marți, noiembrie 28, 2023
ACTUALITATENu sună deloc a credit social. Noile buletine de identitate electronice ale...

Nu sună deloc a credit social. Noile buletine de identitate electronice ale românilor vor avea cipuri cu antenă de inducție EM incorporată și vor putea fi folosite și la plăți

Noile buletine electronice pe care dorește Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să le emită începând cu 2031 vor avea cipuri cu antenă proprie din cupru. Anunțul a fost făcut de către Compania Națională Imprimeria Națională, care a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale celor care vor dori să le posede, scrie Economedia.

„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antenă mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini.

Cu alte cuvinte, cine este va fi indezirabil pentru autorități va putea fi reperat imediat pe baza unei tranzacții făcute de acesta cu buletinul de identitate sau poate să i se refuze plata. Aceste posibilități au toate trăsăturile unui sistem de credit social, pe model chinezesc.

Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.

Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.

Aceste carduri urmează niște recomandări și standarde impuse de Uniunea Europeană care vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor.

Noile buletine de identitate au stârnit revoltă după ce R3media a dezvăluit în spațiul public informația că nu vor mai conține tricolorul, iar în loc de „sex” va fi trecută noțiunea de „gen”.

MAI a oferit atunci o explicație privită de mulți cu scepticism: nu mai era loc şi pentru tricolor. În alte țări, deși respectă aceleași indicații precum cele invocate de București, există loc și pentru steagul național.

„Suntem obligaţi să introducem steagul Uniunii Europene în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere, RO. Standardul ne obligă să structurăm formatul documentului. Documentul are un format mic, iar caracterele a trebuit să le reducem. Tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii” , a explicat atunci Cătălin-Aurel Giulescu, șeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI.

Până acum, pe vechile acte de identitate, implicația era că genul este determinat de sexul persoanei. Reamintim că un scandal pe această temă a fost stârnit recent de către activiștii LGBT, după ce ofițerii de frontieră de la Cluj s-au întâlnit cu o persoană care susținea că este de alt „gen” decât sexul din buletin.

Românii vor putea opta în continuare și pentru buletine simple, fără cip, care vor avea și ele dimensiunea unui card bancar, dar nu vor putea fi folosite și la graniță, pentru a putea ieși din țară în Uniunea Europeană.

Noile buletine cu cip sunt eliberate pentru prima dată la Cluj în cadrul unui proiect-pilot.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate