joi, octombrie 10, 2024
ACTUALITATEOlanda | Piesa „Așteptându-l pe Godot” a fost anulată pentru ca spectacolul...

Olanda | Piesa „Așteptându-l pe Godot” a fost anulată pentru ca spectacolul are doar roluri de bărbați, acest lucru fiind considerat „discriminare”

O încercare de a pune în scenă piesa „Așteptându-l pe Godot” în Olanda a luat o turnură orwelliană, după ce teatrul a anulat reprezentația, pentru că regizorul irlandez audiase numai bărbați pentru rolurile de personaje masculine, scrie Urban.ro.

Conducerea teatrului a considerat că situația este discriminatorie, asta deși autorul piesei, Samuel Beckett, a lăsat cu limbă de moarte ca această operă dramaturgică să fie jucată de cinci bărbați.

În urma acestui incident, regizorul irlandez Oisin Moyne (24 de ani), a refuzat să mai lucreze în acel teatru, la centrul cultural studențesc USVA al Universității din Groningen.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Piesa are actiunea in jurul unor barbati, Vladimir si Estragon, carora li se alatura ocazional si alte personaje masculine in asteptarea cuiva care nu soseste niciodata.

Un purtator de cuvant al Universitatii din Groningen a declarat ca vremurile au evoluat de cand piesa a fost pusa in scena pentru prima data in 1953. „[Beckett] a declarat in mod explicit ca aceasta piesa ar trebui sa fie jucata de cinci barbati. Mergand mai departe, vremurile s-au schimbat, iar ideea ca doar barbatii sunt potriviti pentru aceste roluri este depasita si chiar discriminatorie”, a declarat Elies Kouwenhoven, ofiterul de presa al universitatii.

„Noi, ca universitate, susținem o comunitate deschisa și incluzivă, în care nu este potrivit sa ii excludem pe alții, indiferent de motiv”.

În fața acestei situații imposibile, regizorul Moyne a declarat că a luat în considerare posibilitatea de a distribui în roluri persoane de alte sexe, dar nu a putut face acest lucru din cauza regulilor stabilite de dramaturg înainte de moartea sa și susținute de cei care administrează drepturile de autor ale lui Beckett.

Dramaturgul a dat în judecată o companie de teatru olandeză în 1988 pentru că a ales să distribuie femei în piesă, cea mai cunoscută lucrare a mișcării Teatrul absurdului. Compania care administrează drepturile asupra operei sale până în 2059 și a continuat să se opună producțiilor care se abat de la instrucțiunile lui Beckett.

Au existat eforturi de a contesta aceste restricții – considerate de unii ca fiind din ce în ce mai arhaice. In Franța, în 1991, un judecător a decis ca piesa poate fi jucată de o distribuție feminină la un festival din Avignon, dar numai dacă înainte de fiecare spectacol se citește o scrisoare de obiecție din partea reprezentantului regretatului dramaturg.

La sfârșitul anului 2019, un colegiu din Ohio a anulat o producție exclusiv feminină a piesei, temându-se de un proces intentat de reprezentanții lui Beckett.

Această ideologie a transgenderismului a pătruns puternic în mainstream-ul artistic occidental. Acum doi ani, regizorul Andrei Șerban a povestit cum a demisionat de la Universitatea Columbia, după ce a conducerea i-a cerut ca un bărbat să joace rolul Julietei.

Zilele trecute, la premiile Grammy 2023  din Statele Unite, un premiu a fost câștigat de un duet format dintr-un bărbat care se consideră femeie și un bărbat „non-binar”. Acesta a pus în scenă un spectacol cu tematică satanică.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. ” pentru că a ales să distribuie femei în piesă, cea mai cunoscută lucrare a mișcării Teatrul abjectului ”

    -e o vb.:
    (de) ce te ca.kii in gustul omului?

  2. macar 50% dintre actori sa se declare “gender fluid”…..

    reamintim ca ACTORULtrebuie sa poarte masca,
    asta ii e mestesugul:
    cand colo PUBLICUL a purtat masca:
    -sodomizare,
    “gender fluid” cum spuneam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE