Vladimir Tismăneanu este unul dintre cei mai cunoscuți politologi din societatea românească. Profesorul, care locuiește acum la Washington, este foarte vocal în ceea ce privește chestiunile arzătoare din societatea românească și de pe scena internațională.
Publicat pe platforma Contributors, pe siteul Europei Libere și în multe alte publicații, Tismăneanu este necruțător cu oponenții săi de idei. El nu se sfiește să-i numească „oamenii Kremlinului” pe cei cu care nu este de acord.
Câteva exemple recente:
Zilele acestea, Tismăneanu dă de înțeles că aceia care nu susțin, precum domnia sa, NATO și UE sunt niște „criminali”, care ar trebui băgați „după gratii”.
Acum 40 de ani, însă, Vladimir Tismăneanu avea păreri complet opuse, însă. În volumul „Mic dicționar social-politic pentru tineret”, editat de Editura Politică (viitoarea Humanitas), Vladimir Tismăneanu era unul dintre autori, din colectivul coordonat de Virgil Măgureanu (primul șef al SRI).
La pagina 298 al acestui volum, Vladimir Tismăneanu critica dur NATO, despre care scria că este un „instrument al politicii SUA”, care acționează „împotriva tendințelor de cooperare general europeană, de înțelegere și pace”.
„N.A.T.O. (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord)
„N.A.T.O. se opune deseori politicii de destindere și colaborare internațională, stimulează cursa înarmărilor și staționarea de trupe pe teritorii străine. N.A.T.O. a devenit un instrument al politicii S.U.A. de coalizare a forțelor reacționare împotriva mișcării pan-europene de luptă pentru libertăți democratice și afirmare națională, un bastion de escaladare a Europei în „Est” și „Vest”, acționînd împotriva tendințelor de cooperare general europeană, de înțelegere și pace. În ultimii ani, blocul N.A.T.O. trece printr-un proces de erodare (retragerea Franței și Greciei din sistemele lui militare.” (V.T.) (pag. 298)
„Viața demonstrează că existența blocurilor militare opuse este în contradicție cu tendințele de destindere internațională – imperativ al zilelor noastre. În spiritul acestui imperativ militează România socialistă, care se pronunță categoric pentru desființarea tuturor blocurilor militare ca fiind anacronice și un obstacol în calea destinderii și păcii internaționale. (V.T.) (pag. 299)”.
De remarcat că niciunul dintre cei pe care-i critică Tismăneanu astăzi nu a spus nici 1% din afirmațiile vitriolice despre NATO produse de politologul de la Europa Liberă și Humanitas.
Pe cât de dur și critic era cu NATO și capitalismul, pe atât de elogios era domnia sa față de „socialismul științific” și „marxism”.
Marxism
„Contribuții importante la dezvoltarea creatorare a marxismului au fost aduse de V. I. Lenin și de alți militanți de seamă ai mișcării munictorești, care au continuat opera lui Marx și Engels în noi condiții istorice. Teorie deschisă , marxism, se dezvoltă neîncetat prin gîndirea creatoare a partidelor comuniste și muncitorești, care în elaborarea strategiei și tacticii lor revoluționare țin seama de condițiile concret-istorice, de experiență specifică și de nivelul de dezvoltare proprii fiecărei țări.” (V.T.) (pag.281)
Socialism științific
„A fost elaborat în condițiile fazei de maturizare a capitalismului, de dezvoltare a luptei de clasă a proletariatului, unirea sa cu mișcarea muncitorească determinînd transformarea clasei muncitoare într-o clasă conștientă de misiunea ei istorică. În condițiile imperialismului, V.I. Lenin a dezvoltat teoria socialismului științific prin descoperirea legii dezvoltării inegale și în salturi a țărilor capitaliste în faza imperialistă, prin definirea principiilor și normelor principale ale partidului de tip nou.” (V.T.) (pag.396)
„Socialismul științific are un caracter creator, conținutul său de idei și teze îmbogățindu-se prin aprofundarea cunoașterii științifice a noilor fenomene și procese social-politice, prin amplificarea experienței revoluționare internaționale. Teoria socialismului științific are un caracter general-valabil, în sensul că legitățile trecerii de la capitalism la socialism sînt în esență aceleași pentru toate țările.” (V.T.) (pag. 396)
Despre comunism, Tismăneanu scria că este o „formațiune social-economică superioară în dezvoltarea societății, întemeiată pe proprietatea socială, asupra mijloacelor de producție” (pagina 98).
Culmea, azi Tismăneanu le dedică postări lui Maniu și Coposu, personalități aruncate în închisori chiar de ideologia comunistă, pe care o lăuda cu patos în 1981.
Interesant, deși astăzi este prezentat ca un „conservator” sau om de dreapta în anumite medii, în volumul menționat mai sus, colegul lui Vladimir Tismăneanu descria conservatorismul în termeni apocaliptici.
Despre conservatorism, în cartea semnată de Tismăneanu, se scrie că este „atitudine sau stare de spirit caracteristice unor categorii sau clase sociale retrograde, urmând păstrarea unor relații sau instituții învechite, contrare cerințelor progresului social, apărarea unei ordini sociale anacronice, împotriva schimbărilor înoitoare, revoluționare”. (textul îi aparține lui Virgil Măgureanu, pagina 113-114).
Cine nu vrea sa traiasca cu noi sa ne lase in pace! Nu vrei sa traiesti in Romania? Sa taci din gura mai tradatorule!Noi am ales sa traim acolo unde ne-am nascut si unde ne-am botezat! Nu vrei sa te intorci aici cu noi….bine! Linge la americanii tai! Nu prezinti interes pentru noi! Tradatorule de tara!
Acrobatul perfect.
A fraierit oameni de bună credință că s-a lepădat de bolșevism, și poza in neoconservator, insă omul a fost efectiv de fiecare dată cu puterea.
bolșevic ca taică-su, apoi devenit reaganist in America, se intoarce democrat pe banii lui Soroș, dar il ajută pe Ion Iliescu, apoi trece la opozitie și se identifică total cu Băsescu care i-a dat o sinecură și prestigiu, că pe banii instituției el iși făcea concediile in România. Apoi a virat la USR, neomarxismul tinereții , in timp ce in America era cu stânga Obama și Hillary… Curva politică perfectă, pardon.