vineri, mai 24, 2024
OPINIIMinte închisă vs minte deschisă

Minte închisă vs minte deschisă

Este imposibil să ai tot timpul dreptate. De aceea, un om înțelept își menține mereu mintea deschisă și nu închisă.

O minte închisă, odată ce și-a format o teorie, nu mai acceptă nici un alt fapt sau opinie care i-ar zdruncina-o. Se va înconjura numai de indivizi ce adera la aceeași teorie și va înceta să mai citească sau să stea de vorba cu persoane care gândesc diferit. Va adera adică la o sectă (politică, religioasă etc).

O minte deschisă, deși dezvoltă la rândul sau o teorie pentru interpretarea lumii, lasă mereu o portiță deschisă către fapte, opinii și persoane care ar aduce ceva nou și va evita să se izoleze de cei ce gândesc diferit. Pentru că o minte deschisă admite că teoria sa poate fi incorectă sau incompletă, și că „inamicul” de idei, chiar dacă de 10 ori spune prostii, a 11-a oară poate rosti o perlă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

De pildă, o minte închisă poate crede că Donald Trump este un prost, un ticălos și un derbedeu mafiot și că tot ce a făcut sau spus de-a lungul mandatului său sunt numai prostii. Sau dimpotrivă, tot o minte închisă poate crede contrariul – că Trump este un geniu, un erou infaibil și invincibil și că tot ce a spus și făcut este de-a dreptul divin. O minte închisă vede lumea în alb și negru.

O minte deschisă poate crede de pildă că Trump e un tip excentric, cu maniere proaste, cam narcisist și arogant, dar poate admite că acesta a făcut lucruri bune și a avut politici viabile în multe situații. Sau dimpotrivă, tot o minte deschisă poate fi un admirator al președintelui american, considerându-l inteligent și bine intenționat, dar având slăbiciuni omenești și fiind dispus la greșeli. Mintea deschisă admite existența culorilor și nuanțelor.
O minte deschisă poate sta de vorba cu o altă minte deschisă, chiar dacă paradigmele lor sunt diferite. O minte închisă nu stă de vorba cu nimeni, ci doar caută să își confirme propriile prejudecăți.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE