ACTUALITATEModel de know-how pentru România. Agricultura Poloniei prosperă, iar fermele sunt din...

Model de know-how pentru România. Agricultura Poloniei prosperă, iar fermele sunt din ce în ce mai mari și mai specializate

În ciuda numărului de exploatații agricole care a scăzut cu 13% față de 2010, cele care au rămas cresc în mărime, potrivit unui raport statistic din Polonia.

Statistics Poland (GUS) a publicat recent rezultatele inițiale ale recensământului agricol general al Poloniei pentru 2020, iar directorul Dominik Rozkrut a precizat că datele inițiale arată tendințe importante în sectorul agricol al țării.

„Am observat o specializare din ce în ce mai puternică a exploatațiilor agricole, creșterea concentrației producției agricole, o creștere a densității stocurilor și o scădere a numărului de exploatații agricole. Avem din ce în ce mai puține firme, dar sunt din ce în ce mai mari”, a spus acesta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Șeful GUS a informat că în prezent există 1.317 milioane de exploatații agricole care funcționează în Polonia. Astfel, sunt cu 13% mai puține (190.000) decât la recensământul din 2010. Dominik Rozkrut a adăugat că, în ciuda numărului de exploatații în scădere, suprafața lor a crescut. Conform datelor recensământului din 2020, suprafața acestora a crescut de la 9,8 hectare în 2010 la 11,1 hectare în 2020, reprezentând o creștere de 13%.

GUS a menționat că numărul exploatațiilor din suprafețe de până la 15 hectare a scăzut cu 16 procente. Între timp, numărul exploatațiilor mai mari de 15 hectare a crescut cu aproximativ 6 procente.

Agricultura a devenit mai specializată

De asemenea, potrivit recensământului, ponderea boabelor (4,5 %) și a cartofilor (1,5 %) a scăzut. Ponderea legumelor crucifere și măcinate nu s-a schimbat, iar ponderea sfeclei de zahăr a crescut ușor în ultimul deceniu (cu doar 0,3 puncte procentuale).

Conform recensământului, populația bovină din Polonia a crescut cu 10% în ultimii 10 ani – până la 6.299 de unități, iar populația de porcine a scăzut cu peste 26% până la 11203 de unități. Totodată, GUS a explicat că aceste date arată că exploatațiile agricole care se ocupă cu creșterea sau reproducerea bovinelor și a porcinelor au devenit mai specializate.

Recensământul a precizat că în 2020, fermierii polonezi aveau în jur de 167.000 de combine de recoltat, cu 10% mai mult decât în ​​2010.  Recensământul agricol general din 2020 a fost realizat de GUS în perioada 1 septembrie 2020 – 30 noiembrie 2020. Este al doilea recensământ agricol de când Polonia a aderat la Uniunea Europeană, precizează siteul Remix News.

1 COMENTARIU

  1. Polonezii au fost mai deștepți și nu și-au demolat clădirile cooperativelor agricole și nu au vândut pământul străinilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite