ACTUALITATEOficial: Nu există date suficiente despre eficiența vaccinului AstraZeneca în rândul persoanelor...

Oficial: Nu există date suficiente despre eficiența vaccinului AstraZeneca în rândul persoanelor de peste 65 de ani. România așteaptă acest vaccin pentru imunizarea profesorilor

Vaccinul AstraZeneca/ Oxford ar putea fi autorizat doar pentru anumite grupe de vârstă în UE, deoarece nu există date suficiente despre eficiența lui în rândul persoanelor de peste 65 de ani, a anunțat, marți, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Emer Cooke, scrie Libertatea.

Emer Cooke a anunțat în Parlamentul European că este posibil ca autorizarea vaccinului să stipuleze că acesta este destinat doar anumitor grupe de vârstă. O decizie EMA este anunțată în 29 ianuarie.

Pe de altă parte, CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a admis că există doar „date limitate” privind efectul vaccinului în rândul vârstnicilor, dar a insistat că informațiile pe care le-a prezentat EMA demonstrează „o producție foarte puternică de anticorpi împotriva virusului în rândul vârstnicilor, similară cu cea văzută în cazul tinerilor”, potrivit sursei citate.

El a spus însă că înțelege dacă unele țări vor folosi vaccinul doar în rândul tinerilor, „din precauție”.

Discuția are loc în contextul unor relații tensionate între UE și compania AstraZeneca în ceea ce privește livrarea vaccinului în statele membre.

În aceste zile a apărut informația că AstraZeneca ar intenţiona să livreze în primul trimestru din 2021 doar un sfert din numărul de doze promis iniţial Uniunii Europene.

Reprezentanții Uniunii Europene au cerut companiei să livreze inclusiv doze de vaccin împotriva Covid-19 produse în cele două fabrici din Marea Britanie.

În replică, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, a anunțat că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar, angajamentul asumat de companie fiind doar că va răspunde cererii de vaccinuri „în măsura eforturilor posibile”.

În România, profesorii urmează să fie vaccinați cu serul produs de AstraZeneca, după cum a anunțat medicul Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-covid (CNCAV).

„Vaccinarea personalului din învăţământ, în momentul acesta depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri, aşa cum s-a menţionat, de la Astra Zeneca, vor ajunge în România după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă şi în momentul acela vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învăţământ”, a declarat, într-o conferință de presă, medicul Valeriu Gheorghiţă.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...