Miercuri, 30 Iunie 2021, la Mănăstirea Bârsana din Maramureș, cu ocazia Hramului așezământului monahal; „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, credincioșii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a trei Ierarhi: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Peasfințitul Episcop Timotei Sătmăreanul, Episcop Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și Preasfinția Sa Veniamin Goreanu, Episcopul Basarabiei de Sud.
Episcopia Basarabiei de sud e considerată continuatoare a Episcopiei Cetății Albe și Ismail, loc ce ne amintește și de sfântul Dionisie exigul, Episcopul Cetății Albe.
Incinta mănăstirii, care este un veritabil loc de cultură și tradiție românească, s-a umplut de pelerini îmbrăcați în straie populare, cu prapori cusute de mână în mâini, în procesiune cântând tradiționalele pricesne.
Imaginea acestor oameni, voievodali, cum îi numește Preasfințitul Iustin, a rupt parcă lumea în două: între ceea ce contează și există cu adevărat și este adevăr și restul, restul lucrurilor mărunte, îndoielnice, trecătoare…
Procesiunea a mii de oameni cântând lui Dumnezeu, în straiele lor bătrânești, ansamblul mănăstiresc ce este de o frumusețe incredibilă și cuvântul ca de tunet al păstorului Iustin, au fost ca rupte din timp și spațiu. Un loc și un timp care de fapt nu există în lumea de azi, pe care nu știu dacă-l mai găsești cu ușurință.
Oameni cuminți, în duh de pace dar care odată adunați, strălucind în lumina Sfintei Liturghii stau precum o cetate, un bastion la granița Europei zicând: Aici este țară creștină, aici ce este da, da este și ce este nu, nu este!
Dacii liberi plini de Duh Sfânt, închinând Doxologie lui Dumnezeu, în vreme când lumea parcă se rușinează de firesc și propriile-i rădăcini spirituale.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Preasfințitul Părinte Iustin, și-a încurajat poporul precum un părinte pruncii ce stau să plece în lume, în fața încercărilor acestui veac și le-a amintit de familie, de rugăciunea cea din casă, de părinții care stau în genunchi la rugăciune și care astfel își învață copiii credința.
„Icoană-i tot ce-i aici, eu nu știu dacă mai aveți ce să-mi dați, că mi-a dat Dumnezeu icoana aceasta vie și ce să-mi mai oferiți alte daruri…”, a spus părintele Iustin poporului, înainte de primirea unei icoane, oferită în dar din partea obștii monahale.
Ceea ce nu a făcut staul român după 1990, a făcut Biserica Ortodoxă, reînființând Mitropolia Basarabiei, au precizat cei doi ierarhi.
„M-am bucurat că Dumnezeu, iată, a făcut ca Biserica Ortodoxă Română, așa cum a menționat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, să facă ceea ce nu a făcut statul român după 1990. Acel „Pact Ribentrop-Molotov” care s-a semnat în 1940 prin care Basarabia a fost cedată rușilor, n-a fost anulat iar efectele lui se văd până astăzi deși ar fi trebuit ca după 1990 , odată cu căderea Uniunii Sovietice, România să-și primească fostele ei teritorii: Basarabia, Bucovina de nord și sudul Basarabiei, ținutul Herța!
Ei bine lucrurile acestea nu s-au întâmplat însă Biserica Ortodoxă Română, ca o mamă bună, la solicitarea unor clerici născuți în perioada interbelică și a unor ierarhi din Patriarhia Română, care erau aici ierarhi, deși erau născuți acolo și s-au refugiat după cel de-al doilea război mondial, a vrednicilor de pomenire: Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, pe care dumneavoastră mulți l-ați cunoscut și l-ați apreciat, dar și a Mitropolitului Nestor Vornicescu, sfântul sinod analizând cererile acestor credincioși de acolo a aprobat reactivarea Mitropoliei Basarabiei.
A fost un act de mare curaj, pentru că autoritățile Moldovene s-au opus fiind cumva într-o relație specială cu cei din Patriarhia Moscovei, cu care noi nu avem nimic, doar că vrem să ne respecte la noi acasă, așa cum faceți și dumneavoastră aici.”, a conchis Preasfințitul Veniamin Goreanu, Episcop al Basarabiei de Sud.