Scriitorul și istoricul Mircea Platon a depus semnăturile obținute de petiția pe care a inițiat-o, „Stop digitalizării școlii românești”, documentul devenind oficial parte a dezbaterii propuse de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Mircea Platon spune că petiția nu a fost sprijinită de nicio celebritate, ci este doar „a părinților, profesorilor, bunicilor, cetățenilor români care înțeleg că e periculos să treci prin viață ca simplă cutie de rezonanță a ceea ce ți se spune la televizor. Că, mai ales atunci când e vorba de copii și de școală, nu ai voie să fii o simplă cutie de rezonanță a reclamelor, talk-show-urilor măsluite și reclamelor care au umplut, mult mai colorat dar la fel de deprimant, și pentru că non-stop, locul Tovarășului de odinioară”.
„Există avantaje în mersul cu turma – uneori, turma de experți -, dar nu pentru oamenii normali și cinstiți. Tocmai de aceea avem nevoie mai mult decât oricând de luciditate. Dacă nu vrem să creștem copii sociopați sau fracturați sufletește, avem nevoie de luciditate cultivată nu doar la nivelul familiei – și ea din ce în ce mai zdrențuită, orice ar spune cei care vor să se bazeze doar pe școala acasă -, ci la nivelul școlii. Avem nevoie de școală clasică tocmai pentru a naviga ceea ce unii numesc, poetic își închipuie ei, ”provocările modernității”. Nu, avem nevoie de școală clasică pentru a naviga păcălelile criminale ale postmodernității consumeriste, fără criterii, fără certitudini, fără ancore, pentru care totul e doar baterie a sistemului.
Știința e de partea noastră, nu a MEC. De partea MEC sunt autoritatea statului, puterea supra-statului (UE) și banii corporațiilor. Banii produși de tehnologie. Dar știința e de partea noastră, de partea lor e doar superstiția tehnologiei bune la orice, oricum, oricând. Avem un stat condus de agenți de vânzări”, a mai adăugat Mircea Platon.
Cei care doresc să se înscrie la dezbaterea față de proiectul digitalizării școlii românești propus de MEC o pot face direct
aici.
Articolul acesta a avut un impact bubuitor – chiar și între cititorii R3Media (de populație nici nu mai zic!).
În „dezbaterea” la care trimite articolul (și care mai era validă o săptămână de la apariția articolului!) se cer tot felul de date „de identificare”, înainte să poți vedea care sunt întrebările, ori care sunt răspunsurile.
Nu știu cine va mai apuca să vadă cum se vor sfârși toate astea, dar cred că – dacă va prinde cineva sfârșitul – atunci va începe Epoca de Aur a Istoriei (neștiute) – inclusiv pentru președintele Aurel (înțeleg că nici el n-a semnat).