OPINIINeam Fript(z)

Neam Fript(z)

Avem noi, timișorenii, ceva special… Ceva ce ne face prea ușor, uneori, „neam ales”.

Nu-i de colo să propui dublarea prețului la gigacalorie taman în ziua în care vreo 60 000 de gospodării, spitale, școli și alte instituții rămân fără căldură și apă caldă. Îți trebuie mult tupeu! La fel cum îți trebuie și ca să descânți proaspăta intrare în insolvență propriu-zisă în acorduri salvatoare, când treaba sună de fapt a cântec de lebădă ce acompaniază drumul spre faliment. Dar și mai mult tupeu îți trebuie să faci chestiile astea după ce pe mânuța ta s-a luat „fatala” (amenda aia uriașă și lipsa certificatelor care ar cam fi de folos pentru cărbune, îți amintești?). Plus o uriașă doză de superioritate și dispreț față de cei pe care te-ai cocoțat de la șomaj la burgmaistoreală. Evident, asezonată cu desconsiderarea totală a inteligenței lor.

Da, ne amintim și balivernele tale verzi, frunzele alea tăiate la câini, cu care ne-ai dezmierdat de atunci până acum, când pui fundulețul la căldurică în vila aia nelegată la Colterm. Aia de zici că e luată pe banii curați ai muierii și în care știm că vei achita căldura din leafa trasă pe banii noștri. Ne încântă de-a dreptul vorbele tale goale! Mai ales pe răcoare, că împreună fac un duet deosebit…

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ce avem noi, timișorenii, special? Avem culcatul ăla pe-o ureche, cum că suntem prea tari ca să picăm de fraieri. Și bătutul ăla de cărămidă în piept, cum că noi știm întotdeauna cel mai bine, cam orice. Avem o minoritate de mari culturnici ai unui imperiu care se pișa pe strămoșii noștri fără jenă și o mare masă care înghite mostra asta de slugărnicie, mai mult sau mai puțin complice, pe post de mană benefică orașului. Pe aici s-o fi strecurat și mult-prea speciala impresie că tot ce vine din Germa zboară și, în mod sigur, se și mănâncă. Dar… mai avem și altceva: avem orgoliu, cu care de prea multe ori ne-am dat singuri în cap. Și care, după o gură de aer rece în piept, poate fi înțeles și la nivelul său cu adevărat nobil: demnitatea. Așa, ca să nu rămânem neam ales ca să fie fript(z)…

Articol preluat de pe Demnitatea cu acordul autorului

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

 1. Domnilor Șomănescu și Țîntă,

  De ce nu se enunță mai des „Legea Cererii și Ofertei” ? Ce zice ? Ce formulă are ? Eu nu știu, nici nu m-am învățat minte că pot găsi singur, pe net, răspuns la aproape orice! Dar „masele” ? N-ar beneficia dacă le-ați tot aminti ?

  Presupun că știți (zice Stânga americană morganatică) că ținta Democrației (aka „Capitalism”) este MONOPOLUL. Dacă îmi amintesc bine, au un joc faimos numit „Monopoly” (de care știu și românii). Nu știu vreun joc numit „Supply and Demand”; dvs. știți dacă există ?

  Stânga americană publică adesea și din blog-ul unei doamne din Australia, Caitlin Johnstone. Aceasta insistă pe centralitatea propagandei și pe „narrative management”. Am încercat să o întreb:

  (și îl întreb și pe d-l Țîntă, care scrie:

  „Avem o minoritate de mari culturnici ai unui imperiu care se pișa pe strămoșii noștri fără jenă și o mare masă care înghite mostra asta de slugărnicie, mai mult sau mai puțin complice, pe post de mană benefică orașului.”)

  Dvs. cum ați scăpat ? Cum ați scăpat propagandei ?

  (La ’89 ați bănuit că așa va fi, mai ales că v-a spus-o și unul, la „Proces”, dat pe post și de TVRL!) Cum de nu sunteți și dvs. parte a „masei” ?

  V-am privit chipul. Nu văd nimic „dubios” (Am senzația că suferințele se imprimă pe chip, la dvs. și la d-l Șomănescu nu disting nimic negativ. Nu că m-aș pricepe: știu că A. Cauchy avea un chip de nobil, că impresionase pe marele Lagrange – cu abilitățile mintale – chiar de la 11 ani, in timp ce R. Descartes arăta jalnic … după gustul meu, cel puțin.)

  Să fie școala, grefată pe abilitățile mintale personale, domnilor ?

  D-na Caitlin Johnstone nu a răspuns – dvs. poate răspundeți.

  NU AȚI ȘTIUT ORI BĂNUIT CĂ AȘA VA FI ?

  N-ați vrea să aflați și EXACT de ce s-au mărit prețurile (de le-am pricepe „explicațiile”!) ? Ce înseamnă pentru dvs. … „Glastnost” ? N-ați vrea să știți EXACT cu cine comunică primarul și TOT ce discută cu „consilierii” ? Ori cum și de ce i-a venit „ideea” ?

  Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate