vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATENe tratează statul ca pe niște suspecți? De ce a cheltuit statul...

Ne tratează statul ca pe niște suspecți? De ce a cheltuit statul zeci de milioane de euro pentru „Supravegherea publică generalizată, nediscriminată și nelimitată”?

Suntem tratați, cu toții, ca niște suspecți apriori?  Aceasta este întrebarea pe care o pune lectorul universitar al Facultății de Filosofie din București, Constantin Vică, într-un articol din Panorama.

El a constatat că „Supravegherea publică generalizată, nediscriminată și nelimitată la care sistemele CCTV contribuie trebuie să asume (altfel nu s-ar justifica) că toți suntem, în principiu, suspecți”. Aceasta, în contextul în care statul român va instala camere de supraveghere „în toate locurile posibile”.

Lectorul afirmă că „libertate vs siguranță” este o falsă dilemă, care este aruncată în joc tot de către putere.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Ca lucrurile să fie și mai rele pentru cetățean, puterea aruncă în joc o falsă dilemă: trebuie să alegi între libertate și siguranță. Dacă vrei să trăiești într-un mediu public sigur, trebuie să accepți supravegherea, poate ca pe un „rău necesar”. Dar lucrurile nu stau chiar așa cum se văd prin ocheanul puterii.

Nu e nevoie să pui în opoziție siguranța și libertatea sau sfera privată. De fapt, cele două se susțin reciproc. O lume mai sigură este lumea în care respectăm fiecăruia un spațiu de non-intruziune (fizică, informațională, psihologică etc.), acordăm fiecăruia o prezumție de nevinovăție. E o lume în care tratăm cu respect și învestim o încredere inițială în toți, asumăm că scopurile lor sunt o expresie rezonabilă a libertății”, a explicat Vică.

Acesta consideră că amplasarea generalizată a camerelor de supraveghere „ cu un exces de zel demn de o cauză mai bună (vezi aceste hărți) ne tratează pe toți în mod egal. Dar o fac impersonal și astfel inuman. Ne transformă în niște entități care trebuie urmărite indiferent de intențiile lor (pe care nu le pot deduce din comportament) și de statutul lor, indiferent de contextul viețuirii publice.

Depersonalizarea aceasta atrage după sine o dezumanizare. Astfel, toți ajungem forme pixelate într-un registru numeric, care poate fi oricând manevrat fără cunoștința noastră.”

Constantin Vică se întreabă dacă nu cumva ne îndreptăm spre sistemul de credit social, folosit în țări cu regimuri dictatoriale, precum China.

Sistemul de credit social din China, metodă de control al populației care folosește, printre altele, peste 200 de milioane de camere de supraveghere, dar și sisteme de recunoaștere facială bazate pe inteligența artificială, intră în contradicție cu principiile democrațiilor liberale. La fel am putea spune că se întâmplă și cu sistemul de supraveghere continuă, nu cu scopuri educaționale, nici punitive, ci comerciale, al platformelor de social media sau al lumilor virtuale din jocuri.

Desigur, supravegherea stradală, cel puțin în România, nu are o sferă atât de largă, nu e nici măcar standardizată sau egal răspândită în toate localitățile, după cum arată cercetarea realizată în cadrul proiectului Supravegherea spațiului public. Ne dorim un spațiu public de încredere. Cum reușesc camerele video să realizeze acest lucru, prin simpla lor existență, rămâne un mister.

Lipsa de integrare într-un sistem investigabil, transparent, responsabil, care se poate (auto)corecta și în care garanțiile privind libertățile sunt reale, nu doar stipulate legal, face ca întregul demers să fie chestionabil”, a menționat autorul.

Articolul integral poate fi citit, aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

6 COMENTARII

  1. Sunteti din tara Acarului Paun.Nu am auzit ca cineva din China sa fi ordonat statului roman sa isi supravegheze cetatenii cu camere video.Ce fac ei acolo e treaba lor.Eu cred ca de vina e zelul de slugi al asaziselor autoritati romane care isi cauta bunavointa stapanilor de la Bruxelles .Mai nou ,aceeasi primari cu apucaturi fanariote sting iluminatul public fara sa ii oblige cineva.Probabil cred ca cineva vede din satelit ca la ei e bezna si le da o bila alba.

  2. daca va duceti in Justitie
    veti da probabil peste tarfa lu Satana
    care nu stie ce inseamna “instalare FARA DREPT”,
    vezi

    Art. 226

    Violarea vieţii private

    (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

    maxtor a dat peste o asemenea tarfa a lu Satan,
    blestem:
    -sa-i moara fiul!

  3. Articolul spune de România și de China.

    Deci tehnologia „implementată” este ori românească, ori chinezească.

    Precis nimeni altcineva.

    „Constantin Vică se întreabă dacă nu cumva ne îndreptăm spre sistemul de credit social, folosit în țări cu regimuri dictatoriale, precum China.”

    Și îl credeți că de alte exemple de dictaturi nu cunoaște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE