luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEO nouă premieră negativă: România a ajuns să importe și seminţe de...

O nouă premieră negativă: România a ajuns să importe și seminţe de floarea-soarelui. Țara noastră era unul dintre marii producători din Europa

România, unul dintre marii producători de semințe de floarea-soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată aceste semințe din Argentina.

Motivul îl constituie seceta de anul trecut și lipsa politicilor care să asigure contrucția de sisteme de irigații pentru terenurile agricole. Producția a scăzut cu aproape 30% și astfel, vor ajunge în țara noastră 95 de mii de tone de floarea-soarelui, scrie Digi24.

Cătălin Ionescu, agricultor:„Situația a fost cea mai gravă în partea de est la oleaginoase. S-au produs acumulari de deficit în ultimii ani, iar noi nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situație, rapița a fost calamitată 100%, din floarea-soarelui am recoltat doar 20% față de un an normal. Fabricile trebuie să-și asigure cumva materia primă, vor cumpăra floarea-soarelui din emisfera sudică”.

Potrivit datelor din registrul de export al Argentinei, 60.000 de tone de floarea-soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România.

Cristian Andrici, Asociația Cultivatorilor de Cereale: „Au fost zone unde seceta a fost extremă și au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă și inclusiv tot ce s-a semânat în primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, au fost toate calamitate. În cel mai bun caz, au fost zone unde să spunem că ceva, ceva floarea-soarelui a mai rezistat. În rest, porumb, soia, grâul, rapița au fost calamitate în proportie de 90-100%. Prețurile încă se mențin foarte, foarte sus. De exemplu, la floarea-soarelui vindem astăzi în nordul țării tona cu 2.600- 2.700 de lei, iar media ultimelor doi, trei ani a fost nu mai mult de 1.350-1.400”.

În 2019, România s-a plasat pe primul loc în UE atât în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui, cât şi suprafaţa cultivată.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. La Auchan și Carrefour există semințe de floarea soarelui din China…iar la magazine naturiste din Ungaria și Bulgaria. Și ceaiurile sunt aduse din afara țării, parțial. Și ceapa și merele și cartofii și usturoiul și multe altele:biscuiții, dulcețurile, sosurile.

  2. Sîntem în primii cinci din lume la floarea soarelui. Chiar dacă anul trecut nu se recolta nici jumate eram în primele zece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE