ACTUALITATENoul Patriarh al Serbiei, Porfirie, a fost stareț la o mănăstire păstorită...

Noul Patriarh al Serbiei, Porfirie, a fost stareț la o mănăstire păstorită în secolul XIX de Sf. Andrei Șaguna

După o ședință maraton, Sinodul Bisericii Sârbe l-a desemnat pe noul Patriarh al țării vecine: este vorba de Porfirie, Mitropolitul de Zagreb și Ljubliana.

Al 46-lea Patriarh al Bisericii Sârbe s-a născut în 1961, intrând în monahism pe 21 aprilie 1985. În 1986 a obținut licența în teologie ortodoxă la Universitatea din Belgrad, iar în același an a fost ridicat la gradul de ierodiacon de Episcopul de Rașca și Prizen, viitorul Patriarh Pavel, pe seama mănăstirii Mușutiște din Kosovo.

Porfirie a urmat studii post-universitare la Universitatea din Atena, acolo unde și-a obținut ulterior și doctoratul.

În 1990 a intrat ca moah la Monastirea Kovili din Voivodina, unde a ajuns în scurt timp în poziția de stareț. Mănăstirea Kovili a fost păstorită în trecut de Sf. Andrei Șaguna.

În 1999 a fost ales Episcop de Jegar, iar în 2010 a primit misiunea de a forma corpul preoților din Armata Serbiei. În 2014 a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubliana, o zonă foarte sensibilă, parte a fostei Iugoslavii.

„Sunt sârb, dar înainte de toate sunt creștin și asta este o valoare universală și de-aceea Îl voi mărturisi și propovădui pe Hristos. Îmi iubesc poporul, dar iubesc și voi iubi toate națiunile, fiecare om, fiecare icoană a lui Dumnezeu”, a spus el la întronizarea ca Mitropolit din 2014.

Este cunoscut ca un ierarh cu inițiative în zona laică, el fiind un cunoscut inițiator de programe filantropice. De-asemenea, presa de la Belgrad spune că Porfirie are relații bune cu Biserica Romano-Catolică și președintele Alexandar Vucici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT