Așa cum R3media anunța ieri, Parlamentul României va dezbate în regim „de urgență”, noul proiect de lege pentru exploatarea gazelor offshore.
Unele dintre prevederile legii stârnesc nedumeriri, în contextul crizei energetice prin care trece România.
[mailerlite_form form_id=1]
Astfel, actualul proiect a eliminat obligația ca minim 50% dintre gaze să fie vândute pe piața locală și, de asemenea, se garantează că nu se vor reglementa în vreun fel prețurile hidrocarburilor extrase, iar statul poate interveni doar în situațiile de criză, informează Economica:
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
„Art. 20 – (1) Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora:
- a) au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceştia, în acord cu legislatia națională precum si cu principiile Uniunii Europene de piață liberă;
- b) nu pot face obiectul unor restrictii referitoare la preţ, comercializare, ofertare şi/sau vanzare a hidrocarburilor după data de 31 decembrie 2022, cu excepţia prevederilor legale obligatorii din România precum si ale Uniunii Europene;
(3) Prin derogare de la aliniatul (1) si/sau (2), Guvernul, prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei, in situatie de criza energetica si/sau de distorsiune a aprovizionarii cu gaze naturale a Romaniei, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în Romania, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective”.
Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
În același registru, companiile petroliere au obținut un alt avantaj. Noua lege le oferă acestora garanția că, pe toată durata exploatării, taxele care trebuie plătite statului român nu se schimbă. Deci companiile vor plăti nivelul de acum al redevenței și impozitului suplimentar (va fi și el reviziuit în noua lege) pe toată durata exploatării. Clauza de stabilitate a tot fost cerută de companii. Cităm:
„Art. 21 – (1) Regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare prevăzute la art. 18 și art. 19 nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, pe toată durata acordurilor.
(2) Prevederile art. 20 vor rămâne nemodificate pe toată durata acordurilor.”
În plus, așa cum reiese din nota de fundamentare, este eliminat prețul de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare – nu mai este cel de pe bursa austriacă CEGH, ca în trecut, ci cel efectiv realizat prin tranzacții. Acest lucru este de natură să scadă taxarea.
Încalcă constituția și toți se fac că nu văd.
ARTICOLUL 135
(2) Statul trebuie să asigure:
d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;
ultima șansă pe care o aveam să plătim datoriile gigantice a cam dispărut prin această mânărie de a acorda companiilor partea leului.
la inflația asta accelerată să mentii fiscalitatea de zi echivalează cu o țeapă: gazul se va scumpi, banii se vor devaloriza, deci statul va lua bani devalorizați in timp companiile vor lua profitul din creșterea pretului
asta e mama tuturor trădărilor….
Adica sa inteleg ca toate minereurile extrase din tara noastra de catre straini pot fi pastrate si vandute de ei unde vor. Atata timp cat ei platesc o taxa fixa care nu se va modifica nici o data.
Si ne miram ca nu avem nimic si ne merge rau.
Dar nu imi pare rau de noi pentru ca suntem lasi si tradatori.
Dar ce vina au Nepotii nostri care inca nu s-au nascut ? Asta este mostenirea pe care le-o lasam noi.
O tara saracita si asuprita de occident.