marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEMinistrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat oficial că dorește să impună renunțarea...

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat oficial că dorește să impună renunțarea la suveranitatea națională. Jurnalistul Mirel Curea: România se duce la vale, către un statut derizoriu, de colonie lipsită de orice putință

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că în Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor se va elimina abaterea disciplinare care vizează ignorarea principiului dreptului european, scrie Lumea Justiției.

Este vorba despre abrograrea din viitoarea lege a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevazuta de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „Constituie abatere disciplinara nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii sau a hotararilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”.

Prevederea prin care se dă liber la nerespectarea deciziilor CCR de catre judecători și procurori încalcă în mod grav însăși Constituția României, care prevede la art. 147 alin. 4 că: „Deciziile Curtii Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor”.

Cu alte cuvinte, scrie Luju, Guvernul vrea să renunțe la atributele suveranității naționale.

Același lucru a fost constatat și de jurnalistul Mirel Curea, într-un editorial publicat în EVZ.

Ziaristul a scris că prin aceste modificări, România își pierde statutul de stat suveran, devenind „o colonie lipsită de orice putință ceva în materie de interes național”.

„Practic, noile Legi ale Justiției vor anula de facto Art. 1 al Constituției României, cel care prevede că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”. Ca să le fie clar că asta este, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu le-a precizat membrilor CSM: „Din punct de vedere politic, deși este nerelevant sub aspectul activității CSM, pentru rigurozitate și completitudine a informării, proiectele sunt susținute de Coaliția de Guvernare PSD – PNL – UDMR și, dacă îmi permiteți o glumă pe un ton serios, nesusținute de USR”. Nu știu dacă membrii CSM au râs la gluma tembelă a lui Cătălin Predoiu, ceea ce știu este că au avizat favorabil proiectele Noilor Legi ale Justiției, cu 13 voturi pozitive și 6 negative.

Ce ar mai fi de comentat? România pare așezată pe un tobogan lunecos ca gheața, pe care se duce la vale, în hăul pierderii totale a suveranității, a voinței proprii, către un statut derizoriu, de colonie lipsită de orice putință de a mai decide ceva în materie de interes național. În acest timp, magistrații tac, în covârșitoarea lor majoritate. Sunt cu gândul la salariile și la pensiile cât veniturile de director de multinațională și altceva nu mai sunt dispuși să vadă în fața ochilor. Cine le-a calculat prețul, nu a greșit”, a scris Curea.

Reamintim că în Polonia, Tribunalul Constituțional a decis exact opusul, respectiv supremația legii poloneze față de cele ale Uniunii Europene.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE