Ministrul de externe croat Gordan Grlici Radman a declarat joi la Priștina că țara sa va construi o bază militară în Kosovo, pentru trupele sale care fac parte din forța de menținere a păcii, KFOR, informează presa de la Zagreb.
În același timp, șeful diplomației croate a spus că susține dialogul dintre Belgrad și Priștina în ceea ce privește găsirea unei soluții pentru stabilirea statutului Kosovo.
„Susținem dialogul bilateral dintre Kosovo și Serbia și sperăm că o soluție va fi găsită. Am decis să construim o bază militară în Kosovo, pentru că va contribui la stabilitate. Croația a decis recent să-și mărească contingentul militar din cadrul misiunii KFOR și aceasta este foarte importantă pentru Croația, pentru că este în imediata noastră vecinătate”, a precizat Radman.
Conform presei sârbe, Radman a adăugat că „Croația și Kosovo sunt, în mod tradițional, două țări prietenești cu relații foarte bune”, amintind că țara sa a fost printre primele care au recunoscut declarația unilaterală de independență a Kosovo.
Reacția Belgradului, care nu recunoaște independența Kosovo, nu s-a lăsat așteptată. Președintele Alexander Vucici a declarat că prin această intenție, Croația încearcă să umilească Serbia.
„Sigur, dorim relații corecte cu toată lumea din regiune, în special Croația. Dar aceste declarații nu sunt o expresie a respectului pentru Serbia, ca să fiu delicat. Când spui asta nu poți să te prefaci că nu știi faptul că noi considerăm este teritoriul nostru, că acolo sunt sârbi care își amintesc suferințele tragice.
Era mai ușor pentru ei să afirme că nu vor să participe când au primit invitația.Din păcate, au acceptat conștient, încercând să umilească Serbia. Ei bine, am înțeles mesajul”, a comentat Vucici.
Președintele Comisiei parlamentare pentru Kosovo și Metohija, Milovan Drecun, consideră anunțul Zagrebului ca o susținere acordată pentru formarea unei armate a Kosovo.
El crede că formarea acestei baze va da apă la moară extremiștilor albanezi și ar putea duce la atacuri împotriva populației sârbe din Kosovo.
Drecun a amintit de suportul pe care albanezii l-au acordat croaților în timpul războaielor din fosta Iugoslavie.
„Sunt frați de arme, mai multe mii de albanezi au luptat de partea armatei croate criminale împotriva sârbilor în timpul războiului din Croația. Au luptat împreună împotriva sârbilor și-n Bosnia și apoi Croația a recrutat mercenari pe care i-a trimis, împreună cu armament, în Kosovo și Metohija”, a declarat el, citat de Televiziunea sârbă.
În anii 90 ai secolului trecut, a avut loc un sângeros conflict între popoarele care au format Republica Federală a Iugoslaviei, primul fiind declanșat de declararea unilaterală a îndependenței de către Croația. Pe teritoriul acesteia locuia o foarte numeroasă populație sârbă. Majoritatea acesteia au fost, însă, forțați să părăsească Croația în urma mai multor operațiuni militare.