joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATENoul secretar de stat pentru românii de pretutindeni: În interiorul Bisericii, românul...

Noul secretar de stat pentru românii de pretutindeni: În interiorul Bisericii, românul din străinătate se simte acasă

Oana Ursache, noul secretar de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni, s-a întâlnit luni la Palatul Patriarhiei cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. Întâlnirea, care a vizat implementarea unor proiecte viitoare în beneficiul românilor din afara țării, s-a desfășurat la Salonul „Sanctus Iohannes Cassianus”, conform Basilica.

„Am observat, în calitatea mea de diasporean, că singura instituție care reușește să unească românii de pretutindeni este Biserica și în interiorul ei vin cei care probabil au cea mai mare nevoie de prezența statului român, acea diasporă neascultată și necunoscută suficient. În sânul Bisericii își găsește nu doar credința, ci o legătură cu casa. În interiorul bisericii din străinătate, românul se simte acasă.

În afară de faptul că vorbește în limba lui și ascultă o predică în limba lui, în condițiile în care toată săptămâna ascultă numai limba țării de adopție, are câteva ceasuri de acasă acolo pretutindeni unde se află el. De aceea, consider colaborarea dintre departamentul pe care îl conduc și Biserică, în calitatea de instituție, obligatorie, nu opțională.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Sperăm într-o colaborare foarte deschisă și constructivă în susținerea comunităților noastre din afară, atât în dorința de a le fi aproape și de a-i ajuta în păstrarea identității noastre naționale, de limbă, de credință și aceste parohii ale noastre din afară să fie cu adevărat colțuri de țară în care românii aflați la lucru, la studii, stabiliți definitiv sau temporar în străinătate, să se poată regăsi ca și în locurile de origine.”, a afirmat secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni, Oana Ursache.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a oferit noului secretar de stat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, albumul „Diaspora Bisericii Ortodoxe Române”.

Este ilustrat cu imagini din viața parohiilor și a mănăstirilor din Europa, din cele două Americi, dar și din alte părți ale lumii, unde există comunități și parohii românești, imagini care vorbesc de la sine despre implicarea majoră și activitatea intensă pe care o desfășoară eparhiile și parohiile, ierarhii și preoții români din diaspora românească.”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate