ACTUALITATEModel de know-how pentru România. Agricultura Poloniei prosperă, iar fermele sunt din...

Model de know-how pentru România. Agricultura Poloniei prosperă, iar fermele sunt din ce în ce mai mari și mai specializate

În ciuda numărului de exploatații agricole care a scăzut cu 13% față de 2010, cele care au rămas cresc în mărime, potrivit unui raport statistic din Polonia.

Statistics Poland (GUS) a publicat recent rezultatele inițiale ale recensământului agricol general al Poloniei pentru 2020, iar directorul Dominik Rozkrut a precizat că datele inițiale arată tendințe importante în sectorul agricol al țării.

„Am observat o specializare din ce în ce mai puternică a exploatațiilor agricole, creșterea concentrației producției agricole, o creștere a densității stocurilor și o scădere a numărului de exploatații agricole. Avem din ce în ce mai puține firme, dar sunt din ce în ce mai mari”, a spus acesta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Șeful GUS a informat că în prezent există 1.317 milioane de exploatații agricole care funcționează în Polonia. Astfel, sunt cu 13% mai puține (190.000) decât la recensământul din 2010. Dominik Rozkrut a adăugat că, în ciuda numărului de exploatații în scădere, suprafața lor a crescut. Conform datelor recensământului din 2020, suprafața acestora a crescut de la 9,8 hectare în 2010 la 11,1 hectare în 2020, reprezentând o creștere de 13%.

GUS a menționat că numărul exploatațiilor din suprafețe de până la 15 hectare a scăzut cu 16 procente. Între timp, numărul exploatațiilor mai mari de 15 hectare a crescut cu aproximativ 6 procente.

Agricultura a devenit mai specializată

De asemenea, potrivit recensământului, ponderea boabelor (4,5 %) și a cartofilor (1,5 %) a scăzut. Ponderea legumelor crucifere și măcinate nu s-a schimbat, iar ponderea sfeclei de zahăr a crescut ușor în ultimul deceniu (cu doar 0,3 puncte procentuale).

Conform recensământului, populația bovină din Polonia a crescut cu 10% în ultimii 10 ani – până la 6.299 de unități, iar populația de porcine a scăzut cu peste 26% până la 11203 de unități. Totodată, GUS a explicat că aceste date arată că exploatațiile agricole care se ocupă cu creșterea sau reproducerea bovinelor și a porcinelor au devenit mai specializate.

Recensământul a precizat că în 2020, fermierii polonezi aveau în jur de 167.000 de combine de recoltat, cu 10% mai mult decât în ​​2010.  Recensământul agricol general din 2020 a fost realizat de GUS în perioada 1 septembrie 2020 – 30 noiembrie 2020. Este al doilea recensământ agricol de când Polonia a aderat la Uniunea Europeană, precizează siteul Remix News.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...