duminică, octombrie 1, 2023
ȘTIRINew York Times: Cel puțin 36 de persoane s-ar putea să fi...

New York Times: Cel puțin 36 de persoane s-ar putea să fi dezvoltat o tulburare rară a sângelui după vaccinarea anti-covid

Este posibil ca cel puțin 36 de persoane să fi dezvoltat o tulburare rară a sângelui, cunoscută sub numele de trombocitopenie imună (ITP), după ce au luat fie vaccinurile Pfizer și BioNTech, fie Moderna COVID-19, potrivit unui raport al New York Times.

Afecțiunea se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă trombocitele, o componentă sanguină esențială pentru coagulare sau celulele care le creează, din motive necunoscute.

Cazurile au fost raportate către VAERS, sistemul guvernamental de raportare a evenimentelor adverse la vaccin, de la sfârșitul lunii ianuarie. Cu toate acestea, sistemul se bazează pe indivizi pentru a trimite rapoarte despre experiențele lor către CDC și FDA și nu indică dacă vaccinurile au cauzat efectiv problemele.

Peste 43 de milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate în Statele Unite, peste 32 de milioane de americani primind cel puțin o doză, potrivit celor mai recente date de marți de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie în timpul studiilor vaccinurilor Moderna sau Pfizer.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat pentru FOX News că este „conștient de cazurile de trombocitopenie la pacienții care au primit vaccinul COVID-19” și ia în considerare rapoartele despre evenimentele adverse „foarte în serios”.

„Colectăm informații relevante pe care să le împărtășim cu FDA. Cu toate acestea, în acest moment, nu am reușit să stabilim o asociere cauzală cu vaccinul nostru”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Până în prezent, milioane de oameni au fost vaccinați și monitorizăm îndeaproape toate evenimentele adverse la persoanele care primesc vaccinul. Evenimentele adverse grave, inclusiv decesele care nu au legătură cu vaccinul, sunt, din păcate, probabil să apară la o rată similară cu cea din populația generală”.

 Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Pfizer a menționat că cele 36 de rapoarte nu înseamnă neapărat 36 de pacienți individuali care au suferit trombocitopenie după ce au primit vaccinul, citând posibilitatea de a înregistra duplicate la sistemul VAERS.

Una dintre persoanele afectate de această afecțiune a fost dr. Gregory Smith, un obstetrician în vârstă de 56 de ani din Miami Beach ale cărui simptome au apărut la trei zile după ce a primit vaccinul Pfizer-BioNTech pe 18 decembrie.

Soția lui Smith, Heidi Neckelmann, a dezvăluit într-o postare pe Facebook că a intrat în camera de urgență cu un număr de trombocite zero și că a fost internat imediat în unitatea de terapie intensivă cu un diagnostic de „ITP acut cauzat de o reacție la vaccinul COVID. ”

Trombocitopenia imună este tratată de obicei prin transfuzii de trombocite, cu steroizi și globuline imune – un tratament menit să împiedice splina să distrugă trombocitele. Cu toate acestea, Neckelmann a spus că tratamentele nu au reușit să restabilească nivelul de trombocite al lui Smith și, după două săptămâni în spital, a murit de o hemoragie cerebrală.

„Era un bărbat foarte sănătos de 56 de ani, iubit de toată lumea din comunitate, a livrat sute de copii sănătoși și a lucrat neobosit prin pandemie”, a adăugat Neckelman. „El a fost un avocat profesionist al vaccinului, de aceea a primit-o el însuși. Cred că oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că se pot întâmpla efecte secundare, că nu este bine pentru toată lumea și, în acest caz, a distrus o viață frumoasă, o familie perfectă , și a afectat atât de mulți oameni din comunitate. Nu lăsați moartea lui să fie degeaba, vă rog să salvați mai multe vieți făcând publice aceste informații.”, a spus ea.

Între timp, dr. James Bussel, pediatru și expert în ITP, a auzit de cazul lui Luz Legaspi, din New York, care s-a trezit cu vânătăi pe brațe și picioare și vezicule care i-au sângerat în gură, la doar o zi după ce a primit prima doză de vaccin COVID-19 Moderna.

Bussel și colegiul său Dr. Eun-Ju Lee au studiat recent 15 cazuri de trombocitopenie care s-au dezvoltat după ce oamenii au primit vaccinuri COVID-19.

Articolul, care a fost trimis unui jurnal medical și este în prezent în curs de revizuire pentru publicare, oferă informații despre tratamente și îi îndeamnă pe medici să raporteze cazurile, potrivit Times. În plus, studiul menționează că este prea devreme pentru a spune dacă pacienții afectați vor avea recuperări durabile sau recidive ale problemei trombocitelor.

Bussel a declarat pentru Times că este „posibil să existe o asociere” între afecțiune și vaccinuri, dar că nu este exact care este legătura.

Un studiu din 2010 publicat în Jurnalul American de Hematologie a constatat că 3,3 din 100.000 de adulți sunt diagnosticați cu ITP pe an. Prevalența ITP la adulți este de aproximativ 9,5 cazuri la 100.000.

Potrivit Asociației de Asistență a Tulburărilor Trombocitare, aproximativ 50.000 de persoane din SUA trăiesc în prezent și gestionează cu succes ITP, iar majoritatea cazurilor sunt fie persistente (cu o durată de șase până la 12 luni), fie cronice (cu o durată mai mare de un an). Trombocitopenia imună urmează uneori o boală virală, cum ar fi COVID-19.

Experții în sănătate de la Societatea Americană de Hematologie, inclusiv dr. Bussel, recomandă pacienților cu ITP să se consulte cu hematologii lor înainte de a fi inoculați cu vaccinuri COVID-19.

Peste 27 de milioane de americani au fost infectați și peste 467.000 de americani au fost uciși de COVID-19 de când a început pandemia în martie, potrivit Universității Johns Hopkins.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate