luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEO familie de corporatişti din Bucureşti au construit un „sat” unde poţi...

O familie de corporatişti din Bucureşti au construit un „sat” unde poţi experimenta viaţa simplă de la ţară

La o oră şi jumătate de Bucureşti, pe dealuri suficient de înalte încât să fie răcoare seara, Andreea Chiva şi soţul ei au construit… un sat cu doar trei case şi niciun locatar permanent, însă un loc unde îi aşteaptă pe cei care caută liniştea pentru câteva zile. Cele trei case „mândre” – Mândră Ioană, Radu Dragu şi Blândă Mărie – alcătuiesc satul aflat la 100 de kilometri de Bucureşti, la Bertea, în județul Prahova.

Sursa: Facebook La sat

„Noi suntem doi corporatişti fără preocupări în arhitectură sau design şi nu suntem deloc pricepuţi tehnic, probabil am putea să batem un cui, dar cu greutate am face mai mult de atât”, aşa se descrie familia Chiva, care a reuşit nu doară să bată un cui, dar să facă trei case tradiţionale, însă cu ajutorul meşterilor populari. Arhitectura tradiţională nu a fost aleasă întâmplător, Andreea Chiva spune că scopul unor astfel de case a fost tocmai de a le da oamenilor impresia că timpul stă în loc.

„Am construit aceste case cu gandul la copiii noştri şi la copiii care vor veni la noi”

Ideea unităţilor de cazare a pornit încă din 2016, când Andreea Chiva şi soţul său au construit în aceeaşi localitate o casă pentru a veni în weekend cu copiii şi a sta la aer curat, departe de agitaţia oraşului. Ulterior, şi-au dat seama că de o astfel de casă se pot bucura şi alţii, care caută la fel ca ei aerul curat şi viaţa simplă de la sat. „Odată cu pandemia, interesul oamenilor pentru a petrece timp la ţară a crescut şi astfel şi cererile de rezervare a casei. Atunci ne-am gândit să construim şi alte locuri de cazare în acelaşi sat. Fiecare dintre cele trei case nou construite au fost ridicate cu ajutorul unor meşteri locali pricepuţi, folosind materiale naturale precum lemn, piatră, şi au primit un nume reprezentativ pentru noi, numele copiilor noştri şi ai bunicilor, Mândră Ioană, Radu Dragu şi Blândă Mărie”, spune Andreea Chiva, subliniind că „am construit aceste case cu gândul la copiii noştri şi la copiii care vor veni la noi”. Prima dintre case a fost deschisă în luna martie a acestui an, anume Mândră Ioană, pe când celelalte două au primit turiştii începând cu luna august.

Sursa: Facebook La sat

Construcţia caselor a început însă anul trecut, când preţurile la materialele de construcţii nu erau majorate, însă Andreea Chiva spune că cei care ar dori să îşi deschidă o unitate de cazare să aibă încă 50% din suma bugetată iniţial pentru investiţie, pentru că pot apărea costuri neprevăzute. „Ne-am gândit multă vreme ce tip de case ne dorim să construim, tradiţionale, timeless, care îţi lasă impresia că sunt acolo din totdeauna, şi care să fie la fel de apreciate peste ani sau să construim case cu un design nou. Am ales în final un design tradiţional pentru toate cele trei case, din dragoste de sat. În toate plimbările noastre de-a lungul timpului prin ţară ne-am dat seama că iubim casele tradiţionale pentru mobila veche cu care au fost decorate, ţesături  facute manual, corpuri de iluminat unicat, cu forme atât de speciale şi specifice unei perioade demult apuse”, explică Andreea Chiva pentru Business magazin.

Plimbări la stâne montane sau degustări de ţuică

Ea adaugă faptul că până la a se hotărî pentru acest tip de design a mers timp de câteva luni prin ţară ca să îşi dea seama care case ar fi cele potrivite, având de ales între un stil modern şi unul tradiţional. „Am realizat că ne place modernul, dar casele tradiţionale sunt mai pe sufletul nostru, în general oferă la început o senzaţie de modestie sau, mai simplu spus, te întrebi ce o fi aşa grozav aici, însă după puţin timp, 20-30 de minute de stat în ele, dau o stare de bine”, precizează ea. Cei doi antreprenori iau în calcul ca pe viitor să mai construiască cel puţin o astfel de casă, însă momentan toată atenţia lor se concentrează pe îmbunătăţirea experienţei turiştilor prin oferirea unor activităţi pe care le pot face acolo. Andreea Chiva spune că, pe lângă meşterii locali care au ajutat la construirea celor trei case, sunt implicaţi şi alţi localnici din zonă în acest business, ajutând astfel şi comunitatea din zonă. „Avem persoane din sat cu care colaborăm pentru a ajuta turiştii să aibă parte de o experienţă cât mai autentică.

Sursa: Facebook La sat

Sunt doamne în sat care pot pregăti mâncare tradiţională, folosind ingrediente fie din ogradă, fie din târguri în care vin săteni şi îşi vând produsele proprii şi pot aduce mâncare la casă. Tot în sat este o doamnă care organizează plimbări cu căruţa, calul sau poneiul, iar la sfârşitul plimbării copiii pot merge acasă la ea pentru a îngriji animalele. Mai avem persoane în sat care organizează plimbări la stâne montane sau degustări de ţuică”, adaugă ea. Andreea Chiva şi soţul ei sunt şi proprietarii paltformei de rezervări Localm, iar ea spune că deschiderea celor trei case i-a ajutat să înţeleagă mai bine nevoile proprietarilor de unităţi de cazare. Localm este o platformă locală de turism care merge în trei direcţii, anume odihnă (cazare), bucate şi obiceiuri.

Casa tradițională, călduroasă iarna și răcoroasă vara

Pe pagina de facebook La sat, aceştia explică modul cum au gândit proiectul: „Când am construit Mândră Ioană am adunat toate amintirile despre casele vechi pe care le-am văzut în copilărie în sat și mai târziu în excursiile noastre. Ar fi fost mai simplu să folosim materiale moderne dar am vrut lemn, piatră și var. Am căutat să păstrăm o linie a lucrurilor făcute de mână, bucată cu bucată, cu suflet. Am căutat corpuri de iluminat în târguri și anticariate și fiecare obiect are pentru noi o poveste, multe dintre ele având deja o poveste pe care au spus-o în alte case acum zeci de ani.

Nu a fost simplă construcția dar acum ne umple de bucurie. Ca o casă tradițională, este călduroasă iarna și răcoroasă vara. Oferă liniște, nu are pic de pal, pfl sau plastic, este o casă care respiră și în care te simți bine. Și pentru a completa întoarcerea în timp, gospodine din sat pot găti pentru dumneavoastră bucate sănătoase din ingrediente locale, putem organiza activități, sub forma unor ateliere, care erau obisnuite în trecut la noi în sat, plimbări cu căruța sau cu poneiul, vizita unor gospodării, cusături, decorațiuni din lână, degustări de țuică sau confecționarea butoaielor.”

Sursa: Facebook La sat

La Sat îşi propune să fie locul unde oamenii, obişnuiţi poate cu cotidianul din marile oraşe, să experimenteze chiar şi pentru câteva zile viaţa simplă din mediul rural, unde timpul are răbdare, iar natura şi omul formează un întreg armonios. Andreea Chiva se gândea să pună un ciubăr pentru turişti, însă şi-a dat seama că vrea ca oaspeţii care ajung La Sat să se bucure de lucrurile mici, din jurul lor, cât şi de o viaţă simplă. Dimineţile răcoroase, plimbarea cu căruţa, bucatele gătite de oamenii din zonă sau căpiţele de fân de pe dealurile din zare să fie experienţele care îi va determina pe turişti să se întoarcă.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

  1. daca vor sa vada cum e la tara ii invit la mine la Oituz (da, acel Oituz) ca sa ii pun la cules, la legat, la prasit, cosit si sa vedem daca dupa 3 zile de viata la tara mai au chef sa stea departe de comfort.
    dezaxati corporatisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate