sâmbătă, februarie 4, 2023
ACTUALITATENew York Times: Un copil nevaccinat are mai puține șanse să sufere...

New York Times: Un copil nevaccinat are mai puține șanse să sufere o formă gravă de Covid decât un adult de 70 de ani vaccinat

Emily Oster, o economistă de la Universitatea Brown, care scrie frecvent despre parenting, a publicat un articol în The Atlantic în martie, care a înfuriat mulți oameni. Titlul era „Copilul tău nevaccinat este ca o bunică vaccinată”. Articolul susținea că Covid-19 avea tendința de a fi atât de ușor la copii, încât părinții vaccinați s-ar putea simți confortabil să iasă în lume cu copiii lor nevaccinați, a scris David Leonhardt în The New York Times.

Criticii au numit articolul insensibil și înșelător, spunând că subevaluează riscurile ca și copiii să se îmbolnăvească și să răspândească virusul. Oster a răspuns pe site-ul ei cu o notă care stă la baza principalului argument, dar cerându-și scuze în special pentru lipsa de nuanțe a titlului. Criticii ei păreau oarecum împăcați.

Șapte luni mai târziu, cu mult mai multe date disponibile despre Covid, dezbaterea despre articol arată destul de diferit.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Oster este cea care a fost în mare măsură răsplătită. Dacă este ceva, datele ulterioare indică faptul că nu a mers suficient de departe în descrierea distorsiunii de vârstă a lui Covid. Astăzi, o versiune exactă a titlului ei ar putea fi: „Copilul tău nevaccinat este mult mai sigur decât o bunică vaccinată”, precizează sursa citată.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Autorul prezintă date, atât în ​​funcție de vârstă, cât și de statutul de vaccinare din King County, Washington, inclusiv Seattle:

Riscurile pentru copiii nevaccinați seamănă cu riscurile pentru persoanele vaccinate în vârsta de 50 de ani, precizează sursa citată.

Statisticile la nivel național din Anglia arată o diferențiere între vârste și mai mare. Copiii cu vârsta sub 12 ani (un grup care este combinat cu adolescenți în această diagramă următoare) par să prezinte un risc mai mic decât persoanele vaccinate de 40 de ani, dacă nu de 30 de ani.

„Covid este o amenințare pentru copii. Dar nu este o amenințare extraordinară ”, a scris dr. Alasdair Munro, specialist în boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Southampton. „Este ceva foarte ordinar. În general, riscurile de a fi infectați sunt similare cu celelalte virusuri respiratorii la care probabil nu vă gândiți prea mult ”.

Amenințarea pentru persoanele în vârstă

Există, evident, unele știri îngrijorătoare în aceste comparații. Pentru persoanele în vârstă – în special pentru cei foarte în vârstă, precum și pentru cei cu afecțiuni grave de sănătate – vaccinarea nu reduce riscul de spitalizare Covid sau deces la aproape zero. Acest lucru este diferit de ceea ce au sugerat datele inițiale privind vaccinul.

Pentru a fi clar, vaccinarea este în continuare cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană în vârstă, scrie New York Times. În ceea ce privește reducerea riscului, un vaccin este mai valoros pentru un adult mai în vârstă decât un adult mai mic. Doar comparați dimensiunea barelor din diagramele de mai sus. Cu toate acestea, riscurile Covid rămân reale pentru persoanele în vârstă vaccinate.

David Wallace-Wells a susținut în New York Magazine că, în ciuda discuției pe scară largă asupra impactului supradimensionat al lui Covid asupra bătrânilor, majoritatea oamenilor „subestimează enorm” cât de mare este cu adevărat înclinarea vârstei.

Persoane în vârstă diferite vor răspunde la riscuri în moduri diferite și asta este în regulă. Unii pot decide să fie extrem de precauți până când numărul de cazuri scade la niveluri scăzute. Alții – în special cei fără probleme majore de sănătate – pot alege în mod rezonabil să călătorească, să vadă prieteni și să-și trăiască viața. Riscurile nu sunt zero, dar sunt destul de scăzute. Și puține părți ale vieții prezintă un risc zero.

Ca un punct de comparație, riscul anual de deces pentru toate persoanele vaccinate cu vârsta peste 65 de ani din Seattle în acest an pare a fi de aproximativ 1 din 2.700. Riscul mediu anual ca un american să moară într-un accident de vehicul este mai mic – aproximativ 1 din 8500 – dar nu un ordin de mărime diferit.

Dintr-o perspectivă politică, amenințarea lui Covid pentru persoanele în vârstă susține încurajarea acestora să primească vaccinuri de rapel Covid, chiar dacă rămâne neclar cât de mult imunitatea vaccinului scade. Amenințarea susține, de asemenea, mai multe mandate de vaccinare la locul de muncă, pentru a reduce răspândirea generală a virusului.

Vaccinați copiii?

Cea mai încurajatoare jumătate a poveștii este la celălalt capăt al spectrului de vârstă.
Pentru copiii fără o afecțiune medicală gravă, pericolul unui Covid sever este atât de scăzut încât este dificil de cuantificat. Pentru copiii cu o astfel de afecțiune, pericolul este mai mare, dar totuși mai mic decât cred mulți oameni. Riscul unui Covid îndelungat în rândul copiilor – o sursă de teamă în rândul multor părinți – pare, de asemenea, să fie foarte scăzut.

Toate acestea ridică o întrebare spinoasă: ar trebui vaccinați copiii mici? Știu că unii cititori se vor întoarce la menționarea acelei întrebări, dar cred că este o greșeală să o tratez ca fiind nemenționabilă. Nu există consensul științific cu privire la vaccinarea copiilor în ceea ce privește adulții. Rămâne neclar câte țări vor recomanda vaccinul copiilor mici. În SUA, mulți părinți vaccinați au decis să nu își vaccineze încă copiii eligibili.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate