Muzeul de Arheologie al Universității Cambridge trebuie să adauge etichete explicative privind „albul” sculpturilor, ca parte a noii strategii anti-rasiste a Facultății de Clasici. Sculpturile romane și grecești expuse la Muzeul de Arheologie Clasică al Universității Cambridge, precum și în jurul sălilor de curs, dau o „impresie înșelătoare” a albului și „absenței diversității” lumii antice, conform stiripesurse.
Facultatea spune că va „transforma problema într-o oportunitate”, avertizând asupra diversității castelor, asupra modurilor în care culoarea a fost pierdută și poate fi restaurată și asupra „rolului sculpturii clasice în istoria rasismului”.
„Am putea să înțelegem, dacă ideea ar veni de la un student, dar faptul că a fost aprobată de facultate este pe cât de înspăimântător, pe atât de comic.”, spune un academician pentru The Telegraph.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Planul de acțiune a fost întocmit ca răspuns la o scrisoare deschisă scrisă vara trecută președintelui Comitetului Facultății de Clasici, care solicita „recunoașterea publică a problemelor rasismului printre figurile clasicilor și a necesității unei activități antirasiste active în cadrul disciplinei noastre”.
Scrisoarea, care a fost semnată de zeci de studenți, absolvenți și unii membri ai personalului, a formulat o serie de cereri, inclusiv „o recunoaștere a existenței rasismului sistemic la clasici”.
Domnul profesor Ioan-Aurel Pop explica cum judecarea istoriei după normele și cutumele de astăzi este o eroare care duce la manifestări precum aceasta.
La începutul acestui an universitar, profesorii vor fi încurajați să includă „avertismente de conținut” materialelor folosite la cursuri. Ceva similar s-a întâmplat la un teatru din Londra, unde înaintea spectacolului adaptat după „Romeo & Julieta” de William Shakespeare spectatorii au fost avertizați că cei doi îndrăgostiți „aveau probleme psihice”, pentru a motive un act de sacrificiu ce nu mai este înțeles astăzi.