sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATEMircea Geoană: Patriotism economic da, naţionalism autarhic şi anti-occidental nu

Mircea Geoană: Patriotism economic da, naţionalism autarhic şi anti-occidental nu

Prezent la dezbaterea “Schimbări geopolitice în Europa de Sud-Est”, organizată de AHK România, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a afirmat că patriotismul economic este sănătos şi util, dar naţionalismul autarhic şi anti-occidental nu, fiind periculos pentru România.

“E momentul să spunem că patriotismul economic este sănătos şi util. Toate ţările au patriotism economic. Este firesc. Sunt interesele ţării tale, interesul business-urilor tale. Iar eu vă consider pe voi cei care investiţi în ţara mea şi creaţi job-uri şi aduceţi valoarea adăugată ca fiind partea economiei mele. Patriotism economic da, naţionalism autarhic şi anti-occidental nu. Este periculos pentru România şi trebuie să spunem cu toţii, ca români şi ca românce, că acel lucru nu este bun pentru ţară. Patriotism da, naţionalism autarhic şi depăşit de vremuri, nu”, a spus Mircea Geoană, conform Agerpres.

De asemenea, acesta a precizat că în România s-a tot vorbit despre independenţa energetică a ţării de 20 de ani şi nici în prezent nu scoatem gaz din Marea Neagră.

“Vorbim de faptul că are potenţial energetic România şi nu suntem încă capabili să ne facem minimumul de muncă care să ne pună potenţialul în valoare. Eu aş vorbi despre suveranitatea energetică în sensul cel mai bun, în sens european, aşa cum în Europa se vorbeşte de suveranitatea economică. N-am vorbit despre agro-industrie, este enorm de multă muncă de făcut. Vorbeaţi despre Brăila, Tulcea şi zona de acolo. România are a cincea capacitate de producţie navală din Europa, în şase şantiere navale, inclusiv cel de la Mangalia, care trebuie clarificat, inclusiv la 2 mai, unde Ministerul Apărării are un şantier naval abandonat care trebuie resuscitat atât de repede. Vreau să văd Rheinmetall mai repede făcând pulberi la mine la Făgăraş, vreau să se întâmple aceste lucruri”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a mai declarat că se tot vorbeşte despre potenţialul României, dar au trecut două decenii de când tot vorbim despre strategie de energie şi nu începe să devină realitate, acesta considerând că este nevoie de un plan implementabil cu responsabili, cu termene şi cu bani. Totodată, secretarul general adjunct al NATO a pledat pentru o ţară unde se inovează lucruri şi a subliniat că România trebuie să aibă ambiţia să urce pe lanţul de valoare adăugată.

“Cred că a venit clipa să ne punem serios pe treabă, să discutăm între noi, să avem un plan implementabil, cu responsabili, cu termene, cu bani, cu juridic, cu tot ce trebuie să ne apucăm. Această fereastră de oportunitate nu vine des pe uliţa noastră şi aceasta trebuie să o fructificăm pentru că ne bate Dumnezeu dacă n-o facem. A doua chestiune legat de propunerea mea de a merge energic cu o politică fiscală şi de tot ce înseamnă politici publice pentru partea de cercetare-dezvoltare, inovare. Cineva a vorbit despre brandul de ţară. Eu cred că România poate să-şi propună, pentru că există talent ingineresc, există deja colaborare tehnologică importantă în România, multe dintre companiile germane au centre de cercetare-dezvoltare în multe alte locuri decât sediul companiei, Continental are şi la Iaşi, de exemplu, şi atunci cred că una dintre componentele de forţă ale brandului românesc, brand România, este România innovation nation. O ţară unde se inovează lucruri şi de-abia după aceea ne gândim dacă le şi manufacturăm. De aceea, cred că ambiţia pentru România este să ne ducem pe lanţul de valoare adăugată mai sus. Toată planeta face acelaşi lucru. Şi eu cred, aşa cum spuneau şi ceilalţi, că sunt foarte optimist cu privire la România. Cred că acest cutremur geopolitic, cu toate necazurile pe care le aduce, ne creează o şansă incredibil de mare să avem cea mai cea mai valoroasă… Cel mai valoros real estate strategic din Europa este azi în România. De ce? Pentru că România poate juca multi-regional”, a spus Mircea Geoană.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

11 COMENTARII

  1. tare mi-e teamă că Geoană confundă opoziția față de diversitate, egalitate de gen, căsătorii între homosexuali etc. cu ”naționalism anti-occidental”.

  2. slugoiul Geoană și-a bătut joc de PSD și a făcut blat cu Băsescu.

    Cand incep să o dea pe nuanțe gen patriotism nu nationalism e CLAR că sunt globaliști vânduți.

    Geoană = SRI=CIA = România aruncată in război să devină noua Ucraină.

    Părinți, pregătiți-vă pruncii de război să-l bată pe putin cel rău! Votați războiul, fiți băieți buni!

    dacă nu vreți război, sunteți oameni răi la suflet, fasciști și putiniști – o zis Cacahagi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE