ACTUALITATENicolae Ciucă: Este o datorie morală să se ceară iertare familiilor rămase...

Nicolae Ciucă: Este o datorie morală să se ceară iertare familiilor rămase în suferință pentru greșelile sau abuzurile săvârșite de unii din angajații MApN în decembrie 1989

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat că este o datorie ca „noi, cei de acum”, să ceară iertare „Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale” în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

„La 31 de ani de la Revoluţia din 1989, sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferinţe nealinate. În numele celor peste 1.000 de oameni căzuți din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari şi salariaţi civili din Ministerul Apărării Naţionale, avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”, a spus Ciucă.

El a afirmat că „pentru a putea ierta, pentru a ne putea împăca noi înşine cu istoria noastră, avem datoria de a căuta adevărul şi de a-l prezenta aşa cum a fost”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Este regretabil că, la atâta vreme de la Revoluţie, încă nu a fost dus la capăt acest demers. Trebuie să ieşim din logica aruncării răspunderii pe umerii altora. Fiecare instituţie implicată în evenimentele dintre 16 şi 22 decembrie, dar şi după acea dată, trebuie să facă tot ce se poate pentru a clarifica deciziile luate în acele zile şi, mai ales, să ajute justiţia în stabilirea responsabilităţilor şi consecinţelor acestora. În ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale, vă asigur că am dispus asigurarea transparenţei totale şi cooperării necondiţionate cu organele judiciare, în legătură cu acţiunile întreprinse, în acele săptămâni, la Timişoara, Bucureşti şi în restul ţării”, a subliniat Ministrul Apărării.

El adaugă că persoanele găsite responsabile de instanţele de judecată trebuie să fie trase la răspundere.

„Nu putem judeca acțiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunistă a statului şi de conducerea armatei de la acea vreme, după standardele democratice de astăzi, dar este evident că este nevoie, măcar acum, la atâta vreme de la acel Decembrie însângerat, ca fiecare responsabilitate să fie stabilită, fără echivoc, de instanţele de judecată. Fiecare abuz trebuie dovedit şi fiecare vinovat trebuie tras la răspundere prin sentinţele care vor fi date. Este datoria noastră, a generaţiei actuale de lideri politici şi comandanţi militari, să facem tot ce ţine de noi pentru a face lumină cu privire la fiecare dintre acţiunile personalului MApN soldate, în decembrie 1989, cu pierderi de vieţi sau în urma cărora au fost răniţi oameni”, a menţionat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a  mai afirmat că „avem aceeaşi datorie de a contribui la stabilirea împrejurărilor în care şi-au pierdut viaţa cei aproximativ 275 de militari şi salariaţi civili ai ministerului”.

„Pentru greşelile, erorile sau abuzurile săvârşite de unii dintre angajaţii Ministerului Apărării Naţionale în desfăşurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanţele judecătoreşti, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferinţă în Decembrie 1989 şi să îi asigurăm pe toţi cei de astăzi şi, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situaţii să nu se mai repete vreodată în istoria României. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989”, și-a încheiat Ciucă mesajul.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate