luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATENegocierile Serbia - Kosovo, încheiate fără rezultat. Președintele Serbiei: Suntem puși la...

Negocierile Serbia – Kosovo, încheiate fără rezultat. Președintele Serbiei: Suntem puși la colț, nu mai avem ce face. Dacă NATO nu-i va proteja pe sârbi de persecuții, o vom face noi

Negocierile dintre Serbia și Kosovo, pe tema rezolvării crizei apărute la finalul lunii iulie, atunci când Priștina a impus tuturor sârbilor schimbarea actelor de identitate și a numerelor de la mașină dacă vor să intre pe teritoriul pe care-l controlează, au eșuat.

Publicația Balkan Insight notează că două propuneri sârbe de compromis au fost respinse categoric de către Priștina.

Mai precis, este vorba despre implementarea unei măsuri deja agreate, încă din 2011, între cele două părți, dar pe care Priștina refuză să le pună în aplicare.

Este vorba de înmatricularea mașinilor cu numere sârbești cu plăcuțe emise de misiunea ONU din Kosovo, iar cetățenii care vor să intre să primească un document de intrare-ieșire la punctele de trecere dintre cele două părți.

În urma colapsului discuțiilor mediate de Uniunea Europeană, președintele sârb, Aleksandar Vucici, a cerut NATO „să-și facă datoria” în Kosovo. În caz contrar, Serbia însăși va fi nevoită să-și protejeze compatrioții din provincie, informează AP.

Liderul sârb a spus că în acest moment, țara sa este pusă la colț. „Nu mai avem unde să mergem. Îi vom salva pe oamenii noștri de persecuții și pogroame, chiar dacă NATO nu vrea”, a spus el într-un mesaj adresat națiunii.

Conform lui Vucici, albanezii din Kosovo urmăresc să-i expulzeze pe sârbii rămași în provincie, care sunt „ultimul os ce le-a mai rămas în gât”.

„În aceste condiții, deși știm cât de greu este și că aceste condiții nu mai sunt ipotetice, a fost datoria noastră le spunem oamenilor noștri: Orice-ar fi, coloane de refugiați nu vor mai exista și îi vom salva pe ai noștri de persecuții și pogroame”, a menționat Vucici, scrie B92.

Kosovo, Serbia, Iugoslavia, Ucraina și principiile noastre

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Pildă de urmat de cei puși să ne conducă; cel puțin românii din Banatul ocupat și din ValeaTimocului trebuie „protejați de persecuții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate