Diana Paul, tânăra activistă și „influencer” cu care R3media a realizat un interviu în exclusivitate, a făcut o postare pe Facebook în care dezaprobă mișcarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Aceasta declară că actualul șef al statului nu ar trebui demis, „cel puțin nu încă sau nu acum”. Ea aduce în discuții idei din disciplinele științelor politice și factorul moral al problemei.
„Klaus Iohannis nu ar trebui demis, cel puțin nu încă sau nu acum.
Conceptul vidului de putere care se aplică în studiul relațiilor internaționale poate fi ușor adaptat la ceea ce se petrece în politica românească actualmente. Ce spune el, de fapt? Că actorii statali de pe scena internațională evită să elimine alți actori statali fiindcă apare un gol de putere care va destabiliza sistemul prin distrugerea acelora, agravând conflictul de natură politică”, scrie Diana Paul.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Ea precizează că dedică postarea celor „anti-sistem”, precizând că demiterea lui Klaus Iohannis ar aduce „instabilitate și incertitudine”.
„Să nu fie amăgirea că sistemul e independent de noi, iar noi de el. Suntem interdependenți. Ce se modifică în spatele ușilor închise ne afectează indirect. Având în vedere circumstanțele de criză și nesiguranță în care ne aflăm, mai multă incertitudine venită prin destabilizare este exact ce ar trebui evitat cât mai mult. Altfel, riscăm să exacerbăm criza – care deja există pe plan sanitar, economic și politic”, spune ea.
Totuși, în ciuda a ceea ce a scris mai înainte, mărturisește că se regăsește în motivele expuse de cei ce sunt de acord cu demiterea președintelui. Totodată, invocă faptul că nu ar exista „strategii post-suspendare”.
„Înțeleg motivele pentru care mulți români doresc să îl înlocuiască pe domnul președinte. Nu pot să spun că nu mă regăsesc în ele. Ce spun este că procesul de suspendare al domnului Iohannis ar aduce o schimbare mult prea abruptă în situația de față, ale cărei repercusiuni sunt greu de preconizat.
Schimbări bruște izvorâte din nemulțumire nu garantează rezultate mulțumitoare sau o situație mai bună decât cea anterioară. Dacă este să facem un exercițiu de decență politică, nu prea avem strategii post-suspendare, ci doar suspendarea în sine”, scrie studenta.
Deși spunea în prima propoziție a textului că demiterea nu este o soluție momentan, lăsând deschisă ideea unui moment mai favorabil în viitor pentru suspendare, Diana Paul scrie, în încheiere, că actualul președinte trebuie lăsat „să-și termine mandatul”, întrucât „de plecat, oricum pleacă”.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.
De aceea, să nu ne aventurăm într-o gaură neagră. Să-l lăsăm să-și termine mandatul. De plecat, oricum pleacă. Românii nu sunt pregătiți pentru alegeri înainte de vreme, cu atât mai puțin cu cât opțiunile «de pus în funcție» acum sunt foarte limitate, iar cei pe care ne-ar plăcea să îi avem, ca profil, ori nu ar avea șanse de câștig, ori nu sunt pe «liste», ori nu există! Răsturnarea unui rău nu înseamnă automat înlocuirea cu un bine.
Nu este de ajuns să fim doar morali, trebuie să fim și înțelepți. Moralitatea, la fel ca sinceritatea, de pildă, nu sunt valori absolute. Sunt valori care trebuie încadrate în context, mai mult, în adevărul lui Dumnezeu, și folosite pentru a face binele. În alte cuvinte, trebuie să fie forme cu conținut bun, nu forme bune cu conținut rău sau vide de conținut. Să avem grijă la acele «forme fără fond».”, scrie tânăra activistă.
Diana Paul a realizat recent un videoclip în care îl critică pe Klaus Iohannis, care a spus atunci că „Statul Român a eșuat”. Ea spunea că nu Statul a eșuat, ci președintele. Între altele, a spus și că îl „respectă pentru că este președintele ei”.
În momentul de față, Diana Paul este studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la specializarea „Studii de securitate”. De altfel, este implicată într-o campanie de luptă împotriva traficului de persoane prin activism pe platforma „asociația FREE”, unde este disponibil un curs în 6 episoade cu ea, despre activism. Mai jos puteți urmări un scurt videoclip de prezentare.