luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEO asociație a transformat o fostă vilă de protocol a lui Nicolae...

O asociație a transformat o fostă vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu în casă pentru bătrâni şi oameni ai străzii. Cum putem ajuta un proiect miraculos

O vilă de protocol a fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, aflată ani buni în paragină lângă oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, a fost transformată în adăpost pentru oamenii străzii, vârstnici fără familii ori tineri care aparent nu au niciun viitor. Casa Nicolae – un proiect impresionant, unic în regiunea Moldovei, gândit şi transformat în realitate de Ionela Tudosie Ivan, o fostă jurnalistă din Botoşani, fondatoare a Asociaţiei Happy.

De la protocol prezidenţial, la locuinţă pentru oameni ai străzii

„Împărțeam pe stradă supe fierbinți persoanelor fără adăpost. Iarnă de iarnă am văzut oameni murind înghețați de frig sau din cauza bolilor care li s-au agravat pe stradă. Cea mai cruntă întâmplare a fost cu un bătrân pe care l-am hrănit seara și a doua zi a murit înghețat de frig. Nu voi uita niciodată acest lucru – m-am simțit în acel moment complet neputincioasă, am regretat că nu am putut în acea seara să fac mai mult. Astfel, ideea amenajării unui adăpost a venit cumva ca o necesitate, o urgență, o soluție salvatoare pentru cei nevoiți să trăiască pe stradă”, a povestit Ionela pentru HotNews.

Facebook Asociaţia Happy

Cu ajutorul prietenilor, tânăra a găsit, la 50 de kilometri de Botoșani, o fostă casă de protocol care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în satul Rădeni, comuna Frumușica. ,,Pentru noi era foarte important să cumpărăm o casă pentru a-i salva pe cei care mureau efectiv iarna pe străzi. Ulterior am aflat istoria clădirii și am fost surprinși, dar și impresionați. Fosta casa a lui Ceaușescu devenită adăpost pentru cei complet neajutorați – frumoasă transformare!”

Facebook Asociaţia Happy

Tinerii au înfiinţat Asociaţia H.A.P.P.Y în anul 2014 şi de atunci îi ajută pe oamenii fără adăpost, spijină cauze sociale, educaţionale şi se implică în orice acţiune care duce la creşterea nivelului de viaţă al semenilor noştri. „Am crescut de la an la cu ajutorul oamenilor cu suflet care au donat sau implicat şi ne-au ajutat în toate acţiunile şi proiectele pe care ni le-am propus. Vrem să evoluăm în permanentă, de aceea avem nevoie în continuare de sprijinul vostru pentru a ne ajuta semenii în suferinţă. Acest lucru este posibil prin donaţii, implicare, dăruire”, scriu iniţiatorii pe pagina Asociaţiei Happy.

Clădirea era însă în paragină. Asociația „Happy” nu avea banii necesari nici pentru achiziție, nu mai vorbim de reabilitare. Cu toate acestea, Ionela și Cristian, soțul său, s-au angajat să o plătească în timp, pe bucăți, din donații și au început să o renoveze. Vorbim de o vilă cu trei etaje, deteriorată mai ales la interior și care costă aproximativ 120.000 de euro.

Casă și masă pentru 50 de oameni fără adăpost

Zeci de oameni ai străzii au trecut pragul acestei case de-a lungul anilor. Multora dintre cei năpăstuiţi de soartă acest ajutor devine unul nesperat. Fără casă, fără venituri sunt sprijiniţi de oameni cu suflet mare.

Facebook Asociaţia Happy

„În momentul în care am început proiectul Casa Nicolae aveam un precontract de vânzare-cumpărare și nu dispuneam de banii necesari pentru a o și cumpăra. Era și este un proiect măreț și pur și simplu nu știam cum vom reuși să-l ducem la capăt. Îl știam pe Vlad Plăcintă din mediul online de foarte mulți ani. Eram la curent cu toate cazurile și acțiunile umanitare de care se ocupa, dar nu avusesem ocazia să îl întâlnesc față în față. M-am gândit două săptămâni înainte să îmi fac curaj să-i scriu. I-am povestit despre ceea ce vrem noi să facem, ne-am întâlnit la Casa Nicolae și a doua zi am început lucrările – demolările în primă fază! Astăzi, cu sprijinul Asociației Salvează o Inimă și a domnului Vlad Plăcintă, avem o locație cu 50 de locuri de cazare pentru oameni aflați în nevoie, iar Casa Nicolae a intrat oficial, cu acte, în posesia Asociației Happy”, spune Ionela Ivan.

Povestea lui Costică – din stradă în vila lui Ceaușescu

Un ajutor de bază în Casa Nicolae este domnul Costică. Timp de mai bine de 12 ani a locuit pe stradă împreună cu fratele său. După moartea părinților, cei doi nu au reușit să-și mai plătească cheltuielile la apartament și au fost evacuați. Au dormit prin gări, centre comerciale ori pur și simplu pe stradă până în ziua în care Casa Nicolae și-a deschis ușa pentru oamenii fără adăpost.

„Costică a ajuns unul dintre oamenii de bază în Casa Nicolae. Are grijă de toți cei care ajung aici. Le pune masa, îi hrănește pe cei care nu se pot descurca singuri, îi plimbă prin curte, îi spală pe cei neputincioși. Dăruirea lui ne-a impresionat. Știe că aici este casa lui de acum înainte. Știe, simte și se poartă ca atare. Este un om valoros, trecut prin momente grele, un om care a învățat să primească, dar și să dăruiască”, povestește Ionela.

Facebook Asociaţia Happy

Cei care trăiesc în Casa Nicolae sunt o mare familie, se ajută reciproc și se sprijină la nevoie. Primavara aceasta au sădit împreună cartofi, fasole, castraveți, dovlecei, pepeni ori roșii. Fiecare a ajutat cât și cum a putut. Marius, spre exemplu, avea în sarcină să ude legumele în fiecare dimineață, Petru îi aducea apa. Totul se face în echipă în Casa Nicolae.

Cum putem ajuta:

„Casa Nicolae este un loc de poveste, înconjurat de câmpii, verdeață, o livadă de meri și vișini. Un loc în care își vor găsi liniștea și pacea, un loc unde va dispărea violență și teamă, un loc unde vor putea dormi cu ambii ochi închiși fără grija zilei de mâine. Pentru ca toate acestea să fie posibile Casa Nicolae are nevoie de ajutor pentru lucrările de renovare a acoperișului, dar și pentru cheltuielile curente deloc ieftine în aia de azi. Cu ajutorul vostru povestea oamenilor abandonați poate avea un final fericit”, a spus Vlad Plăcintă – președinte Salvează o inimă.

Donații se pot face:

Beneficiar ASOCIATIA H.A.P.P.Y.
Cont RON: RO 71 RNCB 0041 1470 3703 0001
Cont Euro: RO 44 RNCB 0041 1470 3703 0002
Cont USD: RO 17 RNCB 0041 1470 3703 0003
COD SWIFT: RNCBROBUXXX
COD BIC: RNCB
BANCA COMERCIALA ROMANĂ – BCR
REVOLUT – 0756 314 281

Rezervă o masă caldă pentru bătrânii singuri, bolnavi și fără adăpost de la Casa Nicolae.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate