joi, februarie 2, 2023
ACTUALITATEMomentul să ne opunem certificatelor de vaccinare este ACUM

Momentul să ne opunem certificatelor de vaccinare este ACUM

Odată ce scanarea codurilor QR devine o obișnuință, un sistem de credit social este inevitabil.

Am avut Covid în vacanța de Crăciun, după ce soțul meu, triplu-vaccinat, l-a adus acasă de la o conferință, ceea ce înseamnă  că: 1) acum am imunitate naturală și 2) nu mă vei putea convinge niciodată că persoanele vaccinate nu transmit virusul altora.

Ori acesta ar fi trebuit să fie rostul pașapoartelor de vaccinare. Dacă vaccinurile ar preveni răspândirea virusului Covid, atunci valoarea lor ar consta în a oferi oamenilor garanția că muzeul, cafeneaua sau clădirea lor de birouri este un spațiu sigur, în care nimeni nu i-ar infecta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acum că s-a constatat că vaccinurile sunt mai degrabă menite să-l protejeze pe cel vaccinat, și nu neapărat și pe ceilalți, obligativitatea vaccinării nu se mai justifică. Cu toate acestea, chiar în momentul acesta, multe orașe americane își lansează propriile pașapoarte de vaccinare.

Orașele Boston, Philadelphia, Chicago și Washington, D.C. au toate  prevăzute sisteme de pașapoarte de vaccinare, care urmează să intre în vigoare luna aceasta, pașapoarte care trebuie prezentate la intrarea în restaurante, săli de sport, săli de spectacole și alte spații închise. Los Angeles a lansat programul SafePassLA, în noiembrie, după modelul orașelor San Francisco și New York, care au impus  pașapoarte de vaccinare toamna trecută.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Primarii acestor orașe nici măcar nu pretind că au un motiv întemeiat pentru lansarea în acest moment a pașapoartelor de vaccinare. Citind declarațiile lor publice, raționamentul pare să fie acela că, cu cât îi hărțuiesc mai mult pe nevaccinati, cu atât crește rata de vaccinare a orașului lor. Pretexte cum ar fi necesitatea  de „a-i proteja pe ceilalți” sunt invocate papagalicește, fără nicio dovadă clară că persoanele vaccinate nu răspândesc noua variantă foarte contagioasă a virusului, Omicron.

Să constrângi oamenii să se supună unei proceduri medicale pe care nu o doresc și, în funcție de profilul lor de risc, de care nu au nevoie, este revoltător. Însă, nu acesta este cel mai important motiv pentru a vă opune pașapoartelor de vaccinare. Cel mai important motiv este că, odată ce ai creat infrastructura pentru un sistem de credit social, nu vei mai scăpa niciodată de el. Odată ce americanii se vor fi obișnuit cu scanarea codului QR de fiecare dată când intră într-o clădire, nu va mai exista nicio opreliște în calea controlului și a altor presiuni care pot decurge de aici.

S-ar putea să fii controlat unde anume te duci și cu cine te duci la bar, de exemplu. La ora actuală, trebuie să prezinți un act de identitate, ca să bei alcool într-un bar, ceea ce, în ochii unora, echivalează cu a face dovada vaccinării. Dar poliția nu poate să sune la bar și să ceară o listă cu toți cei care au fost în local cu o seară înainte. Însă, în cadrul unui regim de pașapoarte de vaccinare obligatorii, o astfel de listă s-ar putea obține cu un simplu clic. Poliția australiană a folosit deja date provenind din scanările QR, în anchetele sale penale. Acest lucru sugerează că poliția obține un anumit nivel de supraveghere din scanarea condurilor QR, în plus față de supravegherea pe care o realizau deja prin urmărirea locației telefonului mobil și prin alte amprente digitale.

Ar fi foarte ușor pentru aplicații precum CLEAR Health Pass să construiască sisteme de credit social, pe lângă pașapoartele de vaccinare, recompensând anumite comportamente și penalizându-le pe altele – cu atât mai mult cu cât sunt companii private. Politicienii administrației Biden au fost dornici să delege sectorului privat aplicațiile dedicate pașapoartelor de vaccinare, cu scopul, probabil, de a se pune la adăpost de contestațiile în instanță. Imaginați-vă că dezbaterile de astăzi, referitoare la dacă sau nu Twitter și Facebook sunt libere să penalizeze după bunul lor plac orice utilizator, sau dacă au obligații ca noua sferă publică virtuală, sunt nimica toată, comparativ cu dezbaterile care vom asista, referitoare la sfera publică reală.  Pentru că asta se va întâmpla, în clipa când fiecare vitrină de magazin va fi conectată la ecosistemul CLEAR sau VaxYes.

Sectorul tehnologic are propriile sale motive să saliveze în așteptarea impunerii pașaportului de vaccinare. Datele sunt noua mină de aur, cum se spune. Pașapoartele de vaccinare oferă o ocazie fără precedent de a colecta date și, mai important chiar, de a sincroniza datele unei persoane sub un unic profil digital.

In recenta sa carte despre China modernă, David Goldman relatează o conversație cu un director de bancă chinez, care a cumpărat date de la companii de telecomunicații, în scop de reclamă. „Dacă ați trecut de trei ori pe lângă un dealer auto în ultimele săptămâni, vă trimitem un anunț publicitar despre împrumutul auto”, a spus acesta, adăugând că: „Nu ne-ar fi permis să facem asta în Occident”. Posibilitățile pentru acest tip de urmărire digitală sunt nesfârșite, fie că este vorba de companii care doresc să vă vândă lucruri, sau de autorități băgăcioase, care vor să vă controleze amprenta de carbon.

Aceste părți interesate știu că au o fereastră îngustă de timp pentru a asambla scheletul acestui sistem înainte ca atmosfera tensionată creată de criza Covid să se disipeze. Noi, cetățenii, avem o fereastră de timp la fel de îngustă ca să împiedicăm acest lucru.

Pașapoartele de vaccinare au fost testate pentru prima dată în orașele San Francisco și New York City. Faptul că au intrat în vigoare relativ fără probleme, fără a provoca o revoluție în niciunul din aceste orașe, este principalul factor care încurajează și alți primari să le adopte.

Singura modalitate de a împiedica răspândirea în continuare a pașapoartelor de vaccinare este dacă sistemul să ar mai funcționa fără probleme. Adică, dacă patronii de baruri și restaurante ar sta deoparte, dacă vânzările de bilete la concerte sau evenimente sportive ar scădea, dacă companiile ar refuza să aplice acest sistem discriminatoriu până la audierea contestațiilor în justiție. Soțul meu sugerează că locuitorii din Washington, D.C., ar trebui să protesteze împotriva pașaportului de vaccinare, după ce acesta va intra în vigoare, la 15 ianuarie, cheltuindu-și dolarii, nu la restaurant nostru, ci peste râu, în Virginia (un pretext ciudat pentru o invitație la restaurant, dar o voi accepta.)

Când guvernatorul Washingtonului, Jay Inslee, a încercat să pună în aplicare un sistem de urmărire a contactelor, care să înregistreze numele și numărul fiecărei persoane care a intrat într-un restaurant unde masa se servește în interior, a fost nevoit să renunțe la idee, ca urmare a protestelor populare. Aplicațiile dedicate pașapoartelor digitale de vaccinare reprezintă o amenințare și mai mare la adresa vieții private. Este din nou nevoie de astfel de proteste.

Nu trebuie să ne consolăm cu ideea că pașapoartele de vaccinare sunt implementate doar în câteva “orașe albastre”. Sistemul intern de pașapoarte al Uniunii Sovietice s-a limitat la mari centre urbane precum Moscova și Sankt Petersburg, plus zonele de graniță și alte zone sensibile din punct de vedere militar. Regimul sovietic s-a concentrat asupra zonelor pe care consideră că este important să le controleze și a lăsat guberniile din interiorul țării să facă ce voiau – cel puțin până în 1974, când pașapoartele interne universale au devenit obligatorii și pentru locuitorii din mediul rural. Limitarea geografică nu a făcut însă sistemul mai puțin tiranic sau mai puțin eficient în marginalizarea dizidenților.

Trist este însă că pașapoartele interne sovietice s-au bucurat de popularitate. Când au intrat în vigoare, în 1933, numai la Moscova, peste un milion de oameni au fost forțați să părăsească orașul, pentru că nu li s-a acordat un pașaport intern, fără de care nu puteau obține un loc de muncă sau nu-și puteau înscrie copiii la școală. Un comunicat intern al partidului a enumerat următoarele răspunsuri din partea lucrătorilor, cu privire la noul sistem de pașapoarte, după cum ne relatează Albert Baiburin în noua sa carte The Soviet Passport: The History, Nature, and Uses of Internal Passport in URSS:

„Este bine că introduc sistemul de pașapoarte. Așa vom scăpa de infractori.” —Yegorov, muncitor la fabrica Borets

„Este important să muncești și să nu fii un parazit. Autoritățile sovietice au dreptate să nu dea pașapoarte paraziților și porcilor leneși”. — Agricultor din regiunea Moscovei.

„Harkov este un centru industrial major, cu o populație de un milion de oameni. Aici s-au aciuat confortabil oameni care se opun în totalitate construcției socialismului. Elemente criminale, fără niciun fel de talente creative, s-au infiltrat în instituțiile noastre. Pașaportul va dezvălui numărul real al cetățenilor sovietici.” — Funcționar, cooperativa „Viața și Munca Zilnică”.

„Era timpul să introducă pașapoartele. Este o modalitate grozavă de arunca afară mizeria din capitală.” —Stadnik, muncitor la fabrica „Secera și Ciocanul”.

Se poate observa din citatele de mai sus cât de ușor alunecă oamenii de la justificarea intelectuală a pașapoartelor – să ții elementele antisociale departe de regiunile sensibile – spre o ostilitate emoțională față de „paraziți”, „porci leneși”, „elemente criminale”, „mizerie”. Pașapoartele încurajează ura și dezumanizarea, lăsând să se înțeleagă că anumiți oameni nu au nici măcar dreptul să existe alături de noi ceilalți. În actuala perioadă de polarizare politică fără precedent, acesta este ultimul sentiment care ar trebui încurajat.

Articol scris de Helen Andrews, senior editor al The American Conservative și autor. A fost publicată în The New York Times, The Wall Street Journal, First Things, etc.

Orginalul în engleză este aici.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Nu chiar, momentul era mult mai demult. Acum nu mai rămâne de făcut decât pregătirea de furtună. I-ai lăsat să bage picioru-n ușă, n-o mai poți închide. Cel puțin nu cu dezbateri constructive, compromisuri, discursuri, scandări și adunări populare democratice, din moment ce tocmai majoritatea a fost de acord tacit prin supunere. Așa doar te condamni singur la resemnare, tot așteptându-i pe alții.
    Dacă nu ești capabil să împingi în ușă cu forță cel puțin pe măsura celei contrare, ai pierdut. Ce ți s-a luat cu japca n-o să primești înapoi cerând civilizat. Ar fi de altfel chiar ciudat, cum ai mai putea trăi cu aceiași la conducere știind ce-au făcut și, mai ales, că pot repeta oricând figura, chiar cu mai mult succes ca data anterioară?

  2. presiunea pe parlamentari trebuie mentinută. mi-am luat o cartelă și le scriu un nou mesaj.

    presimt că vor da o lege, noaptea ca hotii, după ce lumea a fost menajată o vreme și s-a culcat pe o ureche.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate