Mitropolia Banatului se delimitează de graffiti-ul care prezintă Catedrala Ortodoxă din oraș fără cruce, „simbol al biruinței vieții asupra morții și a binelui asupra răului”, în cadrul unui proiect de prezentare a istoriei, specificului și spiritului Timișoarei.
Într-un comunicat de presă, Mitropolia Banatului apreciază că desenul respectiv „mutilează” Catedrala din oraș și își exprimă regretul că „Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii girează, din nou, realizarea unei picturi murale care mutilează Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult și, totodată, monument istoric de arhitectură și artă bisericească, simbol al Timișoarei și al Banatului, precum și una din cele mai frumoase și reprezentative biserici ortodoxe din sud-estul Europei”.
„Pe una din clădirile complexului studențesc din Timișoara a fost realizat un ansamblu urban, având în prim plan Catedrala Mitropolitană, reprezentată, în mod surprinzător, fără crucile de pe turle, simbol al biruinței vieții asupra morții și a binelui asupra răului.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Referitor la această inițiativă care a stârnit revolta, justificată de altfel, a credincioșilor creștini-ortodocși, din rândul cărora fac parte și oameni de cultură și artă, inițiatorii programului „Memoriile Cetății”, derulat prin Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, precizează că tema acestui an este de a prezenta istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.
Apreciind strădania organizatorilor de a promova patrimoniul istoric și cultural al orașului nostru, exprimăm însă regretul și dezamăgirea că Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii girează, din nou, realizarea unei picturi murale care mutilează Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult și, totodată, monument istoric de arhitectură și artă bisericească, simbol al Timișoarei și al Banatului, precum și una din cele mai frumoase și reprezentative biserici ortodoxe din sud-estul Europei.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Mitropolia Banatului se delimitează ferm de această imagine care aduce atingere adevăratului spirit al Timișoarei, caracterizat de respect și prețuire față de toate valorile spirituale și culturale, jignește și tulbură dragostea și sentimentele sutelor de mii de credincioși bănățeni, pentru care Catedrala Mitropolitană a fost și rămâne cel mai iubit lăcaș de cult”, sună comunicatul Mitropoliei Banatului, publicat pe siteul oficial al instituției.