ACTUALITATEMinistrul Digitalizării | Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un...

Ministrul Digitalizării | Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date

Cartea de identitate electronică va fi implementată în România din luna august a acestui an, anunță Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, într-o emisiune la Digi24, conform HotNews.

„Este un mare pas înainte către digitalizare. Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului. (…)

Oricum ar fi, ori cu această nouă carte de identitate, ori cu cea veche, datele noastre (n.a personale) vor fi în acest cloud guvernamental. Cartea de identitate va permite identificarea rapidă în acest spațiu. (…)

Cartea de identitate electronică poate avea și semnătura electronică, are spațiu pentru a stoca o semnătură electronică.”, declară domnul Teleman.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului.”, a spus acesta.

Întrebat dacă va funcționa această facilitate de la început, din luna august, Ministrul Teleman a spus că da.

„Discuția cu colegii de la MAI este în sensul că da. Scalarea produsului va dura pentru că este vorba de milioane de… și există o capacitate de producție la Imprimeria Națională care este limitată, deci va fi o tranziție ca la vechile buletine și probabil și procesul acesta va dura câțiva ani până când vor fi înlocuite complet. Aici cred că MAI vă poate da mai multe informații cum își planifică tranziția asta, dar ceea ce știu este că în iulie vor fi teste pilot să vedem cum funcționează, iar din 2 august, pentru că este un Regulament UE din 2019 căruia trebuie să i ne conformăm și care de fapt întărește măsurile de siguranță ale actelor de identitate pe întreg teritoriul UE.

Noi trebuie să ne conformăm până pe 2 august să avem aceste elemente de siguranță. Oportunitatea este că putem face un card de identitate mai drăguț, mai ușor de purtat și cu aceste facilități digitale.”, a spus acesta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul are ambiția de a elimina total birocrația, țintind anul 2026 pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

„Eu sunt încrezător că printr-un project management bun, în 2026 România va arăta din punct de vedere digital cu totul și cu totul altfel. Mai spun o dată. Cu un project management foarte bun și cu expertiză foarte bună în 2026 nu vom mai fi nevoiți să cărăm hârtii.”, precizează Ciprian Teleman.

Guvernul României propune alocarea a peste 4,02 miliarde de euro, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru proiecte care să digitalizeze serviciile publice, sistemul de educație și acoperirea cu internet broadband.

Guvernul a adoptat miercuri, 10 martie 2021, o Hotărâre care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în aceeași zi că „noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse față de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Este ironic cum toată lumea celebrează libertățile câștigate la Revolutie și in același timp inghite minciunile progresiste despre o lume minunată a tehnicii și progresului care se traduc intr-un aparat de control și supraveghere nemaivăzut in istorie.

    Aceasta va fi lupta secolului nostru, lupta impotriva dictaturii tehnologice, digitale și bio-medicale. Deocamdată suntem in faza in care prostimea credulă mărșăluiește cu surle și tâmbițe pe drumul servituții din care cu greu vom ieși.

  2. ESTE CEL MAI JOSNIC ȘI PERFID MIJLOC DE ÎNROBIRE A UNEI NAȚIUNI !! „ MULȚUMIM ” UE !! ÎN PERIOADA ANILOR ’50 ERAM OBLIGAȚI SĂ SCNADĂM :„ SATLIN ȘI POPORUL RUS,LIBERTATE NE-A ADUS !” nU SUNT POET CA SĂ REFAC ACEST SLOGAN PENTRU UE,NOUL NOSTRU ELIBERATOR !!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...