duminică, iunie 4, 2023
ACTUALITATEO statuie a lui Iancu de Hunedoara a fost dezvelită la Târgu...

O statuie a lui Iancu de Hunedoara a fost dezvelită la Târgu Mureș. Numele voievodului este scris doar în maghiară. Istoric: Asistăm la o nouă falsificare a istoriei

Sâmbătă, 30 iulie, la Târgu Mureș, a fost dezvelită o statuie a lui Iancu de Hunedoara, pe care este scris doar „Iohannes de Hunyad”, fără nicio mențiune în limba română, informează Rost Online.

Bustul lui Ioan de Hunedoara va dăinui, începând de azi, în Cetatea Târgu Mureș, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, Primăria Târgu Mureș.

Din imaginile postate se observă că pe statuie nu există nicio mențiune în limba română.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Ioan de Hunedoara este personajul istoric favorit al tuturor istoricilor, atât români cât și maghiari. Aproape că nu există carte de istorie despre Evul Mediu în care să nu se dedice cel puțin câteva pagini generalului și guvernatorului. A devenit o legendă în timpul vieții sale și un erou preferat al scriitorilor de balade”, a declarat primarul Soós Zoltán, în cadrul evenimentului.

Potrivit sursei citate, monumentul, realizat de sculptorul Bocskai Vince, a fost donat Municipiului Târgu Mureș de către Cercul de Profesori Batthyány, amplasamentul ales fiind incinta Cetății Medievale Târgu Mureș. La eveniment a fost prezent și Martonyi János, fost ministru al Afacerilor de Externe al Ungariei.

Istoricul și ziaristul Ionuț Țene afirmă că „După demolarea statuii lui Mihai Viteazul din Oradea și relocarea statuii lui Avram Iancu la Turda asistăm la o nouă falsificare a istoriei la Târgu Mureș”.

Publicistul clujean spune că denumirea trecută pe soclu este o struțo-cămilă: nici română, nici germană, nici latină.

„Pe cineva deranjează denumirea, pe care i-au dat-o românii marelui voievod al Transilvaniei: Iancu? De fapt asistăm anii aceștia la o modificare sau o anulare a simbolurilor românești din Ardeal dusă treptat, cu încăpățânare, sub flamurile consorțiului european. Interesant că doar monumentele de for și simbolurile românești deranjează în spațiul public și sunt destructurate în Ardeal, fără ca instituțiile statului, de la servicii la universități nu au nicio atitudine. Academia Română nu a fost consultată pentru bustul lui Iancu de Hunedoara de la Târgu Mureș? Numele transcris Ioannes de Hunyad, pe soclul bustului voievodului Iancu de Hunedoara este o struțocămilă lingvistică, între limbile germană și latină și nu corespunde adevărului istoric, eliminând elementul românesc din genealogia celui mai important voievod al Transilvaniei, care a ajuns guvernator al Ungariei. Românii au ajuns iarăși extra-muros în Ardeal, în timp ce politicienii de la București visează să doarmă pe băncile parlamentului european, repetenți la ora de istorie a românilor ardeleni?”, a scris Ionuț Țene pentru Napoca News.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

  1. Iohannes de Hunyad, Soós Zoltán, Bocskai Vince, Cercul de Profesori Batthyány, Martonyi János. Am gura punga. Sper să nu-i vină vreunui târg-mureșan nefericita idee să dea o mână de glet peste esperantoul ăla corect politic. Ar fi ilegal. Devii mai rău ca ei.

  2. Cînd e vorba de politică nimic nu-i întîmplător. Parcă s-a-ntîmplat ceva după „evenimentele de la Tg Mureș” din 1990.

  3. au și ungurii penibilismul lor, cu tot șteiful cu care se dau mari.

    să incerci să il furi pe Iancu de Hunedoara in halul ăsta știind clar că e român din nobilimea frontierei, este un fel de denial ridicol. Ce frumos ar fi fost să fie ungur, dar din păcate era român așa că il maghiarizăm retroactiv că doar românii nu existau in evul mediu, doar ungurii și nemții erau „națiune recunoscută”

    patetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate