ACTUALITATEMureş: Localnicii din satul Vaidacuta îşi transformă casele în muzee dedicate memoriei...

Mureş: Localnicii din satul Vaidacuta îşi transformă casele în muzee dedicate memoriei înaintaşilor

Puţinii localnici din satul mureşean Vaidacuta, care a împlinit în acest an 300 de ani de la prima atestare documentară, îşi propun să tranforme casele rămase moştenire de la bunici în mici muzee tradiţionale, după modelul căsuţei-muzeu din centrul localităţii, pentru conservarea moştenirii culturale din zonă, transmite Agerpres.

Satul, atestat documentar în nul 1720, mai are în prezent cel mult 20 de locuitori.

Potrivit sursei citate, cea mai în vârstă locuitoare a satului este tanti Minerva, care are 83 de ani şi locuieşte în Vaidacuta de când s-a născut.

„ (…) Aici e ca în Rai, aici e Raiul, nu ştiu dincolo cum o fi. Nu aş vinde casa asta pentru nimic în lume. Am vândut-o pe a mamei şi acum îmi pare rău, dar nu am avut ce face, nu le pot ţine pe toate fiindcă nu mai am putere să le întreţin. Mama a murit de 13 ani şi nu am mai putut, mă dor picioarele. Dacă mă întrebaţi ce mi-ar plăcea cel mai mult, răspunsul ar fi să văd că revin tinerii în sat”, a spus tanti Minerva.

Satul turistic tradiţional Vaidacuta are multe poveşti interesante şi are eroii săi din cele două conflagraţii mondiale, dovadă fiind monumentele ridicate în cinstea sacrificiului lor, iar de aici provine şi unul dintre puţinii supravieţuitori ai cumplitei păduri a spânzuraţilor, Ioan Baciu, un sătean înrolat forţat de armata austro-ungară pe frontul Primului Război Mondial.

Consiliul Local Suplac a declarat localitatea ca fiind sat turistic tradițional, cu scopul de a dezvolta proiecte pentru realizarea turismului arhaic traditional.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...