce îngemănau perioade istorice diferite. De la vestigiile neolitice descoperite aici, la zidurile dacice pe care s-a construit apoi un castru roman, de la ruinele bisericilor (au fost descoperite peste 10 vetre de vechi biserici) și clădirile ce compuneau arhitectonic un adevărat târg și oraș de negoț întemeiat de Mircea cel Bătrân, acest loc mustește de istorie.

Nu trebuie să uităm nevoința extraordinară a călugărilor de aici, nu numai de ridicare din ruine a unui lăcaș de rugăciune de o frumusețe și autenticitate deosebite, dar și pentru lucrările de conservare ce s-au desfășurat aici. Nu trebuie să uităm de asemenea că ei se roagă neîncetat pentru noi. Bunăoară, aici am văzut pentru prima dată că Sfânta Liturghie din fiecare duminică este urmată de slujba Sfântului Maslu. Vă imaginați că dacă adăugăm la acestea Acatistul din ziua respectivă, Vecernia și Ceasurile se depășesc 6 ore de rugăciune continuă în comuniune.

Tot acești monahi, conduși cu înțelepciune de Părintele Stareț Valentin și prin multă trudă, reușesc să gestioneze terenurile agricole ale mânăstirii și să pună la dispoziția credincioșilor produse naturale de cea mai bună calitate. Personal, de-a lungul timpului am realizat o seamă de reportaje despre ele și le-am prezentat detaliat în revista Leacuri și rețete mânăstirești.

Acum și ei au nevoie de noi. De rugăciunile noastre, dar și de sprijin material. Să nu stăm indiferenți, ci uniți printr-un simplu gest al fiecăruia dintre noi! Om cu om, putem să facem binele!

Pentru cei care doresc să contribuie la refacerea clădirii de chilii, se pot face donații în Lei în contul: RO64CECEPH0136RON0231158 deschis la CEC BANK, titular Mănăstirea Turnu. CUI 11511620

Doamne miluiește-ne!

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate