ACTUALITATEDeputații au respins un proiect de lege care înființa Muzeul victimelor comunismului....

Deputații au respins un proiect de lege care înființa Muzeul victimelor comunismului. Vom avea, în schimb, un muzeu în memoria victimelor holocaustului

Deputaţii au respins, marţi, propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului, instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, subordonată şi finanţată din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, informează Agerpres. În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a respins iniţiativa legislativă în şedinţa din 23 octombrie 2017.

S-au înregistrat 278 de voturi pentru respingere şi 26 de voturi împotriva respingerii proiectului de lege.

Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a motivat, între altele, că, potrivit legii speciale, înfiinţarea muzeelor şi a colecţiilor publice, indiferent de forma de constituire, necesită parcurgerea unor etape procedurale şi îndeplinirea unor condiţii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Referitor la dispoziţiile art. 2 din iniţiativa legislativă, prin care se preconizează ca acest muzeu să aibă sediul în fostul penitenciar Fortul 13 din comuna Jilava, iar imobilul să fie trecut din administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Comisia de cultură remarcă, în raport, că această preluare ar implica, totodată, şi preluarea zonei de protecţie a imobilului Monument istoric Fortul 13 Jilava, pe teritoriul căreia se află mai multe clădiri construite, incluse în domeniul public al statului, ceea ce ar fi de natură să modifice în mod determinant efectuarea unor activităţi proprii penitenciarului.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a cerut de la microfon adoptarea proiectului, fiind astfel respectată, consideră el, memoria deţinuţilor politici, respectiv istoria recentă a ţării.

Preşedintele Comisiei de cultură, Iulian Bulai, care a calificat iniţiativa ca fiind una bună, a arătat că „în Parlament pot fi diferite legi care iniţiază diferite proiecte”.

„Din experienţa mea scurtă, dar relevantă, este foarte greu să creezi în România instituţii doar pentru că te obligă Parlamentul. E greu să faci autostrăzi, pentru că a dat Parlamentul o lege. În altă ordine de idei, Fortul 13 este un spaţiu valoros al tuturor celor care au suferit în urma comunismului şi a altor dictaturi din România. Acest spaţiu trebuie păstrat, acolo trebuie să se facă un muzeu. (…) Fortul 13 trebuie salvat, dar nu putem face asta printr-o lege pentru că nu aşa se creează instituţii în România, dacă nu sunt asumate de Guvern”, a afirmat Iulian Bulai.

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu a s-a arătat “de acord parţial” cu poziţia exprimată de Bulai.

„De acord parţial cu ceea ce aţi spus, dar faptul că Parlamentul poate crea un produs legislativ superfluu, aici nu prea sunt de acord, pentru că legea adoptată şi promulgată devine opozabilă instituţiei asupra activităţii căreia stabileşte nişte reguli”, a replicat preşedintele de şedinţă, deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu.

Deputatul AUR Ilie-Alin Coleşa a declarat că acest muzeu nu ar trebui denumit “al victimelor comunismului”, ci un „muzeu naţional asupra biruinţei comunismului”, opinând că astfel de muzee ar trebui făcute în toate locurile în care aceşti oameni au suferit şi au biruit.

Însă noi ce facem? La Piteşti clădirile s-au înstrăinat, osemintele s-au aruncat la gunoi. La Târgu Ocna cimitirul s-a extins peste vechile gropi, osemintele au fost aruncate la gunoi. La Aiud cimitirul s-a extins peste vechile morminte neidentificate, construindu-se peste ele coteţe pentru porci. Asta facem noi cu martirii, mărturisitorii, eroii şi sfinţii noştri”, a susţinut deputatul AUR.

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu a subliniat că, de Ziua Internaţională a Muzeelor, trebuie vorbit de fapt despre subfinanţarea cronică a instituţiilor muzeale şi a culturii din România.

„În acest moment, într-adevăr, din punct de vedere tehnic, există un muzeu similar, Muzeul Ororilor Comunismului, care a fost înfiinţat prin Legea 157 prin 2019. Un muzeu pentru care a fost, de asemenea, emisă o HG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea, pentru care a fost numit chiar şi un director interimar, dar care nu are încă sediu. Despre acest fapt ar trebui de fapt să vorbim astăzi, când este Ziua Internaţională a Muzeelor – despre subfinanţarea cronică a instituţiilor muzeale şi în general despre subfinanţarea cronică a culturii în România în ultima vreme. De altfel, înainte de a veni cu propuneri de înfiinţarea de noi instituţii muzeale (…), ar trebui să ne îngrijim mai bine şi de cele pe care le avem deja sau să inversăm procesul – mai întâi identificăm sediul şi apoi înfiinţăm muzeul”, a spus Vulpescu.

Deputatul PNL Andrei Gheorghe a solicitat Guvernului să faciliteze transferul Penitenciarului Jilava către CJ Ilfov, în condiţiile în care există o iniţiativă a autorităţii locale de a înfiinţa un memorial anticomunist.

„Jilava reprezintă un loc sacru pentru (…) jertfa românească în faţa regimului totalitar comunist impus brutal de către sovietici (…) Tot acel complex care a reprezentat penitenciarul din perioada regimului criminal comunist stă să se prăbuşească de mai mult timp. Există o iniţiativă a Consiliului Judeţean Ilfov – şi aici solicit Guvernului României să urgenteze procedura de transfer a Penitenciarului Jilava, evident a ceea ce va reprezenta memorialul de la Jilava (…) către CJ Ilfov care are în proiect un memorial fix pe această tematică – ceea ce a însemnat jertfa anticomunistă a românilor. Din păcate în hârţoagele de la Ministerul Justiţiei şi de pe la alte ministere, de la Secretariatul General, lucrurile s-au împotmolit de mai mulţi ani, şi cred că această procedură trebuie definitivată într-un timp cât mai rapid. Consiliul Judeţean este pregătit să preia, să facă acolo memorial anticomunist”, a afirmat deputatul PNL.

Reamintim că deputatul PNL, Alexandru Muraru, a anunțat că s-a găsit finanțarea necesară pentru deschiderea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului. Suma va fi obținută din PNRR și va fi de 38,7 de milioane de euro.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

5 COMENTARII

  1. O sa avem un muzeu care se va numi “Pe aici pe undeva a fost Romania.”

    E inadmisibil ca in ziua de azi, cand Romania este distrusa bucata cu bucata, in strada sa iasa doar cateva sute de oameni care sa protesteze in timp ce in weekend-uri autostrada este plina de masini in drumul spre mare, la distractie,

    Sunt mai multi oameni intr-un club decat sunt cei iesiti in strada sa isi apere drepturile si tara. Asta spune tot… Trist …

    • Ăsta din păcate e gradul de zombificare la care a ajuns poporul român. Nu mai avem înclinație spre valorile naționale, spre eroii care s-au jertfit pentru noi, și într-un fel nu mă mir deloc deoarece propaganda asociază naționalismul, patriotismul cu extremismul, xenofobismul și toate celelalte etichete.

  2. USR și PNL se află in plin proces de reabilitare a staliniștilor din epoca Anei Pauker:

    Mihai Șora sau clica kominternistă din care a ieșit Saul Brucan (maestrul lui Mândruță), familile lui tismăneanu și andrei cornea, radu florian, zigu ornea care făceau cariere când elita interbelică era in închisori….

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...