joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATENoi mărturii privind tratarea pacienților la ATI: La Iași, un bărbat spune...

Noi mărturii privind tratarea pacienților la ATI: La Iași, un bărbat spune că a fost „Exact ca într-un lagăr de exterminare”. La Constanța, familia unei paciente decedate acuză că s-ar fi infectat chiar în spital

Gabriel Toma, un inginer specializat în comunicații, fost baschetbalist a povestit prin ce-a trecut la ATI Covid din Iași. El este unul dintre aceia care au scăpat cu viață.

„Am avut pronostic de 2,5%. Ai mei căutau deja preot”, a povestit el. Experiența prin care a trecut la ATI este cutremurătoare.

Gabriel Toma are 54 de ani, şi a fost internat pe 13 noiembrie anul trecut, dar a “evadat cu bilet de voie“ după 32 de zile. Dintr-o lună, trei săptămâni a fost la cunoscutul Spital Modular de la Leţcani. „De trei ori resuscitat, de două ori intubat. M-am detubat singur… Detubarea a fost şansa mea, personalul medical renunţând la acest procedeu, punându-mi o mască CPAP”, povestește el pentru Ziarul de Iași.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Gabriel Toma spune că, în pustietatea salonului, multă vreme a delirat, făcându-şi în minte zeci de scenarii, trăind filme întregi care i se păreau extrem de reale. „Lipsa de comunicare a personalului medical, în special în secția de ATI, este incredibilă. M-am simţit în toate cele trei săptămâni – în care am fost resuscitat de trei ori, intubat de două ori – exact ca într-un lagăr de exterminare. De altfel, am încercat de două ori să «evadez»”. Ușa salonului era mereu închisă. Deși, bolnav fiind, a dărâmat un monitor și a aruncat în ușă cu el pentru a scăpa, precizează sursa citată.

În cele trei săptămâni de ATI COVID i-au rămas în minte şi două „siluete empatice”, singurele care comunicau cu el de fiecare dată când intrau în salon. „O rezidentă înaltă, filiformă, care vorbea cu mine şi îmi mai explica ce se întâmplă, și o asistentă medicală care, la fel, efectiv suferea împreună cu mine. Cinste lor! Doar lor! Ceilalți, cărora ar merita să le spun restul, mă tratau ca pe un animal cu care degeaba vorbești că oricum nu te înțelege. Mă trăgeau, mă împungeau cu acul, îmi băgau pastile cât încape în mine, fără un cuvânt. Dacă întrebam ceva, vorbeau cu vocea aia cu ton ridicat cu care vorbeşti cu cel mai puțin la minte. Mă mințeau, pasau responsabilitatea dintr-o parte în alta”, spune Gabriel Toma.

Mărturia integrală a lui Gabriel Toma este aici.

În același timp, la Constanța s-au deschis mai multe anchete la Spitalul Județean, după plângerile făcute de familia unei femei care a murit acolo. Oamenii spun că pacienta a fost lăsată să zacă în salon fără să-i dea cineva nici măcar apă, a fost umilită și chiar legată de pat. Mai mult, s-ar fi infectat cu noul coronavirus în spital, scrie Digi 24.

„Se purtau foarte urât cu mama, degradant, umilitor. Stătea cu orele neschimbată, cu zilele, chiar a făcut și o infecție, o alergie pe spate, chiar pe tot corpul pentru că a fost neîngrijită”, a spus Amalia Tudor, fiica victimei.

Paula Tudor a murit în spital, la două săptămâni după internare. Familia a depus plângeri la Poliţie, Parchet, DSP şi Colegiul Medicilor. Potrivit anchetei DSP Constanța, din punct de vedere medical, tratamentul administrat a fost unul corect. Celelalte instituții au încă anchete în desfășurare.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Cum îşi permite să-mi arunce cu mâncarea de pe jos pentru că, știi ce a deranjat-o? Că ai sunat tu, mamă, şi le-ai spus să-mi aducă apă. Mi-ardea sufletul şi eu strigam de 4-5 ore că vreau apă”, a spus victima, într-o convorbire înregistrată cu fiica.

„Domnul expert legist ne-a spus că prezenta urme de violență, echimoze pe faţă, pe mâini şi pe picioare, dar şi urme de legare la mâini”, a mai spus Amalia Tudor.

Familia spune și că femeia s-a infectat cu noul coronavirus în spital. Conducerea spitalului spune altceva.

„Testul a fost negativ. S-a pozitivat ulterior. Să știți că şi medicii s-au pozitivat în spital. este totuşi o epidemie şi o pandemie cu care ne confruntăm”, a declarat Tiberiu Tofolean, manager al Spitalului Județean din Constanța.

Aceste mărturii vin după cele provenite de la Spitalul Județean Sibiu și cel din Arad.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate