RECOMANDĂRIMoștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia: Conacul Tetoianu, comuna Tetoiu,...

Moștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia: Conacul Tetoianu, comuna Tetoiu, județul Vâlcea

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Conacul Tetoianu, comuna Zătreni, județul Vâlcea (1867)

În județul Vâlcea este un loc foarte drag mie: TETOIU. Să-l țineți minte! De aici vine Cultura Bugiulești și aici s-au găsit cele mai vechi oseminte humanoide din Europa.

Și tot aici, au trăit boierii Tetoianu. Sunt multe povești despre familia Tetoianu… povești de dragoste, povești de istorie… Ei au fost printre primii care au aderat la revoluția lui Tudor Vladimirescu, au participat la Războiul de Independență… Și au fost oameni cu suflet.

În 1867, în mijlocul unei livezi de meri, au ridicat un conac. Probabil pe locul unuia mai vechi, pentru că Vlăduț Tetoianu și soția sa, Safta, ctitoriseră biserica din apropiere (cătunul Vijoiești), în 1792, pe care urmașii săi au pictat-o în 1823. În satul Tetoiu, Constantin și Rucsandra Tetoianu au ctitorit o altă biserică în 1820.

La conacul de pe moșia Tetoianu, răsculaţii de la 1907, au fost găzduiți şi ascunși, atunci când boierul vecin, Miloș Wilopolschi, îi căuta cu poterele.

Lăsat de izbeliște în ultimii ani, conacul va avea acum o soartă mai bună. S-au început reparațiile, dar va dura o perioadă până va fi gata, pentru că proprietarul vrea să-i dea forma de odinioară.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...