miercuri, iulie 17, 2024
ȘTIRINu ar trebui să se pună capăt interdicției impuse sportivilor ruși

Nu ar trebui să se pună capăt interdicției impuse sportivilor ruși

Ellis Cashmore, un sociolog britanic, a pus subiectul controversat dacă interdicția impusă sportului rusesc ca urmare a invaziei Ucrainei ar trebui ridicată. Cashmore aduce mai multe motive întemeiate, iar cel mai important este că interdicția ar putea fi contraproductivă. În loc să încurajeze poporul rus să conteste fanteziile neoimperialiste ale președintelui Vladimir Putin, aceasta ar putea crea o reacție de respingere totală, sporind, în loc să slăbească influența despotului asupra imaginației poporului său.

În plus, potrivit lui Cashmore, experiența anterioară sugerează că interdicțiile sportive au avut un impact redus asupra politicii regimului. Din nou, Africa de Sud este un bun exemplu. Există motive excelente pentru a crede că interdicțiile și boicoturile impuse țării nu au contribuit prea mult la accelerarea dispariției apartheidului. Dar, așa cum Peter Isackson a subliniat recent în aceste pagini, același lucru se poate spune și despre pedepse în general. Cuba este probabil cel mai cunoscut exemplu de sancțiuni pe termen lung care nu reușesc să destabilizeze un sistem; Iranul este un alt exemplu.

Acest lucru ar putea fi afirmat, de asemenea, în rezoluțiile Adunării Generale a Națiunilor Unite care condamnă actele de agresiune. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, votul care a avut loc recent ca răspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a arătat că gesturile sunt inutile, chiar dacă majoritatea comunității internaționale le sprijină. Realitatea este că singurul lucru care contează pentru despoți și autocrați este forța brută. La urma urmei, puterea militară copleșitoare a aliaților a adus Germania nazistă la călcâie, nu boicoturile și sancțiunile.

Importanța sportului

Ar trebui să fie ridicată interdicția asupra sportului rusesc? Ar trebui să retragem toate sancțiunile impuse Rusiei, având în vedere că sancțiunile au fost neproductive în trecut? Poate că sancțiunile nu au un impact prea mare asupra comportamentului regimului, dar ele servesc ca o declarație de repulsie morală, un semnal că nu vrem să avem de-a face cu voi, sau cât mai puțin posibil. Multe companii de esports și jocuri de noroc și jocuri de cazinou online, cum ar fi pacanele online NetBet, blochează jucătorii ruși să participe pe site-urile lor, dar acest lucru nu reprezintă un prejudiciu pentru viața lor în nici un fel.

Este ușor de spus, așa cum face Cashmore, că „ar fi o prostie să exagerăm importanța sportului; cu siguranță, nu este la fel de grav ca războiul sau ca un milion de alte lucruri”. Așadar, de ce să le provocăm durere celor care nu sunt vinovați de păcatul originar?”. Oricine a văzut filmul lui Leni Riefenstahl din 1938, “Olympia”, care relatează Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, ar înțelege cât de important este sportul pentru regimurile dictatoriale.

Potrivit unui important strateg german, diplomația este “războiul prin alte metode”. Sportul, în special în timpul Războiului Rece, poate fi considerat a fi similar. Aceasta a fost situația în fosta Republică Democrată Germană sub conducerea SED (RDG). Sportul era un Systemfrage – o chestiune de sistem, socialism versus. Victoriile în sport, în special împotriva sportivilor din Germania de Vest, confirmau superioritatea sistemului socialist și a Partidului Unității Socialiste.

În același timp, sportul a oferit dictaturii expunerea externă atât de necesară. Nicio taxă nu era prea scumpă, chiar dacă punea în pericol sănătatea sportivilor. Începând de la începutul anilor 1970, dictatura a început un program de dopaj sistematic și pe scară largă. Atleții promițători erau dopați de la o vârstă fragedă pentru a-și îmbunătăți performanțele și competitivitatea. Mulți dintre ei încă se confruntă cu efectele pe termen lung.

Deși cazul Germaniei de Est este extrem, este departe de a fi unic. Stadionul olimpic din Roma a fost construit la sfârșitul anilor 1920 și făcea parte inițial din Foro Mussolini, care era mai mare. Stadionul a fost extins în anii 1930, în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice din 1940.

În aprilie 1945, domnia lui Mussolini a luat sfârșit la o benzinărie din Piazzale Loreto din Milano. Cu toate acestea, la centenarul Marșului lui Mussolini asupra Romei, la sfârșitul acestui an, obeliscul, împreună cu mozaicurile și blocurile de granit, vor fi prezente la Roma, în fața stadionului olimpic, ca o mărturie tăcută a aroganței unui dictator și a rolului sportului în aceasta.

Să recunoaștem

Unul dintre argumentele cele mai des auzite în aceste zile pe tema interzicerii sportului este acela că sportivii „nevinovați” sunt cei care suferă cel mai mult. Tema multora dintre cei care au reacționat la suspendare a fost „Mă simt groaznic pentru sportivi”. Dar haideți să trecem la afaceri. Durerea sportivilor ruși cărora li se refuză posibilitatea de a participa la nivel mondial pălește în comparație cu agonia și anxietatea milioanelor de ucraineni supuși bombardamentelor – cu excepția, desigur, a celor care pierd bani, cum ar fi Daniil Medvedev.

Ca parte a deciziei FIFA de a interzice Rusiei să participe la Cupa Mondială, Polonia, Suedia și Cehia au anunțat că nu vor juca împotriva Rusiei în play-off-ul Cupei Mondiale de la sfârșitul acestui an. În plus, atacantul vedetă al lui Bayern Munchen, Robert Lewandowski, care a câștigat doi ani la rând premiul pentru cel mai bun jucător masculin al FIFA, a fost ferm în reticența sa de a juca împotriva Rusiei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE