Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina a promulgat un ordin ministerial conform căruia studierea limbii române ca limbă maternă (pentru minoritățile române) este redusă la patru ore pe săptămână, ore ce vor fi împărțite între limba maternă și o limbă străină – decizia urmând a fi luată de fiecare instituție de învățământ, în parte, conform Zorile Bucovinei.
Noua lege a fost abrogată duminică, 21 februarie 2021, și va fi introdusă practic abia la începutul anului școlar 2022-2023. Înainte de aceasta, Ministerul propunea repartizarea orelor astfel, acum, însă, măsura este impusă. Indiferent de etnie, elevii situați între granițele actuale ale statului ucrainean vor studia patru ore pe săptămână limba ucraineană, respectiv două ore pe săptămână literatura acesteia – toate obligatorii.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, vorbește despre această lege ca fiind una necesară, menită să păstreze identitățile și tradițiile minorităților, dar să conserve, totodată, și limba și obiceiurile Ucrainei, ce trebuiesc cunoscute de toți cetățenii acesteia.
„Această lege va conferi drepturi minorităților naționale, dar va proteja, totodată, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ca stat, vom proteja tradițiile, sărbătorile, limba, folclorul minorităților naționale, dar, în același timp, vom cere respect pentru tradițiile și limba ucraineană. Copiii oricărei minorități trebuie să știe limba poporului lor și limba ucraineană. Așa este corect.”, declară Vladimir Zelenskiy, într-o declarație publicată pe site-ul instituției prezidențiale.
În 21 februarie, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Limbii Materne, instituită pentru apărarea drepturilor omului, a popoarelor băștinașe, sărbătorită cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul, fiind anunţată pentru prima dată de UNESCO la 17 noiembrie 1999 și recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.
Conform acestei organizaţii mondiale, cel puţin 43% din cele aproximativ 6.000 de limbi vorbite pe glob sunt pe cale de dispariţie. Diversitatea lingvistică este din ce în ce mai ameninţată, pe măsură ce tot mai multe limbi dispar. La nivel global, 40% din populaţie nu are acces la o educaţie în limba pe care o vorbeşte, suferă de marginalizare, de discriminare, numeroase comunităţi fiind victime ale încălcărilor drepturilor omului.
Eurodeputata Carmen Avram vorbea, în fața plenului Comisiei Europene din 11 februarie, despre cazuri numeroase de discriminare etnică față de minoritatea românească din Ucraina, în ciuda avansurilor făcute de statul ucrainean în parcursul european.