Bilanțul victimelor cutremurelor uriașe care a lovit Turcia și Siria a urcat joi la peste 17.500 de morți, în timp ce salvatorii încearcă în continuare să ajungă la supraviețuitorii blocați sub dărâmături pe o vreme geroasă, transmite agenția AFP. Oficialii și medicii au declarat că 14.351 de persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ceea ce a dus totalul confirmat la 17.513.
Un înalt oficial umanitar a declarat pentru CNN că eforturile de a ajuta oamenii din regiunile afectate de cutremur din Siria au fost „incredibil de dificile”, în timp ce dezastrul mortal de luni a agravat ani de conflict și o criză umanitară continuă.
„Când aveam cea mai mare nevoie de drumuri practicabile, poduri, aeroporturi, puncte de trecere peste liniile de frontieră, acestea au dispărut din cauza cutremurului”, a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Între timp, România a anunțat că va trimite alimente, haine, saltele, pături, către Siria.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, dată fiind situaţia generată de cutremurul produs în data de 6 februarie în Siria, respectiv solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Hotărârea nou adoptată prevede sprijinirea prioritară a Republicii Arabe Siriene cu bunuri materiale, ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar şi produse alimentare, conserve, care vor puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
„Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naţionale sau din alte surse, în funcţie de necesităţi”, mai precizează sursa citată. Fondurile necesare executării misiunilor de asistenţă umanitară internaţională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi, după caz, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevede hotărârea. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va face demersurile necesare pentru rambursarea, după caz, a cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.
Șeful DSU Raed Arafat a explicat miercuri că ajutorul pentru Siria va fi umanitar, având în vedere că ţara noastră a trimis deja echipe de salvare în Turcia şi nu se poate acţiona în teren şi în altă zonă.
Reamintim că Siria se află sub embargo și din acest motiv transferurile bancare sunt dificile.