luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATENicolae Ciucă: Nu există niciun fel de temere ca România să nu...

Nicolae Ciucă: Nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că în momentul de față nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022 – 2023, precizând că, până în prezent, au fost depozitate peste 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, conform Agerpres.

„Măsura este una de precauție, o măsură prin care, așa cum am demonstrat până în momentul de față, avem nevoie în continuare de menținerea solidarității la nivelul Uniunii Europene, iar România a fost parte la toate deciziile care au menținut și consolidat solidaritatea în interiorul Uniunii Europene.

Ceea ce vă pot spune în momentul de față este că ieri am depășit 1.600.000.000 de metri cubi în depozitare. Ca atare, evoluția depozitării zilnice este una foarte consistentă și încurajatoare, pentru că, dacă vă aduceți aminte, atunci când am fost la Corbu și am participat la inaugurarea exploatării din offshore, am precizat că (…) sunt patru etape: era o etapă până la 1 august, cea de a doua etapă – până la 1 septembrie, 1 octombrie și 1 noiembrie, astfel să ajungem la 1 noiembrie la 80% din capacitate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Noi ar fi trebuit ca până la 1 august să ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66%, dacă nu mă înșel, la 1 octombrie și 80% la 1 noiembrie. S-ar putea să fi greșit penultima cifră. Progresia și așa cum arată cifrele astăzi – suntem peste procentele asumate și chiar la sfârșitul săptămânii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam în depozite în perioada similară a anului trecut.

Ca atare, (…) am avut un grup de lucru cu toate instituțiile din domeniul exploatării și depozitării gazelor și în momentul de față nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023.

Pe moment, preocuparea noastră este să facem în așa fel încât să ne asigurăm resursele necesare și de gaz și de cărbune pentru a putea să avem energie la iarnă. Nu este deloc lipsit de relevanță ca exploatările de lignit să poată să extragă și să depoziteze cât mai mult, să nu ne mai întâlnim cu situația pe care am avut-o anul trecut, când în depozite aveam o cantitate care ne asigura funcționarea centralelor pe cărbune de la Oltenia de la 3 la 5 zile maxim.

Pe de o parte, seceta care poate să afecteze producția de energie electrică hidro și iarna care poate să afecteze, la rândul ei, producția de energie electrică, în mod deosebit pe eoliană, pentru că sub o anumită temperatură pe energia obținută din eolian nu mai vine pentru că nu mai funcționează, iar cea de cărbune, dacă nu avem cărbune, este foarte greu să menții un ritm de producție a energiei la capacitatea pe care o au termocentralele în momentul de față. (…)

Acum când discutăm vă pot spune că am analizat debitul. Debitul este la 50% din normal, nu este afectată capacitatea de producție a energiei în hidrocentrale, dar nici nu există foarte mult optimism pentru ca ea să se mențină la acest nivel și dacă perioada de secetă va continua, producția va scădea cu certitudine”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate