joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEMoment istoric: Guvernul României oprește exploatarea minieră a uraniului

Moment istoric: Guvernul României oprește exploatarea minieră a uraniului

Exploatarea de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana, din județul Suceava, va fi închisă anul acesta, dacă planurile Guvernului se concretizează, scrie profit.ro.

Conform sursei citate, mina funcționează neîntrerupt din 1965 și aprovizionează centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea, exploatată de către Compania Națională a Uraniului (CNU), este controlată integral de către Ministerul Energiei. Sucursala Suceava a CNU are circa 300 de salariați.

„În cadrul procesului de restructurare a activității miniere, titularul de licență a constatat necesitatea închiderii definitive a zăcământului de uraniu Crucea Botușana, județul Suceava. Drept urmare s-au întocmit documentațiile de fundamentare a lucrărilor de închidere, cu includerea cheltuielilor aferente menținerii nivelului impus de lege, pentru factorii de mediu din perioada postînchidere (…). Această etapă vine ca urmare a ineficienței economice a valorificării rezervelor rămase ca urmare a conținutului scăzut al rezervelor exploatabile, în actualele condiții economice depășind cu mult valoarea producției extrase. Față de condițiile geo-miniere existente și a calității rezervelor, nu se cunosc soluții tehnico-economice care să permită îmbunătățirea radicală a parametrilor economici calculați pentru valorificare. Nu există perspectiva pentru a promova rezerve de minereu mai bogate în acest perimetru”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern de aprobare a închiderii minei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Programul de guvernare al actualului Executiv prevede deschiderea unei noi mine de uraniu de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă. Primăvara trecută, acționarii Nuclearelectrica au aprobat inițierea demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș-Grințieș (județul Neamț) de la CNU la SNN.

Mai multe detalii despre acest subiect, aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE