Este imposibil să ai tot timpul dreptate. De aceea, un om înțelept își menține mereu mintea deschisă și nu închisă.
O minte închisă, odată ce și-a format o teorie, nu mai acceptă nici un alt fapt sau opinie care i-ar zdruncina-o. Se va înconjura numai de indivizi ce adera la aceeași teorie și va înceta să mai citească sau să stea de vorba cu persoane care gândesc diferit. Va adera adică la o sectă (politică, religioasă etc).
O minte deschisă, deși dezvoltă la rândul sau o teorie pentru interpretarea lumii, lasă mereu o portiță deschisă către fapte, opinii și persoane care ar aduce ceva nou și va evita să se izoleze de cei ce gândesc diferit. Pentru că o minte deschisă admite că teoria sa poate fi incorectă sau incompletă, și că „inamicul” de idei, chiar dacă de 10 ori spune prostii, a 11-a oară poate rosti o perlă.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
De pildă, o minte închisă poate crede că Donald Trump este un prost, un ticălos și un derbedeu mafiot și că tot ce a făcut sau spus de-a lungul mandatului său sunt numai prostii. Sau dimpotrivă, tot o minte închisă poate crede contrariul – că Trump este un geniu, un erou infaibil și invincibil și că tot ce a spus și făcut este de-a dreptul divin. O minte închisă vede lumea în alb și negru.
O minte deschisă poate crede de pildă că Trump e un tip excentric, cu maniere proaste, cam narcisist și arogant, dar poate admite că acesta a făcut lucruri bune și a avut politici viabile în multe situații. Sau dimpotrivă, tot o minte deschisă poate fi un admirator al președintelui american, considerându-l inteligent și bine intenționat, dar având slăbiciuni omenești și fiind dispus la greșeli. Mintea deschisă admite existența culorilor și nuanțelor.
O minte deschisă poate sta de vorba cu o altă minte deschisă, chiar dacă paradigmele lor sunt diferite. O minte închisă nu stă de vorba cu nimeni, ci doar caută să își confirme propriile prejudecăți.