luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEOameni care fac cinste României: după ce şi-a susţinut doctoratul în Japonia,...

Oameni care fac cinste României: după ce şi-a susţinut doctoratul în Japonia, o cercetătoare din Iași a primit în Italia un mare premiu recunoscut internațional

Printre românii care fac cinste țării se numără Dana Brânzei, câștigătoarea unui Advanced Grant de la Fondul Italian pentru Știință. Ea a fost distinsă cu acest premiu pentru proiectul „Replication-associated cohesion and recombination”, în domeniul ERC Life Sciences, informează „Consiglio Nazionale delle Ricerche”.

Dana Brânzei este conducătoarea departamentului de cercetare al Institutului de Genetică Moleculară „Luigi Luca Cavalli-Sforza” (CNR-IGM) din Pavia (Lombardia), scrie Rotalianul.

Procedura de evaluare a fost încheiată pe 31 iulie, cu publicarea listei de proiecte câștigătoare: dintre cele 1912 de proiecte înscrise, doar 47 au fost aprobate, ceea ce înseamnă un procent de succes de 2,5%.

Dintre acestea, 25 de Advanced Grants, fiecare cu valoare de până la un milion și jumătate de euro, au fost acordate cercetătorilor consacrați, iar 22 de Starting Grants, de până la un milion de euro fiecare, au fost acordate cercetătorilor începători, care și-au obținut doctoratul în ultimii 10 ani.

Dana Brânzei, originară din România, și-a obținut diploma și doctoratul în Japonia, după care s-a mutat în Italia.

În 2008, a devenit PI (Principal Investigator) al Institutului IFOM din Milano. Ea a primit numeroase granturi internaționale, inclusiv un ERC Starting Grant (2009-2014) și un ERC Consolidator Grant (2016-2021), care i-au permis să devină cercetătoare principală la CNR în 2019.

Începând cu anul 2022, ea este conducătoarea departamentului de cercetare CNR. De asemenea, Dana Brânzei este membru EMBO și a primit numeroase distincții internaționale de prestigiu.

Dana Brânzei este autoarea a 91 de articole publicate în prestigioase reviste internaționale. În ultimii trei ani, a publicat trei articole în revista Nature Communications, un articol în Science, un articol în PNAS și două articole în Genes and Development.

Cu un CV impresionant, activitatea sa de cercetare se concentrează pe: înțelegerea originilor instabilității cromosomice în celulele eucariote ca urmare a stresului replicativ, dar și pe înțelegerea modului în care replicarea genomului este cuplată cu organizarea spațială și compactarea ADN-ului în nucleul celulei.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate