ACTUALITATENoul Patriarh al Serbiei, Porfirie, a fost stareț la o mănăstire păstorită...

Noul Patriarh al Serbiei, Porfirie, a fost stareț la o mănăstire păstorită în secolul XIX de Sf. Andrei Șaguna

După o ședință maraton, Sinodul Bisericii Sârbe l-a desemnat pe noul Patriarh al țării vecine: este vorba de Porfirie, Mitropolitul de Zagreb și Ljubliana.

Al 46-lea Patriarh al Bisericii Sârbe s-a născut în 1961, intrând în monahism pe 21 aprilie 1985. În 1986 a obținut licența în teologie ortodoxă la Universitatea din Belgrad, iar în același an a fost ridicat la gradul de ierodiacon de Episcopul de Rașca și Prizen, viitorul Patriarh Pavel, pe seama mănăstirii Mușutiște din Kosovo.

Porfirie a urmat studii post-universitare la Universitatea din Atena, acolo unde și-a obținut ulterior și doctoratul.

În 1990 a intrat ca moah la Monastirea Kovili din Voivodina, unde a ajuns în scurt timp în poziția de stareț. Mănăstirea Kovili a fost păstorită în trecut de Sf. Andrei Șaguna.

În 1999 a fost ales Episcop de Jegar, iar în 2010 a primit misiunea de a forma corpul preoților din Armata Serbiei. În 2014 a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubliana, o zonă foarte sensibilă, parte a fostei Iugoslavii.

„Sunt sârb, dar înainte de toate sunt creștin și asta este o valoare universală și de-aceea Îl voi mărturisi și propovădui pe Hristos. Îmi iubesc poporul, dar iubesc și voi iubi toate națiunile, fiecare om, fiecare icoană a lui Dumnezeu”, a spus el la întronizarea ca Mitropolit din 2014.

Este cunoscut ca un ierarh cu inițiative în zona laică, el fiind un cunoscut inițiator de programe filantropice. De-asemenea, presa de la Belgrad spune că Porfirie are relații bune cu Biserica Romano-Catolică și președintele Alexandar Vucici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate