Primarul unei comune bihorene a căutat și a găsit o soluție pentru stoparea crizei demografice cu care se confruntă localitatea sa.
Cristian Laza a inițiat un proiect prin care oferă terenuri gratuite cu suprafețe între 250 și 500 de metri pătrați tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani, care sunt rezidenți ai comunei Sânmartin și nu dețin alte proprietăți.
Conform acestuia, proiectul a creat deja zeci de gospodării, iar cererile continuă să curgă pe adresa Primăriei.
Cu terenuri gratuite oferite pentru construirea unei locuințe, tinerii au șansa de a-și construi un viitor într-o zonă turistică și dezvoltată economic, situată în apropierea Oradiei. Comuna Sânmartin este una dintre cele mai atractive zone turistice din județul Bihor, cu peste 250.000 de turiști anual.
Efectele nu au întârziat să apară: populația locală a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării economice și a creșterii numărului de firme, înregistrând în 2016 un număr de 9.600 de locuitori. Comuna găzduiește în prezent nu mai puțin de 1800 de firme, semn al dezvoltării în continuare a acestei zone. Aceste informații vin în contextul gravei crize demografice prin care trece România. Satul botoșănean „Mihai Eminescu” mai are doar patru locuitori.
„Cred că și la noi în țară evoluția este vizibilă, ne-am dezvoltat economic, infrastructura, avem un sistem educațional decent, un sistem de sănătate. Cred că oamenii vor să se întoarcă la familii, nu au plecat de bine din țară, au mers pentru a-și face o soartă mai bună dincolo. Trebuie să-i primim cu mai multă empatie, prietenie, atât noi, autoritățile publice locale, cât și autoritățile centrale. Mă bucur că și la nivel central vedem o deschidere mult mai mare spre acest fenomen, pe fondul crizei de natalitate. Mai trebuie privit un aspect, au plecat dincolo foarte mulți oameni de valoare, buni, care ne-ar fi de un real ajutor aici în țară, să pună umărul la reconstrucția României” a spus primarul comunei în cadrul unui interviu.
Laza a explicat faptul că a încercat să obțină fonduri europene pentru realizarea de obiective, pentru că a sta „cu mâna întinsă” la Guvern nu este o soluție.
„Unele primării s-au obișnuit să fie cu ochiul la pușculița Guvernului: Oare ne mai de ceva? Nu mai merge așa. Da, trebuie fiecare să ne dezvoltăm pe cont propriu. Fondurile la nivel guvernamental sunt limitate, trebuie într-adevăr vorbit de cu adevărat o reformă administrativă, pentru că nu se mai poate să avem primării care au cheltuieli cu personalul 300% din veniturile proprii. Este o anomalie. Toate aceste lucruri duc oarecum la lipsa unei performanțe.
Eu pot să vă spun că în comuna Sânmartin, ne-am axat pe accesarea fondurilor europene. Pe lângă reabilitarea stațiunilor, infrastructură, asfaltări, canalizări, am reușit să construim și o grădiniță de la zero și o școală de la zero. Sunt lucruri pe care nu le poți visa să le faci din buget propriu. Noi avem fonduri proprii undeva la 2.300.000 euro pe an și am accesat fonduri Europe europene de 25 de milioane de euro, ca să puteți face o comparație. Și, într-adevăr, am beneficiat și de ajutorul Guvernului și le mulțumesc pe această cale.
Am beneficiat de fonduri care a adus bunăstare comunităților noastre, deci trebuie să ne mișcăm, trebuie să muncim, că nu este un alt secret decât munca“, a explicat primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.